Polonya'da 48 Saatte 2 Kadin Cinayeti Islendi

Polonya’da son 48 saat içinde 2 kadin kocasi ve sevgilisi tarafindan öldürüldü.

Polonya'da 48 Saatte 2 Kadin Cinayeti Islendi


Polonya Kadin Haklari Merkezi’ne (CPK) göre her yil 500’e yakin kadinin aile içi siddet sonucu hayatini kaybettigi ülke yine kadin cinayetleriyle sarsildi. Cinayetlerin ilki Polonya’nin orta kisimlarinda bulunan Sochaczew kasabasinda meydana geldi. 35 yasindaki ismi açiklanmayan bir kadin geçtigimiz kasim ayinda karakola giderek kocasinin kendisini dövdügüne ve iskence ettigine iliskin suç duyurusunda bulundu. Gözaltina alinan koca için çikarildigi mahkeme tarafindan karisiyla birlikte yasadigi evden tasinmasi karari verilirken, karisina yaklasma yasagi ve adli kontrol sarti getirildi.

Ismi açiklanmayan koca, önceki gün esinin çalistigi bakkal dükkaninin önüne giderek beklemeye basladi.

39 yasindaki adam, içeride hiçbir müsterinin bulunmadigi esnada dükkana girerek karisini 20 yerinden biçakladi. Olay yerinde hayatini kaybeden kadinin cesedini dükkana gelen müsteriler buldu. Olayin ardindan harekete geçen polis, gece yarisi Boryszew göleti kiyisinda cinayet süphelisi adami ölü buldu. Süphelinin intihar ettigi üzerinde durulurken, olaya iliskin polis ve savcinin çalismalari sürüyor.

Bir diger kadin cinayeti haberi ise ülkenin batisindaki Ilowa kasabasindan geldi. Ismi açiklanmayan 25 yasindaki bir kadin, kendisiyle ayni yastaki erkek arkadasi tarafindan dövülerek öldürüldü. Polisten alinan bilgiye göre süpheli sahis, ailesinin evinin bahçesine durumu agir halde getirdigi partnerini kaza geçirdigini söyleyerek birakip kaçti. Talihsiz kadin olay yerine çagrilan ambulansla hastaneye kaldirilirken, doktorlarin kadinin üçüncü sahis ya da sahislar tarafindan feci sekilde dövüldügünü ve hayati tehlikesi bulundugu söylemesi üzerine polis süpheli konumundaki sahsi aramaya basladi.

Süphelinin yakalanmasinin ardindan savciliktaki sorgusu sürerken genç kadinin hayatini kaybettigi ögrenildi.

"Her yil 500’e yakin kadin aile içi siddet kurbani"

Polonya Kadin Haklari Merkezi’ne göre ülkede her 40 saniyede bir kadin siddete maruz kaliyor. Yaslari 16 ile 60 arasinda degisen yilda 800 bine yakin kadinin siddete ugradigini, her 6 kadindan birinin ise hastanede tedavi görmek zorunda kaldigini belirten kurum, her yil 500’e yakin kadinin ise aile içi siddet sonucu hayatini kaybettigini belirtiyor.

Uluslararasi Af Örgütü Polonya Subesi bilgilerine göre ise 2019 yilinda 65 binden fazla kadin ve 12 bin çocuk siddet magduru olduklari gerekçesiyle resmi makamlara basvuruda bulundu, 2 bin 527 tecavüz vakasi hakkinda da sorusturma baslatildi. Uluslararasi Af Örgütü, Polonyali kadinlarin diger Avrupa ülkelerindeki kadinlara oranla daha az sayida aile içi siddet vakasi bildirmesini kadinlarin adalet sistemine güvensizligi ve kimsenin kendilerine inanmayacagi endisesinden kaynaklandigi seklinde açikliyor.
Kaynak: İHA