Anadolu'nun Destanlasan Mücadelesi Bir Kez Daha Dualarla Anildi

Osmanli-Rus Savasinda, basta Nene Hatun olmak üzere Erzurumlularin kahramanlik destani yazdiklari Aziziye Müdafaasinin 145. yil dönümü düzenlenen törenle kutlandi. Törene Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli da katildi.

Anadolu'nun Destanlasan Mücadelesi Bir Kez Daha Dualarla Anildi
Son yillarda Erzurumlularin ve ögrencilerin yogun katilimiyla geleneksel hale gelen Aziziye Destani, birçok etkinlikle kutlanmaya devam ediyor. Erzurum Valiligi ve Erzurum Büyüksehir Belediyesinin organize ettigi etkinlikte hep birlikte dualar edildi ve bayraklar dalgalandirildi.

Rus tehdidini önlemek için 1872 yilinda Sultan Abdülaziz tarafindan Fosfor Mustafa Pasa yönetiminde Erzurum- Kars karayolunu kontrol altinda tutmak amaciyla Top Dagina yaptirilan, 3 tarafi topraga gömülü Aziziye Tabyasinda halkin yazdigi kahramanlik destaninin 145. yil dönümü programina Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli’nin yani sira sehrin mülki, idari, bürokrasi, yargi ve askeri erkâni ile çok sayida ögrenci ve vatandas katildi.

Ayazpasa Camiinden Salâ Okunmasi ve Ardindan Tarihi Çagrinin Yapilmasi ile baslayan programlar, Saygi Durusu ve Istiklal Marsinin ardindan Bayrak siiri ile Sultan II. Abdülhamit’in fermaninin okunmasi, Sultan II. Abdülhamit’in Erzurum halkina tesekkür yazisinin seslendirilmesi, Nene Hatun’un temsili canlandirilmasi, Kur’an-i Kerim tilaveti ve dualarin okunmasiyla devam etti. Nenehatun’un kabrinin ziyaret edilmesi ve karanfillerin birakilmasiyla duygu dolu anlarin yasandigi program, Büyüksehir Belediyesi mehteran takiminin gösterisi ile sona erdi.

“Aziziye, ‘Önce Vatan’ Diyen Kahramanlarin Destanidir”

Günün anlamina yönelik degerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, kentin düsman eline geçmemesi için kadin erkek her yastan insanin muharebe meydaninda vatan savunmasi yaptigini, bunun neticesinde ise düsmanin ilerlemesine engel olundugu söyledi.

Kahramanlik destaninin yazildigi bu yerde ecdadi anmak için dualar edildigini vurgulayan Rektör Çomakli: “Kundaktaki bebegini birakip, önce vatan diyen kahraman Nene Hatunlarin yazdigi destana sahitlik etmek ve yasananlari asla unutmamak adina bu tür etkinlikleri önemsiyor, üniversite olarak da benzeri programlari düzenliyoruz. Unutmamaliyiz ki geçmisimizi iyi bilerek ancak gelecegimizi basarili bir sekilde insâ edebiliriz. Aziziye Destani da bizim için büyük önem arz ediyor. Kahramanlik destani yazarak bugün özgür bir sekilde yasamamiza vesile olan tüm sehitlerimi rahmet ve minnetle aniyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA