Kosovali 300 Sirp Polis Plaka Uygulamasini Istifa Ederek Protesto Etti

Kosova-Sirbistan arasindaki plaka geriliminde Kosovali 300 Sirp polis istifa ederek, Kosova hükümetinin plaka uygulamasini protesto etti.

Kosovali 300 Sirp Polis Plaka Uygulamasini Istifa Ederek Protesto Etti


Kosova-Sirbistan arasindaki plaka geriliminde, Sirplar Kosova kurumlarini boykot etmeye basladi.

Kosova’nin kuzeyindeki Jarinje ve Brnjak sinir karakollarinda çalisan Kosovali 300 Sirp polis istifa ederek, plaka uygulamasini protesto etti. Kosova polisi tarafindan yapilan açiklamada, Sirp polis memurlarinin görevlerini biraktigi ve bazilarinin esyalarini teslim ettigi aktarildi.

Sirbistan bayraklari ile sokaga indiler

Kosova’nin kuzeyindeki Mitrovica’da ise, binlerce Sirp, hükümetin yürürlüge soktugu plaka uygulamasina sokaga inerek tepki gösterdi. Ellerinde Sirbistan bayraklari sallayan göstericiler, protesto sirasinda Sirbistan milli marsini çaldi.

Kurti, Sirbistan’i Kosova’yi istikrarsizlastirmakla suçladi

Kosova Basbakani Albin Kurti ise, Sirbistan hükümetini Sirplari Kosova devlet kurumlarini boykot etmelerinde destekleyerek Kosova’yi istikrarsizlastirmaya çalismakla suçladi. Kurti, "Ülkemizin tüm Sirp vatandaslarini kurumlarini terk etmemeye, istifa etmemeye, islerini birakmamaya davet ediyorum" dedi.

Kosova hükümeti, bagimsizlik öncesi plaka kullanan Sirp sürücülere bu ay para cezasi vermeye baslayacagini ve 21 Nisan 2023’e kadar kayit numaralari degismemis araçlara el koyacagini söyledi.

AB Dis Politika Sorumlusu Josep Borrell, Cumartesi günü yaptigi açiklamada, "Kosovali Sirplarin Kosova kurumlarindan çekilmesi mevcut anlasmazliklara bir çözüm degil. Sahadaki gerilimi daha da artirma potansiyeline sahip." dedi.



Sirplar, Kosova kurumlarini boykot karari almisti

Kosovali Sirplar, Kosova kurumlarini boykot etme karari almisti. Kosova’nin kuzeyindeki Sirplarin siyasi temsilcileri, Kosova hükümetinin anlasmalara uyana ve Sirp Belediyeler Birligi kurulana kadar meclis, hükümet, Kosova’nin kuzeyindeki belediyeler, yargi organlari, polis ve idari birimleri boykot edeceklerini açiklamisti.

Sirbistan-Kosova arasindaki anlasmazlik

Kosova Basbakani Kurti, Sirp makamlarinin Kosova’daki Sirplara verdigi araç plakalarinin RKS (Kosova Cumhuriyeti) plakalarina dönüstürülmesi ile ilgili kararin, belli degisiklikler yapilarak yürürlükte kalacagini duyurmustu. Plakalarin kademeli olarak degistirilecegini bildiren Kurti, tartismali plaka sahiplerinin 21 Kasim’a kadar yalnizca uyarilacagini, 21 Kasim’dan 21 Ocak 2023’e kadar 150 euro para cezasina çarptirilacagini, 21 Ocak-21 Nisan 2023 tarihleri arasinda test plakalarinin verilecegini, plakalari degismeyen araçlarin trafige çikisinin 21 Nisan 2023’den itibaren tamamen yasaklanacagini açiklamisti.

Kosova yönetiminin, ülkede yasayan Sirplar dahil, herkesin Kosova plakasina sahip olmasi zorunlulugu getirilecegini bildirilmesi, Sirplarin tepkisine neden olmustu. Karara karsi çikan Sirplarin, ülkenin kuzeyindeki sinir geçislerini kapatmasi iki ülke arasinda gerilimi artirmisti. Kosova hükümeti, uygulamayi daha önce 1 Eylül’e, daha sonra 1 Kasim’a kadar uzatmisti.
Kaynak: İHA