Çin'de Covid-19 Önlemlerine Karsi Protestolar Devam Ediyor

Çin’in birçok kentinde Covid-19 önlemleri protesto edilmeye devam ederken, göstericiler Devlet Baskani Xi Jinping’i ve iktidardaki Komünist Parti’yi istifaya çagirdi.

Çin'de Covid-19 Önlemlerine Karsi Protestolar Devam Ediyor


Çin, Covid-19 salginiyla 2020 yilinin basindan bu yana “Sifir Covid” stratejisi adi altinda hizli temas takibi, sik araliklarla test, uzun süreli karantina ve sokaklarin dezenfekte edilmesi gibi uygulamalara basvurarak mücadele etmesi ülkenin farkli kentlerinde protestolar yol açti. Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne bagli Urumçi kentinde karantinada oldugu belirtilen bir apartmandaki dairede persembe günü çikan yangin sonucu 10 kisinin yasamini yitirmesi, korona virüsle mücadele tedbirlerine yönelik tepkileri arttirdi.

Sanghay kentinde Covid-19 önlemleri protesto etmek için sokaga inen göstericiler, Devlet Baskani Xi Jinping’i ve iktidardaki Komünist Parti’yi istifaya çagirdi. Göstericiler, ellerinde bos beyaz pankartlar tasirken, bazilari ise 24 Kasim’da Urumçi kentinde çikan yanginda hayatinin kaybedenleri mum yakarak andi. Yer yer göstericiler ve polis arasinda arbede çikti.

Halk Wuhan’da da sokaga indi

Sanghay’in yani sira Covid-19 salginin merkez üssü Wuhan ile Chengdu sehirlerinde de halk sokaga indi. Wuhan’da göstericilerden bazilari barikatlari yikti.

Xi’nin mezun oldugu üniversitede protesto düzenlendi

Devlet Baskani Xi’nin de mezun oldugu baskent Pekin’deki Tsinghua Üniversitesi’nde çok sayida gösterici, Çin ulusal marsini söyleyerek Covid-19 kisitlamalarina karsi barisçil bir protesto düzenledi.



Karantinaya alinan apartmanda çikan yanginda 10 kisi ölmüstü

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne bagli Urumçi kentindeki Tianshan semtinde karantinada oldugu belirtilen bir apartmanin 15. katinda 24 Kasim’da çikan yanginda 10 kisi hayatini kaybetmisti. Itfaiye ekipleri yangini yaklasik 3 saat sonra söndürülebilmisti.

Urumçi’nin 4 milyon sakininin çogu, 100 güne kadar evlerinden çikmalari yasaklanan, ülkenin en uzun tecrit uygulamalarindan bazilarinin altinda bulunuyor.
Kaynak: İHA