10 Ilden 22 Takimin Yaristigi 'Vocathlon Açiklamasi Mesleki Girisim Maratonu' Basladi

Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi’nin ev sahipliginde 10 ilden 22 takimin projeleri ile yaristigi "Vocathlon: Mesleki Girisim Maratonu" basladi.

10 Ilden 22 Takimin Yaristigi 'Vocathlon Açiklamasi Mesleki Girisim Maratonu' Basladi
Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi (KUZKA) tarafindan Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi (BAKKA), Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) ve 10 ilin Il Milli Egitim Müdürlükleri isbirliginde gerçeklestirilen Vocathlon: Mesleki Girisim Maratonu basladi.

Maratona Kastamonu, Çankiri, Sinop, Zonguldak, Karabük, Bartin, Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat illerinden 132 ögrenci ve ögretmenin yer aldigi 22 takim katiliyor. Programda takimlara TR81, TR82 ve TR83 bölgelerinden toplam 19 mentor, is fikri gelistirme çalismalarinda rehberlik edecek. Kastamonu’nun ev sahipliginde 28 Kasim’a kadar sürecek Vocathlon: Mesleki Girisim Maratonu’nun ikinci gününde atölye çalismalari çerçevesinde sürdürülebilirlik, bütçe (gelir/gider) analizleri, etkili sunum hazirlama teknikleri, sunum hazirliklari ve son kontroller yapilacak. Ardindan kampa katilan ögrencilerin sosyallesmesi için aksam bir kamp atesi etkinligi düzenlenecek.

Program çerçevesinde yarismalara katilan 22 takimin 21 Kasim’da baslayan temel girisimcilik egitimleri 24 Kasim’da tamamlandi. Çevrimiçi ortamda düzenlenen egitimlerde ögrencilere “Girisimcilik Temel Kavramlar”, “Projeci Düsünme Egitimi (Temel Proje Döngüsü Bilgileri)”, “Tasarim Odakli Düsünme Egitimi”, “Is Modeli Kanvasi”, “Sürdürülebilir Bütçe Yönetimi Egitimi (Muhasebe ve Finans)”, “Takim Çalismasi”, “Zaman Yönetimi” ve “Etkili Iletisim ve Sunum Teknikleri” konularinda bilgiler verildi.



“Bir fikri olgunlastirmak ve onu savunmak kolay is degil”

Kastamonu’da Gençlik ve Spor Bakanligina bagli Gençlik Kampi Tesisleri’nde düzenlenen etkinlikte konusan Vali Avni Çakir, “Geçen yil 6 ilden 14 takim vardi. Bugün 10 ilden 22 takim var. Böylesine bir etkinlige müracaat edip, böyle bir takim olusturup takim ruhuyla çalisip buraya ilinizi, okulunuzu temsilen gelmeniz müthis bir basari. Bir fikri olgunlastirmak ve onu güçlü bir sekilde savunmak öyle siradan bir is degil. Bir fikri, meslegi, bir teknolojiyi tasarlamak, düsünmek ve onu savunmak gerçekten de müthis bir duygu ve müthis bir basari ve daha güzeli belediye baskanimizin da söyledigi gibi ekip ruhuyla bu fikri olgunlastirma ve savunma gerçekten muhtesem bir basari” dedi.

Gençlerin teknolojiyi ve su ani çok iyi takip ettigini söyleyen Vali Çakir, "Bu anlamda da herkesin düsündügünden farkli bir sekilde düsünmeye çalisiyorlar. Bugün Türk gençlerine firsat verildiginde ne çesit isler basardigini, özellikle hava savunma sistemlerinde, sizler içerisinde de bu tür takimlara katilacak çok degerli gençlerimiz zaten yol alip gidecekler. Sizlerin her bir fikri bizim için çok büyük, ben tekrardan sizi tebrik ediyorum” diye konustu.



“Bu memleketin gençlere ihtiyaci var”

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakki Köylü ise, gençlerin kendini çalismak istedigi alanda gelistirmesi gerektigini belirterek, “Sizlere tavsiyem iyi çalisin, ümitsizlige kapilmayin. Bu memleketin size ihtiyaci oldugunu kesinlikle unutmayin. Üniversiteye gittiginizde bir müzik aleti çalmayi ögrenin, buna zaman ayirin. Ikinci olarak da bir spor ile mesgul olun. Ondan sonra hayat size daha kolay gelir” seklinde konustu.



“Belediye olarak kooperatifçilik yapiyoruz, kurdugumuz internet sitesinden yöresel ürünleri pazarliyoruz”

Mesleki Girisim Maratonu’nu önemsedigini söyleyen Kastamonu Belediye Baskani Rahmi Galip Vidinlioglu da, “Ukrayna ve Ermenistan sinirinda yasananlari görüyorsunuz. Bu yüzden üretmenin de ne kadar önemli bir sey oldugunu hep beraber görmüs olduk. Hayatin her alaninda mutlaka üretmemiz gerekiyor. Çünkü ilk olarak hayatimizi idame ettiriyoruz. Ikincisi de girisimcilik ruhunu veriyor. Üçüncüsü de ekip olmayi ve dayanismayi beraberinde getiriyor. Bu yüzden bu kadar degerin bir arada olmasi, özellikle son dönemde bencillesen dünyada gençlerin bir araya gelmesi ayrica çok anlamli. Bizler de Kastamonu Belediyesi olarak bazi projelere imza attik. KASMEK binasini açtik. Meslek edindirme kurslari açtik. Allah’a sükür gençlerimiz de bu ise niyetli, kurslarimiza talep yogun. Neredeyse 2 ay sonrasinin kurslarini bile su andan doldurmus durumdayiz. Bu çok önemli bir sey. Ayrica Sari Konak Kooperatifi tarafindan yapilan yöresel ürünler, Atabeygazi Konagi’nda hanimlarin yaptiklari el isleri, bir de Hüma Hatun Konagi’nda dokuma tezgahlarini yeniledik. Ilk defa Türkiye’de bir ilk olarak Kastamonu Belediyesi bünyesinde hanimlarin çalistigi marangozhane açtik. Çünkü hayatin her alaninda belediye var. Dokundugunuz her yerde belediye var. Dolayisiyla eski belediyecilik anlayisinin yaninda bu tür farkli anlayisin da sehirde hakim olmasi gerekiyor. Bu yüzden gençlerin bir araya geldigi böyle bir programin düzenlemesini kiymetli buluyoruz” dedi.

Kastamonu Belediyesi olarak üretilen bazi yöresel ürünlerin pazarlanmasinda sikintilar gördükleri için satis yapilabilen internet sitesini hayata geçirdiklerini belirten Baskan Vidinlioglu, “2 yil önce Kastamonu’ya siyez alimi için gelindi. Fakat 50 ton siyezi bir arada bulamayinca Antep’ten aldiklarini duyunca buna canimiz sikilmisti. Bu anlamda belediye kooperatifçilige de baslasin diye belediye bünyesinde kim ne üretiyorsa rahatça satabilsin diye bunun alt yapisini olusturduk. Kim Türkiye’nin neresinde ne istiyorsa alabilecegi bir yer olusturduk. Gençlerimizin de ürettikleri ürünleri mutlaka satabilecekleri internet sitesi olusturduk ve buradan da pazarliyoruz. Türkiye’nin dört bir tarafina istedikleri ürünleri hemen gönderebiliyoruz. Bu yüzden gençler, gelecegin Türkiye’sini sizler insa edeceksiniz. Gelecegin Türkiye’sinin insasinda da lütfen ellerinizi birbirinize kenetleyin ve Türkiye’nin gelecegi sizlere emanet. Bu anlamda bizlerin üzerine ne düserse yapmaya haziriz” diye konustu.



“Genç bireyler arasinda girisimciligin etkin bir yapiya kavusturulmasi amaçlaniyor”

KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ise söyle konustu:

“Mesleki ve teknik egitimin önemi her geçen yil artmaktadir. Genç bireyler arasinda girisimcilik ekosisteminin etkin bir yapiya kavusturulmasi amaçlanmaktadir. Dünyada ve ülkemizde özellikle son 10 yilda yasanan teknolojik dönüsüm, üretim süreçlerini ve is yapma biçimlerini degistirmektedir. Bazi meslekler geçmiste kalmis, bunlarin yerini yeni meslekler almistir. Gelecekte de bugün tanimi yapilan mesleklerin bir kismi yer almayacak. Bu nedenle degisen teknolojiye uyum saglamak ve gençlerin gelecegin mesleklerine uygun yetistirilmesi oldukça önemlidir. Ülkemizde de teknolojik dönüsüm hizla devam etmektedir. Daha önceden düsük teknoloji yogunluklu üretim söz konusu iken, günümüzde orta ve orta yüksek teknolojiye geçis yasanmaktadir. Ülkemizin önümüzdeki dönem hedeflerine ulasabilmesi ve rekabet gücünü artirabilmesi için üretim ve ihracatta ileri teknolojili ürünlerin payini artirmasi kritiktir.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügünün koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten kalkinma ajanslarinin bölgelerin ihtiyaç ve sorunlarini analiz ederek bölgeye özgü politikalar gelistirdigini ve bunlari uyguladigini söyleyen Genç, “Bölgesel politikanin uygulayici kurumlari olan kalkinma ajanslari olarak da bölgesel kalkinma için önem arz eden beseri sermayenin iyilestirilmesi çerçevesinde önemli bir alan olan mesleki egitim konusunda faaliyetlere yürütülmektedir. Özellikle bölgesel isgücü ihtiyacinin karsilanmasi ve üretim altyapilarinin ulusal kalkinmaya hizmet edecek sekilde gelistirilmesi için mesleki ve teknik egitimin bölgesel ihtiyaçlara uygun olarak tasarlanmasi gerekmektedir. Bu çerçevede yerel ihtiyaçlari yerinde tespit eden kalkinma ajanslari tarafindan mesleki ve teknik egitimin gelistirilmesi ve iyilestirilmesinde katkilar sunulmaktadir. Kastamonu, Çankiri ve Sinop illerinden olusan bölgede Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi olarak Kadinlarin ve Gençlerin Isgücü Potansiyelinin Gelistirilmesi Sonuç Odakli Programi’ni tasarladik ve uygulamaya koyduk. Bölgemizde kooperatifçilik, girisimcilik ve mesleki egitimin güçlendirilmesi araciligiyla kadinlarin ve gençlerin isgücüne katilimini artirmayi hedefliyoruz. Isgücü sonuç odakli programinin amaçlarindan birisi de girisimcilik kültürünün gençlerimizde yer bulmasi için çalismalar yapmak ve mesleki ve teknik egitimin farkindaliginin artirilmasi ve güçlendirilmesini saglamaktir. Sonuç Odakli Program ile gençlerimizde girisimcilik kültürünün olusmasi ve gelistirilmesi için girisimcilik kamplari ile girisimcilik fikirlerinin yaristirildigi programlarin düzenlenmesi, girisimciligin benimsenmesini saglayacak çalismalar ve özellikle egitim paydaslarimizin kapasite gelistirmelerine katki saglamak üzere teknik destek programlarinin hayata geçirilmesi olarak siralanmaktadir” dedi.

Vocathlon: Mesleki Girisim Maratonu programinin özellikle mesleki egitimde yer alan gençlerde girisimcilik yetkinliklerinin gelistirilmesinin amaçlandigini söyleyen Genç, “Vocathlon, gençlere düsünme tekniklerinin aktarilmasi ve okulda edindikleri mesleki tecrübenin girisimcilik altyapisiyla güçlendirilmesini hedefleyen ve alaninda ilk ve tek olan bir ögrenme programidir. Vocathlon programi, mesleki egitimde yer alan gençlerin takim ruhu ile çalismasina, etkili sunum becerilerinin gelismesine de katki saglamayi hedefleyen yaniyla hem bir ögrenme hem de sosyal yönü kuvvetli bir girisimcilik kamp programidir. Bu amaç ve hedeflerle bu yil dördüncüsünü Bati Karadeniz ve Orta Karadeniz Kalkinma Ajanslari ve bölge illerinden Il Milli Egitim Müdürlüklerinin isbirligi ile gerçeklestirecegimiz programa 10 ilden toplam 22 takimda 110 ögrenci ve 22 ögretmenimiz katilim saglayacaktir. Programin ilerleyen yillarda yayginlastirilmasi ile ilgili çalismalar devam etmektedir” ifadelerini kullandi.

“3 gün boyunca 10 ilden katilan 22 takimimiz özgün projelerini hazirlayacak ve sunum yapacaklar”

Kastamonu Il Milli Egitim Müdürü Cengiz Bahçacioglu ise, “Il Milli Egitim Müdürlükleri ve Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi arasinda imzalanan ’Egitimde Is Birligi Protokolü’ çerçevesinde 2020 yilinda bölgesel olarak ikincisi düzenlenen Vocathlon: Mesleki Girisin Maratonu’na 3 ilimizden toplam 10 okul, 50 ögrenci ve 10 ögretmen katilmisti. 2021 yilinda üçüncüsü düzenlenen Vocathlon, daha da genis bir yapiya ulasarak TR81 bölgesindeki Zonguldak, Karabük ve Bartin illerinin de dahil olmasiyla Bati Karadeniz’deki 6 ilin katilimiyla gerçeklestirilmistir. Giderek büyümeye baslayan program bu yil Samsun, Amasya, Tokat ve Çorum illerimizin de dahil olmasiyla toplamda 10 il ile yoluna devam etmektedir. Programda 10 ilden toplamda 22 takim yer almaktadir. 3 gün boyunca bu 10 ilden katilan 22 takimimiz özgün projelerini hazirlayacak, sunumlarini yapacak ve tatli bir rekabetin içinde olacaklardir. Toplam 110 ögrenci ve 22 danisman ögretmenimizin ve 15 montörümüzün katilimiyla gerçeklestirilecek olan etkinligimizin bölgemize ve ülkemize hayirlar getirmesini temenni ediyorum” diye konustu.

Konusmalarin ardindan atölye çalismalarina geçildi.
Kaynak: İHA