ISKUR'da Yapilan Usulsüzlüge Operasyon Açiklamasi 35 Gözalti

Türkiye Is Kurumu (ISKUR) Genel Müdürlügünde çalisan ve ihale yoluyla düzenledikleri meslek edindirme ve is basi egitim programlarinda usulsüzlükler yaparak kursa katilmayan kisilere ödemeler yapilmasini saglayan 21 ISKUR personeli, 17 sirket/firma yetkilisi, 13 sahte kursiyer, 7’si usülsüz kursiyer ve kimlik temin eden olmak üzere 58 kisinin evinde arama yapildi. Operasyonda 35 kisi gözaltina alindi.

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafindan yürütülen sorusturma çerçevesinde yapilan ihbarlar ve elde edilen bilgiler sonrasi; ISKUR Genel Müdürlügünde çalisan memurlarin ihale yoluyla düzenledikleri meslek edindirme ve is basi egitim programlarinda usulsüzlükler yaparak sahte belgelerle kursa katilmayan kisilere ödemeler yapilmasini sagladiklari, bu sekilde 2014-2018 yillari arasinda kurumun 20 milyon TL zarara ugratildigi tespit edildi. Kurum müfettisinin de incelemesi sonucu düzenlenen raporda, ihalelerdeki usulsüzlüklerle, ihaleye fesat karistirma suçlarinin da islendigi belirlendi.

Sorusturma neticesinde iletisimin dinlenmesi tedbiri sonrasi, bir kisim süpheli tarafindan ayni dogrultuda rüsvet suçunun islendigini gösterir tape kayitlari belirlendi. Alinan tanik ve müsteki beyanlari, müfettis raporlari, kriminal inceleme raporlari, yapilan tespitler ve elde edilen deliller dogrultusunda organize sekilde hareket eden süphelilerin; "suç islemek amaciyla örgüt kurma ve örgüte üye olma", "nitelikli dolandiricilik", "resmi belgede sahtecilik", "rüsvet" ve "ihaleye fesat karistirma" suçlarini isledikleri ortaya çikti. 24 ayri suç eylemine katilan 58 süpheliden 21’inin ISKUR personeli, 17’sinin sirket/firma yetkilisi, 13’ünün sahte kursiyer, 7’sinin usulsüz kursiyer ve kimlik temin eden olarak eylemlerde yer aldigi anlasildi. Bu çerçevede 58 süphelinin adreslerinde, yakalanmalari ve suç delillerinin ele geçmesine yönelik bugün 10 ilde es zamanli arama yapilmasi için sulh ceza hakimliginden karar alindi. Düzenlenen operasyon neticesinde 35 süpheli gözaltina alindi.

Olayla ilgili sorusturma sürüyor.
Kaynak: İHA