En Verimli Yerli Ve Milli Bugday Tohumunu Belirlemek Için 50 Çesit Ekildi

Bereketli tarim arazilerine sahip Amasya’da en verimli yerli ve milli sertifikali bugday türünün belirlenmesi için Amasya Valiligi tarafindan çalisma baslatildi. Bu amaçla Geldingen Ovasi’nda tarim alaninda egitim veren bir liseye ait arazide yerli ve milli 50 çesit bugday tohumunun ekilisi yapildi.

En Verimli Yerli Ve Milli Bugday Tohumunu Belirlemek Için 50 Çesit Ekildi
Amasya Milli Egitim Müdürlügü ile Il Tarim ve Orman Müdürlügü is birligiyle uygulanan proje çerçevesinde Gökhöyük Sehit Cemalettin Özdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ait 80 dekarlik arazide mibzer takili traktörün direksiyonuna geçip ekim yapan Amasya Valisi Mustafa Masatli, “Amacimiz en çok bugday ekilisinin oldugu Geldingen Ovasi’nda ve Amasyamiz sinirlari içerisinde en yüksek verimli, dogru bugday tohumunu tespit etmektir” dedi.

50 çesit yerli ve milli bugday tohumunun toprakla bulustugunu anlatan Mustafa Masatli, “Ayni sekilde sulanip, gübrelenip ilaçlanarak en sonunda hasat döneminde birim alandan en yüksek verimin, kalitelinin elde edildigi bugday seçilerek sertifika edilecek. Bizim topraklarimizi büyütmemiz mümkün degil. Ama birim alandaki en yüksek verimli, en kaliteli ürünü tespit ederek Amasya sinirlari içerisinde gerek kamusal gerek özel sektöre bu türü önermis olacagiz” diye konustu.

Yerli ve milli bugday tohumlarinin çiftçilere tanitiminin yapilmasi ve ekmeklik bugday tohumunda disa bagimliligin önüne geçilmesinin de hedefler arasinda olduguna isaret eden Vali Masatli, “Geçen yil bizim rekoltemiz 211 bin ton iken, bu sene 460 bin ton. Bu ürün artisinin birincisi yagis rejimine bagli. Diger taraftan da dogru ve sertifikali tohumun tercih edilmesinin de önemli oldugunu düsünüyoruz” seklinde konustu.

Ekim faaliyetinde Amasya Milli Egitim Müdürü Mehmet Türkmen, Il Tarim ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, Valilik Basin ve Halkla Iliskiler Müdürü Yakup Türköz ile Gökhöyük Tarim Isletmesi Müdürü Muhammet Altiparmak da yer aldi.
Kaynak: İHA