Moody's, 6 AB Ülkesinin Bankacilik Sektörü Notunu Düsürdü

Uluslararasi kredi derecelendirme kurulusu Moody’s, Almanya dahil 6 Avrupa Birligi (AB) ülkesinin bankacilik sektörünün not görünümünü duragandan negatife düsürerek, "Alman ekonomisi resesyona girecek" dedi.

Uluslararasi derecelendirme kurulusu Moody’s, 6 AB ülkesinin bankacilik sektörünün not görünümünü duragandan negatife düsürdü. Almanya, Çekya, Italya, Slovakya, Polonya ve Macaristan’in bankacilik sektörünün notunu düsüren Moody’s, Avrupa ekonomilerini zayiflatan enerji krizi ve yüksek enflasyonun etkilerine de dikkat çekti. Moody’s tarafindan yapilan açiklamada, yükselen faiz oranlari ve borçlular için artan yasam maliyetleri nedeniyle kredi kalitesinin zayiflamasinin, karliliklarinin azalmasinin ve finansmana erisimin daha zor olmasinin beklendigi belirtildi.

“Yükselen fiyatlar birçok sirket ve hanenin kredi itibarini etkileyecek”

Moody’s Baskan Yardimcisi Louise Welin yaptigi açiklamada, "Çalisma kosullarinda daha fazla bozulma bekliyoruz. Yükselen fiyatlar birçok sirket ve hanenin kredi itibarini etkileyecek ve bu da yeni sorunlu kredilerin olusmasini tetikleyecektir" dedi.



“Almanya resesyona girecek”

Moody’s, Almanya’da hükümetin ekonomiyi desteklemeye yönelik önlemlerinin isletmelerin ve tüketicilerin karsilastigi sorunlari tam olarak dengelemedigini belirterek, "Alman ekonomisi resesyona girecek" dedi.

Moody’s ayrica, Italya’nin mevcut durgunlukla birlikte fiyat artisindan veya düsük üretim artisindan dolayi stagflasyon riski ile karsi karsiya oldugunu belirtti.



Çekya resesyonun esiginde

Çek Istatistik Ofisi (CSU), Çekya’da yurt içi ekonomi bu yilin 3. çeyreginde bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 1,6 büyüdügünü ancak bir önceki çeyrege kiyasla gayri safi yurtiçi hasilanin (GSYIH) yüzde 0,4 azaldigini açikladi.

Ekonomistler Çekya’nin resesyona girmek üzere oldugunu ifade etti.

Ekonomist Miroslav Novak yaptigi açiklamada, “Yüksek enflasyon, enerji krizi ve düsük hane halki harcamalari Çek ekonomisinin performansi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip. Önümüzdeki çeyrekte gayri safi yurtiçi hasilanin (GSYIH) bir önceki çeyrege göre düsecegi neredeyse kesin. Bunun da önümüzdeki dönemde Çekya ekonomisinin resesyona girecegini bizlere gösteriyor” dedi.

Kaynak: İHA