'Uluslararasi Asagipinar Höyügü' Konferansi Yapildi

Kirklareli Olgunlasma Enstitüsü Müdürlügü tarafindan "Uluslararasi Asagipinar Höyügü" konferansi düzenlendi.

'Uluslararasi Asagipinar Höyügü' Konferansi Yapildi
Kirklareli Olgunlasma Enstitüsü Müdürlügünce "Uluslararasi Asagipinar Höyügü" konferansi gerçeklestirildi.

Rektörlük Kültür Merkezinde gerçeklesen konferans saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Konferansa katilan Kirklareli Valisi Birol Ekici, yaptigi konusmada, “Gerçekten sehrimizin çok büyük bir hazinesidir. Hocamizin sayesinde bunlari gün yüzüne çikartiyoruz. Biz valilik olarak Vali Yardimcimizin baskanliginda o dönemde kurulan malzemeleri firinlayarak üretmek için 2 tane firin kurulacak onlari üretip Türkiye’de daha taninir daha görülür ve daha kullanilir hale getirecegiz. Ayni malzemeyi kullaniyoruz tasarim olarak biraz post model olabilir bizimkiler ama bunlara da bakiyorum gerçekten modern tasarimlar var. O modern tasarimlari bu günkü post model dünya ile birlikte birlestirip kullanilir hale getirmek için var gücümüzle çalisacagiz” dedi.

Asagipinar Arkeolojik Kazi Baskani Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdogan da, Asagipinar’in önemine deginerek, “Burasi bir ara tampon bölgedir. Mutlaka anit yapilarin, Hasankeyf, Efes’in (Efes Antik Kenti) olmasi gerekmez. Onlar zaten görsel çekiciligi olan anit yapilar. Insanlarin kültürel uygarlik tarihinde birkaç bin yillik küçük bir döneme aittirler. Uygarlik tarihinin en önemli kirilma noktalarindan biri yerlesik yasamdir. Yani bir yerde sabit yasamak ve besin üretmektir, tarim yapmaktir. Burada tarim toplumuna geçmek, üretim toplumuna geçmek sadece beslenmeyi degistirmez, sadece ekip biçmeyi getirmez. Bunun sosyal bir yani vardir. Mirasi, mülkiyeti, aile hukukunu ve daha sonra imparatorluklara, devlete giden sistemin de kentlesmenin temelleri de bu dönemde atilmistir. Bu, Anadolu’nun yari kurak bölgelerinde baslamis ama buradan sonra küresel bir yasam haline gelmis, dünyaya yayilmistir” dedi.

Konferansa, Bulgaristan Tarih Müzesi Müdürü Krasimira Kostova, Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Anabilim Dali Ögretim Görevlisi Doç. Dr. Eylem Özdogan, Kirklareli Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Bölüm Baskan Yardimcisi Ögretim Görevlisi Safak Nergiz ve vatandaslar katildi.

Konferans öncesi Asagipinar seramik ve heykel sergisi açildi.
Kaynak: İHA