Kibris Meselesinin Dünü, Bugünü Ve Gelecegi HKÜ'de Konusuldu

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kurulusunun 39. yil dönümünde, KKTC Gaziantep Baskonsoloslugu ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) is birligi ile düzenlenen “Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin Kurulusunun 39. Yil Dönümünde Kibris Meselesinin Dünü, Bugünü ve Gelecegi” konulu panel gerçeklestirildi.

Kibris Meselesinin Dünü, Bugünü Ve Gelecegi HKÜ'de Konusuldu
HKÜ Hukuk Amfi’de HKÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararasi Iliskiler Bölüm Baskani Doç. Dr. Ahmet Keser’in moderatörlügünde, KKTC Ankara Büyükelçisi Ismet Korukoglu, Dr. Ögr. Üyesi Burçin Ulug ve Dr. Ögr. Üyesi Orhun Cem Karsavuran’in konusmaci oldugu panele; Gaziantep Valisi Davut Gül, HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Gaziantep Il Jandarma Komutani Tuggeneral Hidayet Arikan, KKTC Gaziantep Baskonsolosu Fatma Demirel, gaziler, ögrenciler ve ögretim üyeleri katildi.

Panel öncesinde, HKÜ Egitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danismanlik Bölümü Ögrencisi Ilayda Adem “Magusa Limani” isimli Kibris türküsünü seslendirdi.

Türkiye’nin güçlenmesi demek KKTC’nin de güçlenmesi demektir

Panelde konusan KKTC Ankara Büyükelçisi Ismet Korukoglu, "Bugünkü mevcut durumun, KKTC’nin var olmasinin en önemli nedeni Kibris Baris Harekati’dir. Bugün eger Kibris Türk halki güvenli bir ortamda yasayabiliyorsa, eger ben size su anda burada konusabiliyorsam, bunun sebebi uluslararasi haklarina ve yükümlülüklerine dayanarak Türkiye’nin yaptigi Kibris Baris Harekati’dir. Cumhurbaskani Sayin Recep Tayyip Erdogan’in, KKTC’nin taninmasi için BM Genel Kurulu’nda yaptigi çagrilar bizleri çok mutlu etti. Bu dis politikamizin geldigi en önemli asamadir. Kibris adasinda iki ayri devlet var. Daha önce ada için farkli modeller üzerinde müzakereler yürüttük, fakat bunlarin ise yaramadigini, çalismadigini sonuçsuz kaldigini hepimiz gördük. Rum tarafinin Kibrisli Türklere karsi agresif tutumlari halen daha ortadan kalkmadi. Yeni dis politikalarimiz geriye dönülecek bir politika degildir, aksine Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte daha da ileriye götürebilecegimiz politikalardir. Ben gelecege umutla bakiyorum. Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlettir. Bölgede küresel anlamda ciddi bir aktördür. Türkiye’nin güçlenmesi demek, bizim de güçlenmemiz demektir. Bu da KKTC’nin taninmasini beraberinde getirecektir" dedi.

Panelde; Dr. Ögretim Üyesi Burçin Ulug; “Türk Dis Politikasinda Kibris Meselesinin Anatomisi: Degisim, Süreklilik ve Avrupa Birligi ile Iliskilere Yansimasi” konulu bir sunum gerçeklestirirken, Dr. Ögretim Üyesi Orhun Cem Karsavuran ise Kibris meselesini uluslararasi iliskiler ve çatisma çözümleri yönüyle degerlendirdi.
Kaynak: İHA