UAEA Açiklamasi 'Ukrayna'nin Khmelnytskyi Nükleer Santrali Dünkü Saldirilarda Elektrik Sebekesine Tüm Erisimini Kaybetti'

Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) Baskani Rafael Mariano Grossi, Rusya’nin dün Ukrayna topraklarina düzenledigi saldirilar nedeniyle Khmelnytskyi Nükleer Santrali’nin elektrik sebekesine olan tüm erisimini kaybettigini ve jeneratörlerin devreye girdigini açikladi.

UAEA Açiklamasi 'Ukrayna'nin Khmelnytskyi Nükleer Santrali Dünkü Saldirilarda Elektrik Sebekesine Tüm Erisimini Kaybetti'
Rusya’nin dün Ukrayna’nin enerji altyapisini hedef alan füze saldirilarinin bir nükleer santrali etkiledigi bildirildi.

Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) Baskani Rafael Mariano Grossi yaptigi yazili açiklamada, Rusya’nin dün Ukrayna topraklarina düzenledigi saldirilar nedeniyle Khmelnytskyi Nükleer Santrali’nin elektrik sebekesine olan tüm erisimini kaybettigini ve jeneratörlerin devreye girdigini aktardi.

Santralin, sebeke baglantisini dün yerel saatle 18.35’te 2,5 saatlik bir süre içinde kademeli olarak kaybetmesinin ardindan tamamen kesildigini ifade eden Grossi, kesinti nedeniyle 2 reaktörün kapatildigini belirtti.

Dokuz saatten fazla bir süre sonra yerel saatle 03.45’te santralin elektrik sebekesine yeniden baglandigini aktaran Grossi, ülkenin batisindaki Rivne Nükleer Santrali’nde de dün ögleden sonra 4 reaktörden 1’inin elektrik sebekesi ile baglantisini kaybettigini aktardi.

“Ukrayna’daki nükleer emniyet ve güvenlik durumu aniden daha da kötüye gidebilir”

Santrallerdeki gelismeleri endise verici olarak nitelendiren Grossi, “Bu korkunç savas sirasinda sadece Zaporijya Nükleer Santrali’nin degil, Ukrayna’nin tüm nükleer tesislerinin karsi karsiya oldugu potansiyel nükleer güvenlik risklerini gösteriyor. Saha disi güç simdi Khmelnytskyi Nükleer Santrali’ne geri dönmüs olsa da, dünkü güç kaybi açikça gösteriyor ki Ukrayna’daki nükleer emniyet ve güvenlik durumu aniden daha da kötüye gidebilir ve nükleer acil durum riskini artirabilir” dedi.

Nükleer reaktörler, kapali olduklarinda ve artik elektrik üretmediklerinde de sogutma ve diger temel nükleer güvenlik islevleri için güce ihtiyaç duyarlar. Harici bir güç kaybi durumunda, genellikle en az birkaç gün olmak üzere sinirli bir süre için yedek elektrik saglayabilen acil durum dizel jeneratörleri devreye girer.
Kaynak: İHA