(ÖZEL) 5 Aylik Kamis Sezonunda 1 Milyon Dolarlik Ihracat Yapiyorlar

Afyonkarahisar’in Bolvadin ilçesinde Eber Gölü’nden toplanan kamislar yurt içi piyasa ile birlikte Ingiltere, Hollanda gibi birçok ülkeye çati yalitim malzemesi olarak ihraç ediliyor. 5 aylik kamis sezonu döneminde yurt disina gönderilen kamislar sayesinde ülke ekonomisine 1 milyon dolarlik katki saglaniyor.

(ÖZEL) 5 Aylik Kamis Sezonunda 1 Milyon Dolarlik Ihracat Yapiyorlar
Ege Bölgesinin en önemli göllerinden birisi olan Eber Gölü’nde gerçeklestirilen kamis hasadi devam ediyor. Hasat ile birlikte gölden toplanan kamislar Derekarabag köyü yakinlarinda kurulan tesiste islenerek Ingiltere ve Hollanda basta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Gölden biçtikleri kamislari firmalarin gösterdikleri alanlara getiriyor. Burada kalitesi ve boyuna göre ayrilan kamislar temizlendikten ve kesildikten sonra yurt içi ile birlikte yurt disina satiliyor. Kamislar yurt içinde genelde kamelya yapimi ve iç dekorasyon malzemesi olarak kullanilirken yurt disi ülkelere ise çati yapimi ve yalitim malzemesi olarak ihraç ediliyor. Bölgedeki yaklasik 10 köy sayesinde ülke ekonomisine yillik yaklasik 1 milyon dolar katki saglaniyor. Ihracatçi firmalar yaklasik 5 ay süren sezonda daha fazla kamis toplanarak ihracat rakamlarini arttirmak içinse yogun ugras veriyor.

“Hem Türkiye ‘de hem Avrupa’da fazla kullanilir”

Köyde kurulu tesiste kamis ihracati yapan firmalardan birinin yetkilisi olan Habib Kiliç, hasadin bu yil verimli oldugunu kaydetti.

Kiliç, “Kamislari isleyip Avrupa ülkelerine ihracat yapmaktayim. Yogunluk Hollanda, Almanya, Danimarka ve Ingiltere agirlik olarak bu ülkelere yolluyoruz. Yangin çikmadigi sürece Eber gölünde yilda 3 milyon bag kamis biçiliyor. Topladigimiz kamislar makinalarda isleniyor, islendikten sonra Avrupa’ya ihracat olacak hale geliyor. Bütün islemleri tamamlandiktan sonra kamislar Avrupa’da evlere çati oluyor, Türkiye ‘de de agirlikla semsiye ve kamelya yapilir. Hem Türkiye ‘de hem Avrupa’da fazla kullanilir” dedi.

Kaynak: İHA