ABD Savunma Bakani Austin Açiklamasi 'Sivil Elektrik Sebekesinin Kasitli Olarak Hedef Alinmasi Bir Savas Suçudur'

ABD Savunma Bakani Llyod Austin, ABD Genelkurmay Baskani Mark Milley ile düzenlenen ortak basinda toplantisinda yaptigi açiklamada, "Sivil elektrik sebekesinin kasitli olarak hedef alinmasi bir savas suçudur" dedi.

ABD Savunma Bakani Austin Açiklamasi 'Sivil Elektrik Sebekesinin Kasitli Olarak Hedef Alinmasi Bir Savas Suçudur'


ABD Savunma Bakani Llyod Austin ve ABD Genelkurmay Baskani Mark Milley, Ukrayna Savunma Temas Grubu ile yapilan görüsmelerin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Basin toplantisinda yaptigi konusmada, ABD’nin Ukrayna’ya olan destegini yineleyen Savunma Bakani Austin, "Ukrayna Savunma Temas Grubu ile bugün 7’nci toplantimizi tamamladik ve yine oldukça basarili bir oturum oldu. Rusya’nin saldirilari sadece bizim kararliligimizi derinlestiriyor. Ukrayna’nin kendini ve kurallara dayali uluslararasi düzeni savunma hakkini desteklemeye devam edecegiz. Rusya, özellikle Ukrayna’nin sivil altyapisini hedef almayi amaçlayarak Ukrayna’ya baska bir füze yagmuru baslatti. Ukrayna’nin kendini savunma konusunda temel bir hakki var. Ülkelerini savunurken, Ukrayna halkiyla dayanisma içinde olmaya devam edecegiz" dedi.



"Putin’in saldirganligini kabul etmeyecegiz"

Ukrayna Temas Grubu toplantilarinin, Ukrayna’nin kendisini ve vatandaslarini savunmasina yardimci olan somut sonuçlar ürettigini söyleyen Austin, "Ukrayna halkinin kendi ülkesinde özgür yasamasi konusundaki kararliligimizi bir kez daha gösteriyoruz. Kararliligimiz, Rusya’nin sivil hedeflere yönelik savunulamaz saldirilariyla güçleniyor. Ukrayna Savunma Temas grubunun hiçbir üyesi, büyük ülkelerin barisçil komsularini yerle bir ettigi ve ezdigi bir dünyada yasamak istemiyor. Putin’in emperyal saldirganligini bir tür yeni normal olarak kabul etmeyecegiz. Bunun yerine, Ukrayna’nin kendini savunma haklari için ayaga kalkmaya devam edecegiz. Ukrayna’nin silahli kuvvetlerini savunmak için ihtiyaç duyduklari yetenekleri desteklemeye devam edecegiz. Ukrayna halkinin özgürlük mücadelesine yardim etmeye devam edecegiz" ifadelerini kullandi.

"Polonya’daki patlamadan Rusya sorumludur"

Polonya sinirinda meydana gelen patlamalarla ilgili Rusya’yi suçlayan ve Polonya hükümetinin patlamayla ilgili sorusturma yürüttügünü söyleyen Austin, "Dün Polonya’da, Ukrayna sinirina yakin bir yerde ölümcül bir patlama olduguna dair raporlar gördük. Dün gece Polonyali Savunma Bakani mevkidasim, Basbakan Yardimcisi ve Milli Savunma Bakani ile görüstüm. Polonya halkina ve hayatini kaybedenlerin yakinlarina bassagligi dileklerimi ilettim. Ayrica ABD’nin Polonya’yi savunma konusundaki kati taahhüdünün altini çizdim. Polonya hükümetinin bu patlamayla ilgili sorusturmasina güvenimiz tam. Polonyali meslektaslarimizin yani sira NATO müttefiklerimiz ve diger ortaklarimizla yakin temas halinde olacagiz. Hala bilgi topluyoruz, ancak bu olaydan Rusya’nin sorumlu oldugundan hiç süphe yok" açiklamasinda bulundu.

Ukrayna’yi destekleyen ülkelere tesekkür

Savunma Bakani Austin, Ukrayna Temas Grubu’nun birçok üyesine Ukrayna silahli kuvvetlerinin kazanimlarini pekistirmek için ihtiyaç duyduklari becerileri saglama çabalari için de tesekkür etti. Austin, gelecek yil 19 bin Ukrayna askerini daha egitme sözü verdigi için Ingiltere’ye, 287 milyon dolarlik yardim paketi için Isveç’e ve çabalari için Ispanya, Almanya, Yunanistan ve Polonya hükümetlerine tesekkür etti. Austin, Kanada’nin ise 500 milyon dolarlik yardim paketiyle grubun önde gelen bagisçilarindan biri olmaya devam ettigini söyledi.



"Savasin baslangicindan bu yana gördügümüz en büyük füze dalgasiydi"

ABD Genelkurmay Baskani Mark Milley ise ortak basin toplantisinda yaptigi konusmada, Rusya’nin Ukrayna’nin sivil elektrik sebekesini kasitli olarak hedef almasini savas suçu olarak nitelendirdi. Polonya sinirinda dün gerçeklesen patlama hakkindaki degerlendirmelerin devam ettigini belirten ve saldirilarda Rusya’nin 100’e yakin füze firlatmis olabilecegini söyleyen Milley, "Muhtemelen bu, savasin baslangicindan bu yana gördügümüz en büyük füze dalgasiydi. Sivil elektrik sebekesinin kasitli olarak hedef alinmasi, asiri hasara ve sivil halkin gereksiz yere aci çekmesine neden oluyor. Bu bir savas suçudur" seklinde konustu.

Genelkurmay Baskani General Milley, Rusya’nin Ukrayna’ya karsi her saldirisinda basarisiz oldugunu söyleyerek, “Rusya her seferinde basarisiz oldu. Stratejik olarak, operasyonel olarak ve taktiksel olarak kaybettiler. Yapmaya çalistiklari her seyde basarisiz oldular" dedi.

Kaynak: İHA