Kirklareli'nde Jeotermal Su Kaynagiyla Seralarda Sebze Ve Meyve Üretilecek

Kirklareli’nde 2014 yilinda ilk kez bulunan ve bugüne kadar atil durumda bekleyen jeotermal su kaynagi ile 54 dekar alana kurulan serada meyve, sebze gibi ürünler yetistirilecek. Turizm ve enerji gibi alanlarda Kirklareli jeotermal kaynaklarinda baskenti olmasi hedefleniyor.

Kirklareli'nde Jeotermal Su Kaynagiyla Seralarda Sebze Ve Meyve Üretilecek
Trakya’da 2014 yilinda ilk kez Kirklareli’nin Asilbeyli köyünde bulunan jeotermal su kaynagi bulunmustu. Yatirimci firma tarafindan yeni açilan bin 370 metre derinliginde sondajla ulasilan 60 derece sicakligindaki kaynagi kullanarak 54 dekar alanda seralarin hazirlik çalismalari devam ediyor. Son teknolojide 54 dekar alanda kurulan seralarda jeotermal su kaynagi ile meyve, sebze gibi ürünler daha kaliteli yetistirilecek.

Asilbeyli köyünde bin 370 metre derinliginde bulduklari jeotermal su kaynagi ile kurduklari seralarda daha kaliteli ürünler üretilecegini belirten Jeoloji Mühendisi Ahmet Ugur Özgür, “MTA Istanbul dahil olmak üzere pek çok il de ve ilçede sondajlar yapti ama hiçbir kuyunun debisi, yani su miktari bu kuyu kadar yüksek degildi. Yaptigimiz çalismalar sonucunda bin 370 metre derinlige ulastik, 58-60 derece suyumuz var. Yaklasik olarak 5 lt/sn. artezyen yapiyor. Ancak kompresör ile yaptigimizda 35 lt/sn. suyumuz oldugunu tespit ettik. Dalgiç pompa ile 55 dekarlik seramiza suyu basacagiz. Iki kuyumuzdan çikan debinin toplami seramizin tamamini isitmaya yetecek gibi görünüyor. Ancak sahanin sömürülmemesi adina bir enjeksiyon kuyusu açacagiz. Bu kuyuda isisi alinan suyu tekrardan yer altina enjekte edecegiz” dedi.



Üçüncü kuyu da açilacak

Üçüncü kuyunun da insaatinin baslayacagini söyleyen Jeoloji Mühendisi Özgür, 3. kuyudan 30 lt/sn. üzerinde 55-60 derece arasinda jeotermal akiskan bekledigini vurguladi.

Yatirimci firma Otag Jeotermal Tarimcilik A.S. Genel Müdürü Hüseyin Kerkez, 2014 yilinda kazandiklari ihale ile birlikte Kirklareli’ne büyük katma deger saglayacaklarini belirterek, “Biz 2014 yilindaki MTA’nin ilk açtigi Asilbeyli köyündeki kuyusunu Kirklareli Valiligi Il Özel Idaresi tarafindan ihaleyi kazanmis olduk. Ihalenin neticesinde ruhsatla alakali arama ruhsatindan sonra isletme ruhsati ile sahada çalismaya basladik. 2. kuyumuz bin 370 metrede 60 derece sicaklikta 35 debide olan bir suyumuzda çikmis oldu. Bizim bu sahada Kirklareli’nde yine toplamda Özel Idareden aldigimiz arama ruhsati ile beraber hemen hemen 120 bin dekar jeotermal aramaya devam ediyoruz. Ikinci kuyumuzdan sonra üçüncü kuyumuzun insaati yakin zamanda basladi.

Elimizdeki sismik raporlara baktigimiz zaman bu havzada zaten jeotermal kaynaklarini almis durumdayiz. Suan insaatimiza da baslayacagiz” diye konustu.



“Enerji maliyetini çikan ürünle yüzde 70 kara çeviriyor”

Kerkez, jeotermal su kaynagi ile üretecekleri ürünlerin maliyeti enerjiyle 70 kara çevirdigini vurgulayarak, “Suan biz jeotermal kaynagi seramizi isitmada kullanacagiz sonra turizmde de kullanilacak bir su. Ama suanda 54 dekar yaptigimiz birinci seramiz bitmek üzere, asil enerjiden dolayi kullanacagimiz için enerji maliyetini çikan ürünle yüzde 70 kara çeviriyor. Türkiye’nin en son teknolojik serasini kuruyoruz. Tamamen otomasyonlu yapay zekanin yürüttügü teknolojik serada kullanacagimiz bir enerjiye çeviriyoruz” seklinde konustu.

Kerkez, enerjilerin sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji olmasi için kaynaklari seramizda kullandiktan sonra yeraltina enjekte edeceklerini söyledi.



“Kaliteli bir ürün çikacagini bekliyoruz”

Serada üretilecek ürünlerin kalitesine deginen Kerkez, “Yapacagimiz sera teknolojik sera olacagi için normalde dekar basina 50 ila 60 ton bir beklentimiz var. Birde burada gün isi fazla oldugu için tarim olarak diger illere göre iklim olarak daha güzel bu da sebzenin büyümesine yol açiyor. Bizim oradaki kapasitemize baktigimiz zaman 3 bin ile 3 bin 500 ton bekliyoruz birinci etapta. Buranin en güzel noktasi Avrupa’ya yarim saat uzakliktayiz Istanbul’a 1 buçuk saat uzakliktayiz. Her sey lojistige döndügü için raf ömrü ön plana çikiyor. Kaliteli bir ürün çikacagini bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA