YÖK Baskani Özvar Açiklamasi 'YÖK'ün 'Sizma Yoktur' Gibi Beyanati Yok'

KPSS sorusturmasiyla ilgili ön inceleme raporuna iliskin açiklama yapan Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Prof. Dr. Erol Özvar, “Bazi gazetelerde söyle yayimlaniyor, ‘YÖK dedi ki sizma yoktur.’ YÖK’ün böyle bir beyanati yok. Isin arka tarafinda birinin bir baskasina soruyu sizdirdigi veya sizdirmadigina dair o bilgiyi adli inceleme yapma yetkimiz yok” dedi.

YÖK Baskani Özvar Açiklamasi 'YÖK'ün 'Sizma Yoktur' Gibi Beyanati Yok'
YÖK Baskani Erol Özvar, YÖK’te 2022-Kamu Personel Seçme Sinavina (KPSS) yönelik sorusturmaya iliskin basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

YÖK tarafindan hazirlanan ön inceleme raporunun savciliga gönderildigi, savcilikça sinav sorularinin daha önce sizdirildigina yönelik bir tespitin yapilamadigi yönünde iddialara yönelik konusan Özvar, “Büyük ölçüde sorusturmaya, daha dogrusu karsilikli sorgu-sual, ifade alma biçiminde gerçeklesiyor. Isin arka tarafinda birinin bir baskasina soruyu sizdirdigi veya sizdirmadigina dair o bilgiyi adli inceleme yapma yetkimiz yok. Bizim yaptigimiz husus teskil ettigimiz inceleme kurlunun bu sorularla alakali aynilik var mi yok mu. Benzerlik var mi yok mu bunlari tespit etmek. Bu süreçte ihmali bulunan idareci veya bir baska çalisan varsa onun hakkinda tespitlerde bulunmak. Yoksa ancak savciliktan alinan yetkilerle o görüsmelerin tespit edilmesi, konusmalarin dinlenmesi gibi daha baska süreçleri gerektiren bilgilileri veya istihbarata ulasma yetkimiz yok” dedi.



“Bizim adli sorusturmayi ön inceleme ile yapma yetkimiz söz konusu degil”

Özvar, sorularin sizdirilmasiyla ilgili sürece iliskin sunlari aktardi:

“Sizdirildigini nasil bilebilirsiniz? Bir kisi çalisiyor, o kisi baska birisine diyelim ki soruyu gönderiyor. Bunu nereden tespit edebilirsiniz? Ancak telefon kaydindan, WhatsApp kaydindan tespit edebilirsiniz. Bunu yapabilmek ise ancak adli sorusturma ile elde edilebilecek bir sey. Bizim bunu ön inceleme ile yapma yetkimiz söz konusu degil. Bundan sonra savcilik isin o tarafinin arkasina bakacak. Bir de ancak Devlet Denetleme Kurulu’nun çikartabilecegi bir sey. Bizim yaptigimiz bir sorularla alakali, iki idare süreçlerle alakali sikintilar var mi yok mu asil olarak bunlari görmek. Zaten YÖK Baskani olarak sorusturma heyetine bir etkide bulunamazsiniz. Kendi hür görüsleriyle orada bütün incelemeleri, çalismalari tamamlayip, rapor haline getirip ön inceleme olarak bu durumu tespit oluyorlar. Burada savciliga intikal eden bir husus tespit ediyor olmasi önemli ön inceleme raporunda.”

“Savcidan sonra baskalari hakkinda izin istenmesi, Danistay’a basvurmasi hukuki bir süreç”

Özvar, inceleme raporunun kendisinin paylasip paylasmadigiyla ilgili “Ben hiçbir sekilde bunu yapamam. Böyle bir yetkim de yok. Savcidan sonra baskalari hakkinda izin istenmesi, Danistay’a basvurmasi tamamen saglikli yürüyen, hukuki bir süreç. Yolunda gittigini gösteriyor. Biz de bunlari takip ediyoruz. O konuda da biz üzerimize düseni mutlaka yerine getirecegiz” ifadelerini kullandi.

“YÖK’ün ‘sizma yoktur’ gibi beyanati yok”

Bazi basin yayin organlarinda yer alan ‘YÖK’ün inceleme raporu yayimlandi. Raporda sizma olmadigi tespit edildi’ haberlerini yalanlayan Özvar, “Bazi gazetelerde söyle yayimlaniyor, ‘YÖK dedi ki sizma yoktur.’ YÖK’ün böyle bir beyanati yok. Arkadaslara diyorum ki aman buna dikkat edin. Bizim agzimizdan da sürçü lisan olabilir, insanlik halidir ama buna dikkat edin diyorum” diye konustu.

Iptal edilen KPSS’de 5 sorunun benzerligine iliskin ön incelemede bunun çok ayrintili olarak arastirildigina dikkati çeken Özvar, “Ön incelemede bu çok ayrintili yapilmis vaziyette. O sebeple bunlar daha da önümüzdeki günlerde gündeme gelecek. Ön incelemenin arkasindan sorusturma geliyor. Onlar sonucunda ortaya çikacak bir sey. Biz bu konularda oldukça ölçülü, dikkat eden bir üslupla yürütmeye çalisiyoruz ve kimsenin aklinda da bir istifham uyanmasini da istemiyoruz” dedi.

KPSS sorusturmasinda uzmanlarin ilerleyisi hakkinda bilgi veren Özvar, “Burada uzmanlarin söyledigi, sorunun bir kökü var. Kökte aynilik var mi yok mu bunlara bakiyor uzmanlar. Kelime, yüklem benzerlikleri önemli degil. Sorularin siklari ayni mi degil mi, bunlari ikinci plana itiyorlar. Kök üzerinden bir çalisma yapiyorlar, orada bir aynilik varsa o zaman üzerine gidiyorlar. Bazen soru siklari ayni bile” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA