Baskan Erbas Açiklamasi 'Müslüman Türk Askeri Ahlakini Islam'dan Aliyor'

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, “Islam dini Müslüman askere, savas meydanlarinda kadinlara, yaslilara, çocuklara, elinde silah olmayan insana, hayvanlara, yesile dokunmayacaksin, diyor. Müslüman Türk askeri bu ahlaki Islam’dan aliyor” dedi.

Baskan Erbas Açiklamasi 'Müslüman Türk Askeri Ahlakini Islam'dan Aliyor'


Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Kayseri’de Erciyes Üniversitesi’nde ögrencilerle bir araya geldi. Ögrenciler Baskan Erbas’a “hos geldin” pankarti açti. Programda konusan Diyanet Isleri Baskani Erbas, üniversiteler bilimin, ilmin, irfanin, bilginin ve hikmetin disariya açilan kapisi oldugunu belirterek, “Sehirlerin ilim, irfan merkezleri üniversitelerdir. Üniversitelerin sehirlerde bulunmasinin en büyük faydasi sehrin mozaiginin sürekli degismesi, gelismesi büyük bir kaynasmaya vesile olmasidir” dedi.



“Ilim gelenegimizde ilmi seyahatler çok önemlidir”

Baskan Erbas, Türkiye’deki herhangi bir üniversiteye Türkiye’nin her yerinden ve birçok ülkeden ögrencilerin geldigini ve ögrencilerin o sehirlere zenginlik kattigini ifade ederek, “Ilim gelenegimizde ilmi seyahatler çok önemlidir. Bakiyorsunuz Imam Buhari ta Buhara’dan çikmis Medine’ye gelmis, Medine’den bir ilim adami çikmis Endülüs’e gitmis, Endülüs’ten Ibnü’l Arabi çikmis Konya’ya gelmis” diye konustu.



“Gençler bizim hazinemiz”

Genç kelimesinin Farsça bir kelime oldugunu ve zenginlik anlamina geldigini dile getiren Baskan Erbas, “Sizler bizim hazinelerimizsiniz. Heyecaninizi ve azminizi daha da arttirmaniz gerekiyor. Bizim medeniyetimiz ilim medeniyetidir. Hikmet, hukuk ve ahlak medeniyetidir. Islam ilmi ahlakla, hakla, hukukla birlikte yürürse Islam’da ilmin önemi o zaman ortaya çikar. Ahlaktan, haktan, hukuktan kopuk bilgi felaket getirir. Atom olarak ortaya çikar Japonlarin basina düser, iki tane sehri yok eder” ifadelerini kullandi.

“Müslüman Türk askeri ahlakini Islam’dan aliyor”

Baskan Erbas, Islam dininin masum insanlara dokunulmasini yasakladigina dikkat çekerek söyle konustu: “Islam dini Müslüman askere, savas meydanlarinda kadinlara, yaslilara, çocuklara, elinde silah olmayan insana, hayvanlara, yesile dokunmayacaksin, diyor. Yani sinirlari o kadar genisletiyor ki o yüzden sehit verme pahasina insanlara bir sey olmasin diye gayret gösteriyor. Bakiniz bizim askerimiz halen terörle mücadelede masum insanlara zarar gelmesin diye kili kirk yarar. Sehit olmayi göze alarak buna dikkat ediyor. Müslüman Türk askeri bu ahlaki Islam’dan aliyor."

Diyanet Isleri Baskanligi’nda Kur’an’daki ilmi hadiseleri incelemek için bir komisyon kuruldugunu ifade eden Baskan Erbas, “Çok zaman geçmeden belki 5 yil belki 10 yilda bir Kur’an-i Kerim’e yeniden söyle bir bakmak, o meali üzerinde de yeni bir çalisma yapmak lazim. Ilim sürekli gelisiyor gelistikçe yeni yeni anlamlar ortaya çikiyor. Sürekli akan bir çesme gibidir Kur’an-i Kerim. Yani her an sanki yeni inmis gibi insanin zihnine manalar dogan bir Kitaptir. Bizim ilim anlayisimizda bütün ilimler Kur’an’idir, bütün ilimler dinidir” seklinde konustu.



“Dünyanin kurtulusu Islam’da”

Baskan Erbas, dünyanin ilacinin ve kurtulusunun Islam’da olduguna isaret ederek, “Baska yerde kurtulus arayan zarardadir. O yüzden biz üniversite ögrencileri olarak, üniversite hocalari olarak dogru dini bilgiyi tahsil edecegiz. Onun egitimini alacagiz ve toplumu dogru dini bilgi ile bilgilendirecegiz. Biz hangi bölümden mezun olursak olalim en iyi olmaya çalisacagiz” açiklamasinda bulundu. Baskan Erbas, Müslümanlarin, dünyadaki herkesin onurlu, özgür ve insanca bir hayat yasama hakkini savunmayi ve bu ugurda çalismayi inançlarinin geregi bir sorumluluk olarak gördügünü ifade ederek, dünyanin Islam’a ihtiyaci oldugunu söyledi.

Inancin sahih bilgiler üzerine bina edilmesi gerektigini dile getiren Baskan Erbas, sahih dini bilgilerin dogru kaynaklardan ve devamli bir sekilde okunmasi gerektiginin altini çizdi. Baskan Erbas, Alak ve Kalem Surelerinden ayetlerle ilmin önemini anlatarak, “Bu ayetlere göre bu medeniyetin çocuklarinin elinden kitap ve kalem asla eksik olmamali” ifadelerini kullandi.

Programa, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Diyanet Isleri Baskanligi Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saban Kondi, Egitim Hizmetleri Genel Müdürü Cafer Tayyar Doymaz, Kayseri Il Müftüsü Yusuf Akkus, akademisyenler ve çok sayida ögrenci katildi.

Baskan Erbas, ayrica Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun ve Erciyes Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Kamil Cihan’i ziyaret etti. Diyanet Isleri Baskani Erbas, Kayseri’deki temaslari kapsaminda Il Müftülügünü de ziyaret ederek, Il Müftüsü Yusuf Akkus’tan çalismalar hakkinda bilgi aldi.
Kaynak: İHA