Xi, Üçüncü Kez ÇKP'nin Lideri Seçildi

Çin Devlet Baskani Xi Jinping, iktidardaki Çin Komünist Partisi’nin baskent Pekin’de düzenlenen toplantisinda, yeniden Genel Sekreterlik görevine seçildi.

Xi, Üçüncü Kez ÇKP'nin Lideri Seçildi
Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi’nin dün sona ermesinin ardindan ÇKP 20. Merkez Komitesi ilk Genel Kurul toplantisini düzenledi.

Siyasi Büro (Politbüro) ve Siyasi Büro Daimi Komitesi üyelerinin seçildigi toplantida, 69 yasindaki Xi Jinping, 3. kez Genel Sekreter oldu. ÇKP Merkez Komitesi’nin 203 üyesi ve 168 yedek üyesinin katildigi toplantida, Xi Jinping ayrica Çin ordusunun en üst pozisyonu olan ÇKP Merkezi Askeri Komisyon Baskanligi görevine de 3. kez getirildi.



Li Qiang’in Basbakan olmasi bekleniyor

ÇKP Merkez Komitesi’nin toplantisinin ardindan, Xi Jinping ve Politbüro Daimi Komitesi’nin diger 6 üyesi ilk kez basinin karsisina çikti. Xi Jinping, düzenlenen törende diger 6 üyeyi basina tanitti. ÇKP’de piramidin en tepesini olusturan Daimi Komite’nin yeni üyeleri arasina giren ÇKP Sanghay Komitesi Sefi Li Qiang’in, Xi Jinping’in hemen arkasindan yürümesi yönetimde "ikinci adam" olacaginin sinyalini verdi. Li Qiang’in Mart’ta emekliye ayrilacak Basbakan Li Keqiang’in yerini alabilecegi belirtiliyor. Politbüro Daimi Komitesi’nin diger üyelerini ise Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Baskani Zhao Leji, ÇKP Sekreteryasi Birinci Sekreteri Wang Huning, ÇKP Pekin Komitesi Sekreteri Cai Qi, ÇKP Genel Ofisi Direktörü Ding Xuexiang ve ÇKP Guangdong Parti Komitesi Sekreteri Li Xi olusturdu. Üyelerin tamaminin Xi Jinping’e yakin isimler oldugu biliniyor.

"Çin’in kalkinmasi dünyadan ayri düsünülemez"

Xi Jinping, Çin ekonomisi ve ÇKP’nin idaresiyle ilgili yaptigi açiklamalarda, "Çin ekonomisi, yüksek dirence, yeterli potansiyele ve manevra alanina sahip" ifadelerini kullandi. Çin’in reform ve disa açilmayi hizla ilerletecegine de dikkat çeken Xi Jinping, "Çin’in kalkinmasi dünyadan ayri düsünülemez, dünyanin da Çin’e ihtiyaci var" dedi.

Mart’ta yapilacak meclis toplantisinda yeniden Devlet Baskani seçilmesi beklenen Xi Jinping, böylelikle Çin’in kurucu lideri Mao Zedong’dan sonra iki dönemden fazla parti liderligini ve devlet baskanligini sürdüren ilk isim olacak.
Kaynak: İHA