Hava Sahasini Kapanmasi Nedeniyle Fas'ta Kalan Türk Vatandaslar Yurda Getirildi

Covid-19 Omicron varyanti nedeniyle Fas hükümetinin hava sahasini tüm yolcu uçuslarina kapatmasinin ardindan bu ülkede bulunan Türk vatandaslari ve diger ülke vatandaslarini yurda getirmek için Türk Hava Yollari (THY) tahliye uçusu gerçeklestirdi.

Hava Sahasini Kapanmasi Nedeniyle Fas'ta Kalan Türk Vatandaslar Yurda Getirildi
Dünyayi etkisi altina alan Covid-19 Omicron varyanti nedeniyle hava sahasini tüm yolcu uçuslarina kapatan Fas’da kalan ve ülkemize dönemeyen vatandaslarimiz için Türk Hava Yollari, tahliye uçusu gerçeklestirdi. Fas’in Kazablanka sehrinden Istanbul’a 310 yolcu havalanan Türk Hava Yollari uçagi saat 23.15 siralarinda Istanbul Havalimani’na indi. Tahliye uçusu ile Türk vatandaslarinin yani sira Fas hava sahasinin kapatilmasi nedeniyle ülkelerine gidemeyen baska ülke vatandaslari da getirildi.

Yabancilarin kendi ülkelerine gitmek için aktarma yapacaklari ögrenildi.

Fas’tan tahliye uçusu ile Türkiye’ye gelen yolculardan Mehmet Bag, "Ben is adamiyim. Bizim için karantina yoktu. Uçusu kolay buldum. THY’nin uçagi vardi. Bir sikintimiz yok çok sükür. Ben Fas’ta ikamet ediyorum" dedi.

Ankara’da ikamet eden Fas vatandasi Zeynep Suger, virüs nedeniyle Fas’in hava sahasini kapattigini belirterek, "Uçus için çok beklemedim. Uçusa bakip aldim. Burada yasiyorum. Ankara’ya gidecegim" ifadelerini kullandi.

Natalia Zharikova, tatil için Fas’in Kazablanka sehrine gittiklerini kaydetti.

Yaklasik 2.5’dir orada bulunduklarini anlatan Zharikova, "Yeni yilda karantina vardi. Yilbasini ailemizle ve arkadaslarimizla geçirdik. Bazi uçuslar iptal edildi. Çok uçus yoktu. 5 Ocak’a bilet bulabildik. Kazablanka’dan ayrildik" seklinde konustu.

Yolculardan PCR testi istendi

Seyahat eden 12 yas ve üstü yolculardan uçaga binmeden önce Covid-19 önlemleri kapsaminda, son asinin en az 14 gün önce yaptirildigini gösteren ilgili ülke resmi makamlarinca düzenlenen asi sertifikasi, uçustan 72 saat önce yapilmis negatif PCR test sonucu, ilk PCR pozitif test sonucunun 28. gününden itibaren son 6 ay içinde hastaligi geçirdigine dair ilgili ülke resmi makamlarinca düzenlenen belge veya giristen azami 48 saat önce yapilmis negatif hizli antijen test sonucu belgelerinden en az birini uçus ibraz etmesi istendi.

En az 10 tahliye uçusu daha düzenlenecek

Öte yandan, Türkiye’nin Rabat Büyükelçiligi’nden yapilan yazili açiklamaya göre Fas’tan Türkiye’ye yapilacak özel uçuslar önümüzdeki günlerde de devam edecek. Buna göre, THY Ocak ayi sonuna kadar, Kazablanka V. Muhammed Uluslararasi Havalimani’ndan en az 10 özel sefer daha düzenleyecek.
Kaynak: İHA