Venezuela Hükumeti Ile Muhalefet, Müzakerelerde Kismi Anlasma Sagladi

Venezuela hükûmeti ile muhalefet temsilcileri, Norveç'in ara buluculugunda ikinci tur görüsmelerde 2 konuda kismi anlasmaya vardiklarini duyurdu.

Venezuela basininda çikan habere göre, Devlet Baskani Nicolas Maduro'nun delegeleri ve muhalefet temsilcileri arasinda Meksika'da 3 Eylül'de baslayan ikinci tur görüsmeler, iki maddede kismi anlasma ile tamamlandi.

Venezuela Hükûmeti'nin diyalog heyeti ve Ulusal Meclis (AN) Baskani Jorge Rodriguez, yaptigi açiklamada, muhalefetle iki maddede kismen uzlasmaya vardiklarini belirterek, "Birincisi Venezuela'nin Essequibo bölgesi üzerinde egemenliginin onaylanmasi ve savunulmasi (Komsu Guyana ile yasanan sorun), ikincisi ise Venezuela'nin sosyal ve ekonomik açidan korunmasidir." ifadesini kullandi.

Rodriguez, bu anlasmalar ile temel amaçlarinin Venezuela'nin yurt disinda el konulmus paralarinin geri alinmasi oldugunu vurgulayarak, "Hiç kimseye ait olmayan yalnizca Bolivarci Venezuela Cumhuriyeti'nde yasayan her bir kadin ve erkege ait olan varliklarin kurtarilmasi bir gerekliliktir. Bu anlasma tüm Venezuelalilarin yararina olacak." dedi.

Norveç'in Meksiko Büyükelçiligi de taraflarin halkin ihtiyaçlarini karsilamak ve kaynaklarin geri kazanilmasi için mekanizmalarin kurulmasi konusunda anlastiklarini duyurdu.

Muhaliflerin temsilcililerinden Gerardo Blyde ise toplanti sonrasi yaptigi açiklamada, söz konusu anlasmanin bütün sorunlarin ortaklasa çözümü için ulusal bir masa imkani olusturdugunu belirterek, "Bazen kismi anlasmalar olur, bazen olmaz." ifadesini kullandi.

Iktidar ile muhalefetin, üçüncü tur müzakereler kapsaminda Meksika'da 24-27 Eylül tarihlerinde yeniden bir araya gelecegi kaydedildi.

- Venezuela ve Guyana arasindaki sinir anlasmazligi

Guyana, Mayis 1966'da Ingiltere'den bagimsizligini kazanmasinin ardindan iki ülke, maden ve orman bakimindan zengin Essequibo Nehri'nin batisindaki 160 bin kilometrekare alani kendi egemenlik alanlari ilan etti.

Venezuela, Ingiltere ile Guyana'nin bagimsizligindan önce imzalanan Cenevre anlasmasini esas kabul ederken Guyana ise 1899'da Paris'te bir tahkim mahkemesi araciligiyla belirlenen siniri savunuyor.

Venezuela, iki ülke arasindaki sorunlarin dogrudan müzakere edilerek Birlesmis Milletler (BM) nezdinde çözülmesini istiyor.

- Müzakere süreci

Venezuela Devlet Baskani Nicolas Maduro, 23 Temmuz'daki açiklamasinda, tüm konularin ele alinmasi için muhalefet ile diyalog masasinda bulusabileceklerini bildirmisti.

Maduro, muhaliflerin lideri eski Ulusal Meclis (AN) Baskani Juan Guaido ile ABD yaptirimlarinin kademeli olarak kaldirilmasi karsiliginda görüsmeye hazir oldugunu ifade etmisti.

Muhalif Guaido ise ABD yaptirimlarinin kademeli olarak kaldirilmasi karsiliginda uluslararasi gözlemcilerin denetiminde ülkede "özgür ve adil" bir seçim takviminin belirlenmesi talebinde bulunmustu.

Kaynak: AA