Sri Lanka Meclisi, Devlet Baskani Tarafindan Alinan OHAL Kararini Onayladi

Sri Lanka Meclisi, Devlet Baskani Gotabaya Rajapaksa tarafindan gida fiyatlarini kontrol etmek ve bazi temel gida maddelerinde stokçulugu önlemek için ilan edilen olaganüstü hal (OHAL) kararini onayladi.

Muhalefet milletvekilleri, OHAL kararina gerek olmadan mevcut yasalarla temel besin maddelerine erisimin saglanabilecegini ifade ederken, acil durum yasalarinin muhalefeti bastirmak için kullanilabilecegi konusunda endiselerini dile getirdi.

Söz konusu OHAL yasalarinin, vatandaslarin, arama izni olmadan gözaltina alinmasina, mülkiyete el konulmasina, herhangi bir mülke girerek arama yapilmasina, yetkililerin bagimsiz mahkemeler tarafindan sorgulanamayacak emirler vermelerine ve muhtemel davalardan muaf tutulmalarina imkan tanidigi bildirildi.

Devlet Baskani Gotabaya Rajapaksa, ülkede son haftalarda temel gidalardaki kitligin ardindan 30 Agustos'ta OHAL ilan etmisti.

Anayasaya göre, devlet baskani tarafindan alinan OHAL kararinin 14 gün içerisinde 225 sandalye bulunan meclisten onay almasi gerekiyordu ve iktidar partisinin 150’den fazla sandalyeye sahip oldugu meclisteki oylamada 132 lehte ve 51 aleyhte oyla OHAL karari onaylandi.

Kaynak: AA