Cumhurbaskani Erdogan, Kabine Toplantisi'nin Ardindan Millete Seslendi Açiklamasi (4)

'Milli gelirimizi bu yil 800 milyar dolarin üzerine, Orta Vadeli Program dönemi sonunda da 1 trilyon dolar seviyesine tasiyacagiz' 'Sanayi sektöründe teknoloji seviyesi yüksek sabit sermaye yatirimlarini ve dogrudan yabanci yatirimlari özendirecegiz' 'Program dönemi boyunca, istihdamin yillik ortalama 1 milyon 170 bin kisi artmasini ve is gücüne katilim oranlarindaki artisa ragmen issizlik oraninin kademeli olarak gerilemesini hedefliyoruz' 'Bu yil bütçe açigi hedefimizi sene basinda yüzde 3,5 olacak sekilde revize etmistik. Sözümüzde durarak insallah bu hedefi rahat bir sekilde yakalayacagiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, milli gelirin bu yil 800 milyar dolarin üzerine, Orta Vadeli Program (OVP) dönemi sonunda da 1 trilyon dolar seviyesine tasinacagini bildirdi.

Cumhurbaskani Erdogan, Cumhurbaskanligi Külliyesi'ndeki Kabine Toplantisi'nin ardindan millete seslendi.

Program dönemi boyunca para ve maliye politikalarinin es güdümünü güçlendirmek, mal ve hizmet piyasalarinda verimliligi artirmak suretiyle enflasyonun kalici olarak tek haneli seviyelere inmesini hedeflediklerini belirten Erdogan, "Mali disiplinin sürdürülmesi olmazsa olmazlarimizdandir. Bunu bir defa herkes böyle bilecek." dedi.

Büyümenin Türkiye'nin hedeflerine ulasmasinin temel sarti oldugunu vurgulayan Erdogan, bu yili dengeli iç ve dis talep kompozisyonunun katkisiyla yüzde 9 civarinda büyümeyle kapatmayi ümit ettiklerini söyledi.

Orta Vadeli Program dönemi boyunca ekonominin yillik ortalama yüzde 5,3 büyümesini öngördüklerini ifade eden Erdogan, "Milli gelirimizi bu yil 800 milyar dolarin üzerine, program dönemi sonunda da 1 trilyon dolar seviyesine tasiyacagiz. Bu büyümenin kaliteli, kapsayici ve sürdürülebilir olmasi için makro ekonomik dengeleri gözeten ve yapisal reformlarla desteklenen bir kalkinma modeli uygulayacagiz. Bu kapsamda, ekonominin motoru olan sanayi sektöründe teknoloji seviyesi yüksek sabit sermaye yatirimlarini ve dogrudan yabanci yatirimlari özendirecegiz." diye konustu.

Özellikle de yatirim tesvik sisteminin sadelestirilmeye devam edilecegini, yenilikçi üretime yönelen öz sermaye agirlikli gerçeklestirilen ve bölgesel kümelenme öncelikleriyle uyumlu yatirimlarin desteklenecegini dile getiren Erdogan, teknoloji odakli sanayi hamlesi programinin sürdürülecegini, desteklenen projeler için yenilikçi finansman modelleri gelistirilecegini kaydetti.

Erdogan, modern teknolojilerle çalisma kapasitelerinin gelistirilip salgin sonrasi döneme uyumlarini hizlandirmak için KOBI'lerin dijital dönüsüm projelerine daha çok katki saglanacagini vurguladi.

- "Gücümüzü genç ve nitelikli insan kaynagimizdan aliyoruz"

Yesil dönüsüm alaninda da iddiali politikalarin bulundugunu ifade eden Erdogan, Yesil Mutabakat Eylem Plani'nda yer alan hedefler dogrultusunda gereken adimlarin atilacagini söyledi.

Erdogan, geri dönüsüm teknolojileri basta olmak üzere verimliligi artiran ve sera gazi emisyon artisini sinirlayan yatirimlara daha çok destek verilecegini, böylece uluslararasi ticaret alaninda iklim degisikligi politikalariyla uyumlu sekilde ihracatin rekabet gücünün de artirilacagini belirtti.

Cumhurbaskani Erdogan, söyle devam etti:

"Program dönemi boyunca, istihdamin yillik ortalama 1 milyon 170 bin kisi artmasini ve is gücüne katilim oranlarindaki artisa ragmen issizlik oraninin kademeli olarak gerilemesini hedefliyoruz. Biz gücümüzü genç ve nitelikli insan kaynagimizdan aliyoruz. Evlatlarimizin istihdamini artirmak ve yeteneklerini gelistirmek bizim en temel önceliklerimiz arasindadir. Egitim, istihdam, üretim iliskisini güçlendirmek için sektör is birliklerini artiracagiz. Reel sektörün ihtiyaç duydugu kalfa ve usta talebini karsilamak üzere meslek egitim merkezlerini güçlendirecek, yayginlastiracak ve kazanilan yeteneklerin belgelendirilmesini saglayacagiz."

Erdogan, Türkiye'nin beseri sermayesini güçlendirmek için okullar arasi basari farklarini azaltarak ve okul öncesi egitimi yayginlastirarak egitimde firsat esitliginin tahkim edilecegini ifade etti.

Kadinlarin ekonomik hayata etkin katilimi için is kurma ve gelistirme süreçlerinin kolaylastirilacaginin, elektronik ticaret platformlarindaki faaliyetlerinin tesvik edileceginin altini çizen Erdogan, is ve aile hayatini uyumlu hale getirerek is gücüne katilimi tesvik etmek amaciyla kaliteli, ekonomik ve kolay erisilebilir çocuk, engelli ve yasli bakim imkanlarinin yayginlastirilacagini kaydetti.

- "Seyahat gelirlerinin 33 milyar dolara çikmasini bekliyoruz"

Enflasyon hedeflemesi uygulamasina devam edilecegini, arz yönlü ve yapisal sorun alanlarina odaklanilacagini, enerji piyasalari basta olmak üzere seffaflik ve rekabet odakli uygulamalarin genisletilecegini belirten Erdogan, gida arz güvenligini saglamak amaciyla tarim arazilerinin korunmasi ve etkin kullanimi çalismalarina agirlik verilecegini, ekilebilir ve sulanabilir alanlarin artirilmasi için yatirimlarin hizlandirilacagini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan, tohum gübre, yem ilaç ve mazot gibi girdi maliyetlerinin yani sira çiftçilerin finansman yükünü hafifletici ve teknoloji odakli dönüsümü saglayici programlarin uygulanacagini ifade ederek tarim sanayi entegrasyonunu saglamak amaciyla sözlesmeli tarim mekanizmalarinin gelistirilecegini kaydetti.

Orta Vadeli Programla ödemeler dengesi tarafinda da bir dizi kritik politikanin hayata geçirildigine, program dönemi boyunca ihracattaki artisin devam etmesini beklediklerine isaret eden Erdogan, söyle devam etti:

"Ihracatin 2021 yilinda 211 milyar dolar, program dönemi sonunda ise 250 milyar dolari asacagini tahmin ediyoruz. Seyahat gelirlerinin bu yilki 17 milyar dolar seviyesinden 33 milyar dolara çikmasini bekliyoruz. Cari islemler açiginin milli gelire oraninin program sonunda yüzde 1 seviyesine gerilemesini öngörüyoruz.

Bunun için Gümrük Birligi basta olmak üzere mevcut tercihli ticaret ve serbest ticaret anlasmalarinin güncellenmesini saglayacagiz. Türkiye'ye cografi olarak uzak ancak ihracat potansiyeli yüksek ülkelerle ticaretimizi gelistirmek amaciyla uzak ülkeler stratejisini hayata geçirecegiz. Elektronik ihracat dahil hizmet ihracatina yönelik destekleri etkinlestirecek ve yeni destek mekanizmalari olusturacagiz."

Yurt disi lojistik merkezler üzerinden ihracatçilarin potansiyel pazarlara ve dagitim kanallarina erisiminin hizlandirilacagini dile getiren Erdogan, Türk Eximbank'in uluslararasi uygulamalar dikkate alinarak yeniden yapilandirilacagini kaydetti.

Türkiye'deki endüstriyel ve metalik maden cevherlerinin katma degeri yüksek ürünlere dönüstürülerek ekonomiye kazandirilacagini anlatan Erdogan, program döneminde mali disipline kararlilikla devam ederek kaynaklarin verimli kullanilmasinin temin edilecegini belirtti.

Erdogan, "Bu yil bütçe açigi hedefimizi sene basinda yüzde 3,5 olacak sekilde revize etmistik. Sözümüzde durarak insallah bu hedefi rahat bir sekilde yakalayacagiz." dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA