Cumhurbaskani Erdogan, Kabine Toplantisi'nin Ardindan Millete Seslendi Açiklamasi (3)

'Geçen seneyi 93,3 milyar dolarla kapattigimiz döviz rezervlerimiz, 27 Agustos itibariyla 118 milyar dolari asmis durumdadir' 'Özel sektör dahil tüm kurumlarimizi ve vatandaslarimizi AFAD'in yönergelerine göre afet planlarini gözden geçirmeye, eksiklerini tamamlamaya davet ediyorum' 'Seyahat gelirleri bu yilin haziran ayi itibariyla yillik yüzde 31 oraninda artarak cari dengenin iyilesmesine önemli katki sagladi' '(Orta Vadeli Program) Nitelikli istihdami olusturan, cari açik üretmeyen, yesil dönüsümü dikkate alan, gelir dagilimi adaletini gözeten büyüme yapisini tesis edecegiz'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Geçen seneyi 93,3 milyar dolarla kapattigimiz döviz rezervlerimiz, 27 Agustos itibariyla 118 milyar dolari asmis durumdadir." dedi.

Erdogan, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde düzenlenen Kabine Toplantisi'nin ardindan millete seslendi.

Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nin getirdigi hizli, etkin ve yapici yönetimin avantajlarinin afet dönemlerinde çok daha iyi görüldügünü vurgulayan Erdogan, temel gida maddelerinden barinmaya, enerjiden iletisime kadar insanin her ihtiyaci ve her talebinin aninda karsilandigini bildirdi.

Erdogan, hasar tespitlerinin süratle yapildigini ve proje ve insa safhalarina geçildigini belirterek, "Sel bölgelerinde yikilan evlerin ve is yerlerinin tamamini 1 yila kadar teslim etmeyi planliyoruz. Hatta sokak hayvanlarina kadar felaket bölgesindeki tüm canlilarin ihtiyaçlari düsünülmüs, gereken mekanizmalar kurulmustur." ifadelerini kullandi.

Yasanilan yangin ve sel olaylarinin Türkiye'nin afetlere karsi en üst seviyede hazir bulunmasinin ne kadar önemli oldugunu anlatan Erdogan, "Bilim insanlarinin sürekli dikkat çektigi büyük depremlere karsi hazirliklarimizi titizlikle yürütürken, diger afetler hususunda da önemli bir kabiliyet kazandigimizi memnuniyetle görüyoruz. Afetlerin ortaya çikmasini tamamen engellemek insan iradesini asiyor ama afetlerde yasanacak hasarlarin azaltilmasini, can kayiplarinin en aza indirilmesini afet sonrasinda hizli bir toparlanmanin saglanmasini temin edecek sistemi kurmak bizim elimizdedir." dedi.

Erdogan, Türkiye'nin kapsamli bir afet müdahale planina sahip olduguna, planin yasanan her tecrübe ile özellikle gelistirilmekte, yayginlastirilmakta ve genisletilmekte olduguna dikkati çekerek, "Son dönemde yasanan afetlere geçmise göre daha hizli ve etkin müdahalede bulunmayi elimizdeki plana borçluyuz. Buradan özel sektör dahil tüm kurumlarimizi ve vatandaslarimizi Afet ve Acil Durum Yönetim Baskanligimiz, AFAD'in yönergelerine göre afet planlarini gözden geçirmeye, eksiklerini tamamlamaya davet ediyorum. Rabb'imden ülkemizi ve milletimizi deprem, sel, yangin ve heyelan gibi her türlü afetten, kazadan beladan muhafaza eylemesini diliyorum." diye konustu.

Geçen sene dünyanin her türlü ekonomik ve sosyal düzenin test edildigi oldukça zorlu bir dönemi yasadigini vurgulayan Erdogan, sunlari söyledi:

"Pek çok ülke mevcut imkanlari çerçevesinde krizin etkilerini azaltmak için görülmemis ölçülerde genisleyici politikalara yöneldi. Buna ragmen küresel ekonomide küçülmenin önüne geçilemedi. Böylesine zorlu bir dönemde Türkiye, salginin olumsuz etkileri ile mücadelede son derece basarili oldu. Ekonomilerin derinden sarsildigi 2020 yilinda yüzde 1,8'lik bir büyüme kaydederek OECD ve G20 ülkeleri arasinda bu basariyi elde edebilen birkaç ülkeden birisi olduk. Bu gelismede salgin tedbirlerinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmek amaciyla uyguladigimiz kararli ve etkin politikalar ile büyümeyi destekleyici adimlar önemli rol oynadi. Türkiye ekonomisi küresel krizden bu yana iç ve dis konjonktürde yasanan tüm olumsuzluklara ragmen kesintisiz büyümesini sürdürdü. Bu senenin ilk yarisinda da güçlü büyüme devam etti. Yilin ilk çeyreginde yillik yüzde 7,2 ve ikinci çeyreginde yüzde 21,7 oraninda bir büyüme rakamina ulastik. Bunu basararak, buna ulasarak Türkiye dünyada Ingiltere'den sonra ikinci sirada yer aldi."

- "Yillik ihracatimiz 207 milyar dolari asti"

Erdogan, sanayi üretiminin güçlü ihracatin da destegiyle çarpici bir sekilde artarak büyümenin sürükleyici gücü haline geldigini ifade etti. Erdogan, söyle konustu:

"Ikinci çeyrek performansimizda iç talepteki güçlü görünümün yani sira dis talebin 6,9 puanlik katkisi da belirleyici oldu. Özellikle bu dönemde sabit sermaye yatirimlarimizin yüzde 20,3 oraninda büyümesi oldukça sevindiricidir. Bir diger olumlu gelisme ise makine teçhizat yatirimlarimizin 2019 yilinin 3. çeyreginden bu yana 7 çeyrektir büyümeye devam etmesidir. Hiç kuskusuz bu yatirimlar üretim kapasitemizi ve büyüme potansiyelimizi daha da artiracaktir. Bu yilin büyüme performansi açisindan dikkat çekici bir diger özelligi de yüksek büyüme oranini düsük bir cari açikla gerçeklestirecek olmamizdir. Ihracatimiz rekorlar kirmaya devam ediyor, agustos itibariyle yillik ihracatimiz 207 milyar dolari asti. Dünya ihracatindan aldigimiz pay da artiyor."

Salgin nedeniyle tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de de zayiflayan turizm sektörünün hizli bir toparlanma sürecine girdigine dikkati çeken Erdogan, "Seyahat gelirleri bu yilin haziran itibariyla yillik yüzde 31 oraninda artarak cari dengenin iyilesmesine önemli katki sagladi. Cari islemler açigimiz yilin ilk yarisinda geçen yilin ayni dönemine göre 7,6 milyar dolar azalarak 13,6 milyar dolar seviyesine geriledi." ifadelerini kullandi.

- "Döviz rezervlerimiz 118 milyar dolari asmis durumda"

Erdogan, uluslararasi rezervlerin belirgin sekilde arttigini animsatarak, "Geçen seneyi 93,3 milyar dolarla kapattigimiz döviz rezervlerimiz, özellikle muhalefetin, ana muhalefet ile diger hepsinin buraya çok dikkat etmesi lazim, 27 Agustos itibariyla 118 milyar dolari asmis durumdadir." dedi.

- "Gelir dagilimi adaletini gözeten bir büyüme yapisini tesis edecegiz"

Isgücü piyasalarinda kisa zamanda bir toparlanmanin yasandigini belirten Erdogan, sunlari kaydetti:

"Bu yilin ilk yarisinda saglanan istihdam artisi 1,5 milyon kisiye çikarak salgin öncesi seviyeleri bile asmistir. Ekonomimizin en önemli sorunlarindan birinin enflasyon oldugunu biliyoruz. Insallah bu meselenin de üstesinden geliyoruz. Salginla birlikte yeniden sekillenmeye baslayan küresel ekonomik düzende, ülkemizi sürekli daha üst siralara tasimanin gayretindeyiz. Bu amaçla programlarimizi ve hedeflerimizi sürekli güncelliyoruz. Önümüzdeki 3 senenin ekonomideki yol haritasini içeren Orta Vadeli Programimizi (OVP) Resmi Gazete'de dün yayinladik. Makro ekonomik politikalari, temel ilkeleri, hedef ve gösterge niteligindeki ekonomik büyüklükleri bu politika belgesi ile ortaya koyduk. Program Hazine ve Maliye Bakanligimiz ile Bütçe ve Strateji Baskanligimiz tarafindan hazirlandi. Bu süreçte ilgili tüm bakanliklarimiz, kurum ve kuruluslarimizla is birligi içinde çalistilar. Öncelikleri hep birlikte belirledik. Programda temel amacimiz yüksek katma degerli üretimi önceleyerek, ülkemizin büyüme potansiyelini artiracak politikalara hiz vermektir.

Özel sektör öncülügünde dayanikli bir büyüme için makroekonomik istikrari güçlendirerek ekonomide seffafligi, öngörülebilirligi, rekabetçiligi ve verimliligi artiracak bir dizi politikayi hayata geçirecegiz. Nitelikli istihdami olusturan enflasyon ve cari açik üretmeyen, yesil dönüsümü dikkate alan, istikrarli, dengeli ve gelir dagilimi adaletini gözeten bir büyüme yapisini tesis edecegiz. Büyümenin finansmanini ise agirlikli olarak yurt içi tasarruflar ve dogrudan uluslararasi yatirimlarla yapmayi planliyoruz. Küresel deger zincirlerindeki degisimleri dijital ve yesil dönüsüm alanlarindaki egilimleri de bu süreçte dikkate aliyoruz. Uluslararasi arenada rekabet gücü yüksek ve istihdam potansiyeli barindiran sektörleri destekleyerek, cari islemler dengesinde kalici ve sürdürülebilir bir iyilesmeyi de saglayacagiz."

(Sürecek)

Kaynak: AA