ABD, Husilere, Suudi Arabistan'a Yönelik Balistik Füze Saldirilarini Durdurma Çagrisinda Bulundu

ABD yönetimi, Yemen'de Iran destekli Husilere, Suudi Arabistan'a yönelik saldirilarini derhal durdurma çagrisi yapti.

ABD'nin Riyad Büyükelçiliginden yapilan yazili açiklamada, Husilerin Suudi Arabistan'a düzenledigi ve 2 çocugun yaralanmasina neden olan balistik füze saldirisinin kesin bir sekilde kinandigi ifade edildi.

"Sivillerin hedef alinmasinin yasa disi ve kabul edilemez oldugu ve bu tür saldirilarin, mesru askeri hedeflere hizmet etmedigi bilakis Yemen'de savasin uzamasina neden oldugu" belirtilen açiklamada, Husilere, bu saldirilari derhal durdurma ve barisçil çözüm için çalisma çagrisi yapildi.

Açiklamada, Washington'un halen, Suudi Arabistan'la stratejik ortakligina devam ettigi ve halkini ve topraklarini müdafaa konusunda Riyad yönetimine yardim etmeyi sürdürdügü aktarildi.

Husiler, daha önce yaptiklari açiklamada, "mesru müdafaa çerçevesinde" Suudi Arabistan'a daha genis çapli saldirilar düzenleme tehdidinde bulunmustu.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya es-Seri, 5 Eylül'de yaptigi yazili açiklamada, Suudi Arabistan'in Dammam sehrindeki Ras Tanura Limani'nda bulunan Aramco tesislerine bomba yüklü 8 IHA ve bir balistik füze ile saldiri düzenlediklerini belirtmisti.

Suudi Arabistan'in güneyindeki Cazan ve Necran kentleri ile Cidde'de bulunan Aramco tesislerine de 5 balistik füze ve 2 IHA ile saldiri gerçeklestirdiklerini ifade eden Seri, hedeflerin tam isabetle vuruldugunu ileri sürmüstü.

- Suudi Arabistan 7 IHA ile 5 balistik füzenin imha edildigini duyurmustu

Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçlerinin 4 ve 5 Eylül'de yaptigi açiklamalarda, Husilerin Suudi Arabistan'a gönderdigi 7 IHA ile 5 balistik füzenin imha edildigi belirtilmisti.

Açiklamada, ülkenin dogusundaki Demmam kentinde bir balistik füzenin imhasi sirasinda sarapnellerin, sivil yerlesim alanina düstügü ve olayda 2 çocugun yaralandigi, 14 evde de hafif hasar tespit edildigi aktarilmisti.

Kaynak: AA