Lübnan'daki BM Yetkilisi, Liman Patlamasi Sorusturmasi Için BMGK'ya Çagrida Bulundu

Birlesmis Milletler (BM) Lübnan Özel Koordinatörü Joanna Wronecka, Beyrut'taki liman patlamasinin seffaf, bagimsiz ve tarafsiz bir sekilde yürütülmesi için BM Güvenlik Konseyine çagri yapti.

Wronecka, Twitter hesabi üzerinden Beyrut'ta 4 Agustos 2020'de meydana gelen ve 200'den fazla kisinin ölümüne neden olan liman patlamasiyla ilgili paylasimda bulundu.

Patlamanin hizli, bagimsiz, tarafsiz ve seffaf bir sekilde sorusturulmasi için BM Güvenlik Konseyine çagri yapan Wronecka, Lübnan kamuoyunun menfaati ve halkin güveninin yeniden tesisi için yasalara saygi duyulmasinin hayati önem tasidigini vurguladi.

BM yetkilisi, patlamada hayatini kaybedenlerin yakinlari ve Lübnanlilarin gerçegi bilmeyi ve adaleti hak ettigini belirtti.

- Beyrut Limani'ndaki patlama ve sorusturma süreci

Beyrut Limani'nda 4 Agustos 2020'de patlayici maddelerin bulundugu bir depoda önce yangin çikmis, ardindan tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmisti.

Cumhurbaskani Misel Avn, patlamaya 6 yildir limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratin yol açtigini söylemisti.

Patlamada yaklasik 200 kisinin hayatini kaybettigi, 6 binden fazla kisinin yaralandigi ve 300 bin kisinin patlama nedeniyle yerinden oldugu açiklanmisti.

Patlamayi sorusturan hakim Fadi Savvan, 10 Aralik 2020'de eski Basbakan Hassan Diyab'in yani sira eski Maliye Bakani Ali Hasan Halil ve eski Bayindirlik ve Ulastirma Bakanlari Gazi Zuaytir ile Yusuf Finyanus'u "yüzlerce kisinin yasamini yitirmesine ve yaralanmasina yol açan ihmal ve kusur" ile suçlamisti.

Hakim Savvan, 17 Aralik'ta eski bakanlarin kendisine karsi Bassavciliga yaptigi basvuru üzerine sorusturmayi geçici olarak durdurma karari almisti.

Lübnan Temyiz Mahkemesi, subatta Savvan'i görevden almis ve yerine Tarik Bitar'i atamisti.

Bitar hakkinda ise 27 Eylül'de, eski Içisleri Bakani Nihad Masnuk tarafindan "görevden alinma" davasi açilmisti.

Bu gelismenin üzerine patlama sorusturmasi ikinci bir karara kadar dondurulmustu.

Kaynak: AA