ABD'li General, Taliban'in Çekilme Tamamlanana Kadar ABD'nin Kabil'i Korumasini Teklif Ettigini Söyledi

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutani Orgeneral Kenneth McKenzie, Taliban'in kendisine Afganistan'dan çekilme süreci tamamlanana kadar Kabil'in güvenliginin Amerikan ordusu tarafindan saglanmasi teklifinde bulundugunu söyledi.

McKenzie, ABD Savunma Bakani Lloyd, Austin ve Genelkurmay Baskani Orgeneral Mark Milley ile Temsilciler Meclisi Silahli Kuvvetler Komitesinden Afganistan'dan çekilme sürecine iliskin ifade verdi.

McKenzie, Kabil'in düsmesinin ardindan, "çekilme sürecine müdahale etmeleri durumunda ABD tarafindan agir sekilde cezalandirilacaklarina" dair mesajini iletmek üzere 15 Agustos'ta Katar'in baskenti Doha'da Taliban liderlerinden Abdulgani Birader ile görüsürken örgütten Kabil'in güvenligi konusunda bir teklif aldigini söyledi.

Birader'e Kabil'in güvenligini ele almalarina izin verdiklerini söyledigini belirten McKenzie, "O görüsme sirasinda bana 'Kabil'in güvenligini siz alin' dedi. Onun için orada degildim. Aldigim emir bununla ilgili degildi ve bunun için elimizde kaynak da yoktu." dedi.

Bu teklifi ABD Baskani Joe Biden'a iletip iletmedigine iliskin bir soruya ise McKenzie, komuta kademesine bunu ilettigini ifade etti.

"Peki Taliban'in bu teklifini reddederek askerlerimizin güvenligini Taliban'in eline verme kararini kim verdi?" sorusuna ise Orgeneral McKenzie, "Bunun resmi teklif olmadigini düsündüm ve onun için orada degildim ama gerisini takip etmedim. Bunu kendi komuta kadememe sundum." yanitini verdi.

- McKenzie: "Afgan hükümeti düsmeseydi 2 bin 500 asker ile Afganistan'da kalinabilirdi"

McKenzie, Begram Hava Üssünün erken bosaltilmasi ve Afganistan'da asker birakma sorularina yanit verirken, Afgan hükümeti düsmemis olsaydi, ABD'nin bu ülkede 2 bin 500 asker ile bir süre daha kalabilecegini ifade etti.

ABD'li general, Afganistan'dan tamamen çekilme emri ve Afgan hükümetinin çöküsünün Begram Hava Üssünü tutmayi olanaksiz kildigini söyledi.

- Austin, Disisleri Bakanligini suçladi

Savunma Bakani Austin, Amerikan vatandaslarinin ve ABD ordusu ile çalismis özel göçmen vizesi (SIV) sahibi olan Afganlarin tahliyelerinin gecikmesi konusunda ABD Disisleri Bakanligini suçladi.

Komitede son derece sert tepkiler ve elestiriler altinda devam eden oturumda, Afganistan'daki tahliyelerin gecikmesine iliskin sorulara karsilik Austin, Disislerini isaret etti.

Austin, "(Tahliye islemleri) Bunun nasil ve ne zaman yapilacagi Disisleri Bakanliginin isidir. Biz sadece destek sagliyoruz." dedi.

Disisleri Bakanliginin Afganistan'in eski Cumhurbaskani Esref Gani'nin "Amerikan vatandaslarini ve SIV basvurularini çok hizli bir sekilde geri çekmeleri halinde hükümetin daha hizli çöküsüne yol açacagi" yönündeki uyarisini dikkate alarak süreci geciktirdigini ifade eden Austin, sunlari kaydetti:

"SIV islemleri o noktada çok yavasti. Bu kasitliydi ve gerekli kosullara yanit verecek seviyede degildi. Fakat birtakim seylerin bir araya girmesi ile olanlar oldu. Ama yine, girdimizi sagladik ve kesinlikle bunun daha hizli veya daha erken gittigini görmek isterdik."

Taliban, ABD'nin çekilmesinden iki hafta önce 15 Agustos'ta Kabil'i aldiktan sonra Afganistan'in kontrolünü ele geçirmis ve Cumhurbaskani Esref Gani ile diger üst düzey Afgan yetkililer ülkeyi terk etmisti.

- Oturumda tartisma çikti

Afganistan'dan çekilme sürecinin yani sira Baskan Biden'in komutanlardan Afganistan'da asker birakilmasi konusunda tavsiye almadigina iliskin sözleri, Genelkurmay Baskani Milley'nin Washington Post yazari Bob Woodward ve Robert Acosta'nin "Tehlike" baslikli kitabinda yer verdigi ve Donald Trump'in baskanlik koltugunu birakmamak için görevinin son haftalarinda Çin'e savas açabilecegi endisesi konusunda iki kez Çin Genelkurmay Baskani Li Zuocheng'e teminat verdigi iddialari oturumda tartismalara neden oldu.

Bazi Temsilciler, Austin ve generalleri Afganistan'in Taliban'in eline geçme süreci öngörmemekle suçlayip bunu çocuklarin bile öngörebilecegi bir sey oldugunu ifade ederken, bazilari yasananlardan dolayi onlari istifaya çagirdi.

Biden'in Afganistan'da 2 bin 500 asker birakma konusunda komutanlardan tavsiye almadigina iliskin ifadeleri defalarca generallere sorulurken, Komite Baskani Demokrat Adam Smith, Biden'in sözlerinin çarpitildigini ileri sürdü.

Bir temsilcinin Biden'in generallerden 2 bin 500 asker birakilmasina iliskin tavsiye almadigina iliskin sözlerini okuyup, "Ya Baskan Amerikan halkina yalan söylüyor, ya kendisine söyleneni hatirlamiyor veya siz dogru söylemiyorsunuz." ifadeleri üzerine McKenzie, Biden'in sözleri üzerine yorum yapmayacagini ancak kendisinin Afganistan'da 2 bin 500 asker bulundurma konusundaki fikrini ilettigini söyledi.

Oturum sirasinda ayni konuya iliskin sorulara yanit veren Milley de 2 bin 500 asker birakma önerisini dile getirdigini yineledi.

Iki generalin önceki gün Senato Silahli Kuvvetler Komitesinde bu yönde yaptigi açiklama, Washington'da tartismalara neden olmus, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Biden'in kimseden bu yönde tavsiye almadigini söylemedigini, ulusal güvenlik takiminin bu konuda ikiye bölündügü söyledigini iddia etmisti.

Kaynak: AA