ABD'de 23 Canli Türünün Nesli Tükendi

ABD Balik ve Yaban Hayati Servisi (FWS), 11 kus, 1 yarasa, 2 balik, 1 bitki ve 8 midye türü olmak üzere toplamda 23 canlinin neslinin tükendigini ilan etti.

ABD'de 23 Canli Türünün Nesli Tükendi
ABD’de 23 canli türünün neslinin tükendi. ABD Balik ve Yaban Hayati Servisi (FWS), 11 kus, 1 yarasa, 2 balik, 1 bitki ve 8 midye türü olmak üzere toplamda 23 canlinin neslinin tükendigini ilan ederek, söz konusu canli türlerinin tehdit altindaki türleri koruyan Nesli Tükenmekte Olan Türler Yasasi’ndan (ESA) çikarilmasini önerdi. FWS, kararin titiz incelemeler sonucunda alindigini aktardi.

FWS, 1973’te yürürlüge giren ESA’nin sagladigi korumalarin bu türler için çok geç kaldigini ifade ederek, ancak yasanin listelenen türlerin yüzde 99’undan fazlasinin yok olmasini önlemede basarili oldugunu açikladi.

FWS Bas Müdür Yardimcisi Martha Williams, "Servis, daha fazla neslin tükenmesini önlemek, listelenen türleri kurtarmak ve ilk etapta federal koruma ihtiyacini önlemek için ülke çapinda çesitli ortaklarla aktif olarak çalisiyor" ifadelerini kullanarak, ESA’nin yok oluslari önlemede basarili olduguna dikkat çekti.

FWS için tür siniflandirmasini denetleyen Bridget Fahey basina verdigi demeçte, "Bu 23 türün her biri, ulusumuzun dogal mirasi ve küresel biyoçesitlilik için kalici bir kaybi temsil ediyor" ifadelerini kullanarak, söz konusu canli türlerinin neslinin tükenmesinin insan kaynakli çevresel degisimin bir sonucu oldugunu vurguladi.

Nesli tükenen canli türleri resmi olarak 1967’den bu yana nesli tükenmekte olan canlilar listesinde yer aliyordu. Söz konusu türler arasinda Hawaii’den 8 kus türü ve Guam Adasi’ndaki Küçük Mariana Meyve Yarasasi yer aliyor.

Nesli tükenen canlilar arasinda yer alan bir diger canli olan Fildisi gagali agaçkakan, bir zamanlar ABD’nin en büyük agaçkakan türüyken, ortak olarak kabul edilen son görülme tarihi 1944’te Louisiana’daydi. Neslinin tükendigi ilan edilen bir diger kus türü ise Kuzey Amerika’daki en nadir kuslardan biri olan Bachman bülbülü oldugu kaydedildi.
Kaynak: İHA