Israil'in Gilboa Hapishanesinden Kaçan Filistinlilerden Mahmud Arida Firara Iten Nedenleri Açikladi

Israil'in Gilboa hapishanesinden kaçan Filistinlilerden "Büyük Kaçisin Mimari" lakapli Filistinli 46 yasindaki mahkum Mahmud Abdullah Arida, kendisini ve diger mahkumlari tüneli kazmaya ve hapishaneden kaçmaya iten nedenleri açikladi.

Muhammed Kasim Arida ile Mahmud Abdullah Arida, Filistin Esir Isleri Heyeti ve Filistin Televizyonu tarafindan yayinlanan iki ayri mesajda, yeniden tutuklanmalarindan bu yana maruz kaldiklari sartlar ve sorgulama kosullarini anlatti.

- "Mahkumlar tünele 'Kudüs'e giden yol' adini verdi"

"Büyük Kaçisin Mimari" lakapli Mahmud Arida, tünel kazmanin asil sebebinin uzun süredir devam eden özgürlüge kavusma istegi oldugunu söyledi.

Tüneli, 10 Kasim 2020'de Israil hapishanesinde gözaltinda tutuldugu sirada Kemal Ebu Vaar sehit edilmesine tepki amaciyla da kazdiklarini belirten Arida, ayrica cezaevindeki trajik kosullari, mahkumlarin korkunç durumunu, kötü tecrit sartlarini ve 2017 büyük ölçekli mahkum grevi taleplerinin uygulanmamasini protesto etmenin de tünelin kazmalarinin nedenleri arasinda oldugunu belirtti.

Mahkumlarin tünele "Kudüs'e giden yol" adini verdiklerini kaydeden Arida, "Bu zaferi (kaçis) 21 Ekim 2007 Negev Hapishanesi mahkumlarin bastirilmasi sirasinda sehit edilen, Muhammed el-Esgar, Kemal Ebu Vaar ve esir hareketi sehitlerine adiyorum." dedi.

Arida "bu eylemi direnise, Arap ve Islam halklarina, dünyanin özgür insanlarina ve esirler için yaptiklarina vefa olarak Gazze'ye hediye ediyorum." ifadelerine yer verdi.

"Özgürlügün ve hak sahiplerinin savunucusu oldugumuz, mazlum oldugumuz ve topraklarimizi özgürlestirmemiz için dünyanin yanimizda durmasi gerektigi mesajimizi tüm dünyaya ilettik." diyen Mahmud el-Arida, Arraba beldesine ve orada yasayanlara selam iletti.

- Susuz bir zindan

Muhammed Arida (39) ise mesajinda, yeniden tutuklandiktan sonra tutuldugu hücrelerdeki bazi kosullari söyle anlatiyor:

"9 gündür 24 saat boyunca ayni hücrede tutuluyorum. Hücrede duvarlar disinda hiçbir sey yok. Kimseyle görüsmüyorum ve su baska ihtiyaçlar için hapishane hücresinin küçük penceresine yönelmeye çalisiyorum." ifadelerine yer verdi.

Mesajinda kendisini sorgulayanlara, "Yaptigimiz mesru hakkimizdir. Ben iradem disinda burada hapsediliyorum. Yasalarinizi kabul etmiyorum." dedigini aktaran Arida, "Hücredeki yasam kosullari çok zor, çok soguk. Yeniden tutuklandigindan bu yana ilk hapishane kiyafetlerimi degistirmedim." ifadelerine yer verdi.

Arida, Israil'in kendisini "terörist" olarak nitelendirmesine su ifadelerle yanit verdi:

"Ben terörist degilim ama siz isgalcilersiniz ve Filistin halki olarak bize karsi terörizm uyguluyorsunuz ve biz kendimizi savunuyoruz."

Israil'de yasayan ve kendileriyle dayanisma içerisinde olan Filistinlilere, Bati Seria ve Gazze halkina selam gönderen Arida, Arap ve Islam aleminin kendileriyle dayanismalarini takip ettigini ve onlari selamladigini belirtti.

Kaynak: AA