Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi ''Milli Davamiz Kibris'i Birlikte Sonuna Kadar Savunmaya Devam Edecegiz''

''Türkiye olarak elimizden gelen destegi vermeye devam edecegiz. Bu süreci birlikte yürütecegiz''

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, ''Milli davamiz Kibris'i birlikte sonuna kadar savunmaya devam edecegiz.'' dedi.

New York'taki yeni Türkevi'nde Türk toplumunun temsilcileriyle bir araya gelen Çavusoglu, eski Türkevi ile ilgili anilarina degindikten sonra, Türkiye'nin ve vizyonun gelismesi ve ilerlemesiyle daha büyük bir Türkevi'ne ihtiyaç duyuldugunu anlatti.

4 yil önce temeli atilan Türkevi'ni Kovid-19 salgini ve tüm zorluklara ragmen tamamladiklarini ve 20 Eylül'de farkli ülkelerin liderlerinin, büyükelçilerinin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ve uluslararasi toplum temsilcilerinin katilimiyla açilisinin yapildigini belirten Çavusoglu, açilisa Kovid-19 kisitlamalari nedeniyle herkesi davet edemediklerini bu nedenle de bugün açilisa katilamayan Türk vatandaslariyla bir araya gelmek istediklerini ifade etti.

35 katli herkesin gipta ettigi Türkevi'ni devletin ve milletin hizmetine sunduklarini söyleyen Çavusoglu, Türkiye'nin Birlesmis Milletler Daimi Temsilciligi ve New York Baskonsoloslugunun yani sira, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin temsilciliginin de Türkevi binasinda yer alacagini kaydetti.

-''Türkevini insanlik için çalisan herkes kullanabilir''

Çavusoglu sözlerini söyle sürdürdü:

''Burada sadece biz çalismayacagiz, sadece vatandaslarimizla beraber olmayacagiz. Simdiden buraya gelen birçok konuk, 'biz de burayi kullanabilir miyiz' diye tekliflerde bulundular. Sayin Cumhurbaskanimiz da ben de muhataplarimiza 'elbette burayi insanlik için çalisan herkes kullanabilir' dedik. Insallah birçok uluslararasi örgüt ve onlarin temsilcileri de burayi kullanacak. Sivil toplum örgütlerimiz kullanacak, derneklerimiz kullanacak. Burada toplumumuzu temsil eden kurumlarimiz kullanacak. Burasi Türk'ün evi, herkesin evi, hepimizin evi ve tüm vatandaslarimiz da burayi kullanacak.''

Türkevi'ndeki Türk toplumuyla bulusmaya katilan KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar'a tesekkür eden Çavusoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

''Milli davamiz Kibris'i birlikte sonuna kadar savunmaya devam edecegiz. Kibris sürecinde 54 yil federasyon için müzakere ettik. Biz hep iyi niyetle yaklastik ve hep ilimli yaklastik, süreçleri destekledik ama Kibris Türkünü azinlik gören ve Kibris Türkü ile hiçbir seyi paylasmak istemeyen Rum kesimi tüm planlari, tüm çabalari elinin tersiyle itti ve biz en son Crans Montana'da demistik ki artik bir daha federasyon için müzakere etmeyecegiz, artik iki devlet için müzakere edecegiz. Bugün sizinle birlikte, sizin liderliginizde, Cumhurbaskanimizin liderliginde ve ortaya koydugumuz vizyon çerçevesinde Kibris Türkünün hakkinin yenmemesi için bizler de sizin mahiyetinizde çalisiyoruz ve Kibris Türkü'nün hakkini insallah sonuna kadar birlikte savunacagiz. Herkes KKTC'nin egemenligini ve 1960 anayasasiyla da verilen haklarini tanimak zorundadir. Bu dogrultuda sizlerin çabalarina biz Türkiye olarak elimizden gelen destegi vermeye devam edecegiz. Bu süreci birlikte yürütecegiz.''

Kaynak: AA