New York Borsasi Yükselisle Kapandi

New York borsasi, günü yükselisle tamamladi.

Kapanista Dow Jones endeksi, 500 puanin üzerinde deger kazandi ve yüzde 1,48 artarak 34.764,82 puana çikti.

S&P 500 endeksi yüzde 1,19 kazançla 4.448,12 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,04 artisla 15.052,2 puana yükseldi.

ABD Merkez Bankasinin (Fed) ekonomideki gelisimin beklenildigi gibi devam etmesi halinde "yakinda" varlik alim hizinin yavaslatilmasina karar verebilecegini açiklamasinin ardindan yükselis gösteren endeksler, kötü gelen ekonomik verilere ragmen pozitif seyrini korudu.

Fed, dün, beklentiler dahilinde politika faizini degistirmeyerek yüzde 0-0,25 araliginda sabit birakmisti. Fed Baskani Jerome Powell da faiz artisinin büyük ihtimalle varlik alimlarinin azaltimi sonlandiktan sonra gerçeklesecegine dikkati çekerek, "Faiz artisi için gereken çita varlik azaltimi için gerekenden çok daha yüksek." degerlendirmesinde bulunmustu.

Makroekonomik tarafta ise ABD'de issizlik maasi basvurulari beklenenin aksine artis göstermeye devam etti. Ülkede ilk kez issizlik maasi talebinde bulunanlarin sayisi 18 Eylül ile biten haftada önceki haftaya kiyasla 16 bin artarak 351 bine yükseldi.

ABD'de imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise eylülde aylik 0,6 puan azalisla 60,5'e düserek son 5 ayin en düsük seviyesine indi. Hizmet sektörü PMI da ayni dönemde 0,7 puan azalarak 54,4'e geriledi ve son 14 ayin en düsük seviyesine indi.

Öte yandan, Çin'de Evergrande krizinin ülke ekonomisini tehdit etmeyecegi ve sirketin borçlarini yapilandirmak için görüsmelerini sürdürdügüne yönelik haber akisi da piyasalardaki pozitif seyirde etkili oldu.

Kaynak: AA