Gine Bissau'da Saglik Çalisanlarinin Grevi Nedeniyle 30'Dan Fazla Hasta Öldü

Gine Bissau’da saglik çalisanlarinin grevi nedeniyle 30’dan fazla hastanin hayatini kaybettigi bildirildi.

Bati Afrika ülkesi Gine Bissau’da saglik çalisanlari, çalisma kosullari, ücretler, yetersiz donanima sahip hastaneler ve klinikler nedeniyle greve gitti. Hemsireler Sendikasi Sözcüsü Garcia Batican Sampaio düzenledigi basin toplantisinda, saglik çalisanlarinin greve gitmesi ile saglik sistemini felç oldugunu ve 30’dan fazla hastanin hayatini kaybettigini aktardi. Sampaio, "Ülke çapinda saglik sektörünü tamamen felç eden boykottan ve ölümlerden hükümeti sorumlu tutuyorum" dedi.

Hükümet Sözcüsü Fernando Vaz ise yaptigi açiklamada, "Bu trajediden sorumlu olanlar adalete teslim edilecek" dedi.

Gine Bissau, 1974’te Portekiz’den bagimsizligini kazanmasindan bu yana yasanan dokuz darbe veya darbe girisimi nedeniyle siyasi istikrara kavusamazken, ülke ekonomisinin kaju fistigi ihracatina bagimliligi devam ediyor.

Kapsamli reform çagrisinda bulunan 2017 tarihli Birlesmis Milletler (BM) insan haklari raporuna göre, Gine Bissau’da çogu tibbi klinikte elektrik veya su yok, maaslar düsük ve anne ölüm oranlari dünyanin en kötüleri arasinda yer aliyor. Raporda ayrica, 2016 yilinda saglik çalisanlarinin grevi sirasinda 24 hastanin öldügü belirtildi.
Kaynak: İHA