Akdeniz Belediyeler Birligi Ile KTBB Arasinda 'Isbirligi-Kardeslik Protokolü' Imzalandi

KKTC Basbakani Ersan Saner: 'Bu gece bizim de sahit olarak bulundugumuz bu ortamda atilan imzalarin, aslinda halklarimiza, Türk ulusuna bir hizmet olarak geriye dönecegini ifade etmek istiyorum. Bundan büyük bir mutluluk duyuyorum'

Akdeniz Belediyeler Birligi ve Kibris Türk Belediyeler Birligi (KTBB) arasinda "Isbirligi-Kardeslik Protokolü" imzalandi.

Girne'de bir otelde yapilan imza törenine, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Basbakani Ersan Saner, Içisleri Bakani Kutlu Evren, Türkiye'nin Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri, Akdeniz Belediyeler Birligi ve Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, KTBB Baskani Mahmut Özçinar, her iki belediye birligine üye belediye baskanlari ile diger yetkililer katildi.

Basbakan Saner, imza töreni öncesi yaptigi konusmada, siyasi yasaminin belediyecilikle basladigini ve ilk olarak Gazimagusa Belediye Meclis üyeligine seçildigini anlatti.

Halkla dogrudan iç içe olan kurumun belediyeler oldugunu vurgulayan Saner, belediyeler arasindaki tecrübe ve bilgi paylasiminin önemine dikkati çekti.

Saner, "Hükümet olarak kendi yerel yönetimlerimize her zaman destek vermeyi kendimize bir görev addetmis durumdayiz." dedi.

Akdeniz Belediyeler Birligi ve KTBB arasinda imza törenini önemsedigine isaret eden Saner, "Bu gece bizim de sahit olarak bulundugumuz bu ortamda atilan imzalarin, aslinda halklarimiza, Türk ulusuna bir hizmet olarak geriye dönecegini ifade etmek istiyorum. Bundan büyük bir mutluluk duyuyorum." diye konustu.

- "Ayni cografyayi paylasiyoruz, ayni Mavi Vatan'in sahillerini soluyoruz"

Büyükelçi Basçeri ise Türkiye Belediyeler Birligi ile KTBB arasinda var olan iliskinin, Akdeniz Belediyeler Birligi ile daha da pekistiriliyor olmasindan memnuniyet duyduklarini söyledi.

Basçeri, "Ayni cografyayi paylasiyoruz, ayni Mavi Vatan'in sahillerini soluyoruz. Bazen KKTC'den sesimizi biraz yükseltsek, Anadolu'da duyulacak hissiyatina kapiliyoruz. Aramizdaki denize ragmen o kadar yakiniz. Bu yakinligin, belediyeler arasindaki isbirliklerinde de önümüzdeki dönemde kendini gösterecegine inanmaktayim." dedi.

Lefkosa Büyükelçiligi ve Türkiye'deki farkli belediye birlikleriyle her zaman KKTC'li belediyelerin yaninda olmaya devam edeceklerinin altini çizen Basçeri, 2004'ten bu yana KKTC'deki belediyelere altyapi hizmetleri noktasinda 105,5 milyon dolara tekabül eden yardim yapildigini ve bunun da insanlarin sokaktaki hayatina yansidigini görmekten memnuniyet duydugunu ifade dedi.

Bakan Evren ise ekonomik, sosyal, kültürel ve her türlü alanda KKTC'ye fayda saglayacak çalismalarin ürünü olan bu protokole imza atmalarindan dolayi iki ülkenin belediye birliklerine tesekkür etti.

"Her zaman ana vatan Türkiye'miz KKTC'nin yaninda olmustur." diyen Evren, Türkiye'deki yerel yönetimler ile KKTC'li belediyeler arasindaki kurulan yakin iliskilerin meyvelerini görmeye basladiklarini söyledi.

- "Türkiye ile KKTC, çok farkli bir gönül bagiyla birbirine bagli olan iki ülkedir"

Akdeniz Belediyeler Birligi Baskani Tütüncü de çok anlamli ve heyecan dolu bir çalismayi baslattiklari için sevinçli olduklarini kaydederek, "Türkiye ile KKTC, çok farkli bir gönül bagiyla birbirine bagli olan iki ülkedir. Aramizdaki iliskilerin güçlenmesi noktasinda yaptigimiz her çalismanin ne kadar anlamli oldugunu çok iyi biliyorum." dedi.

KTBB Baskani Özçinar, Akdeniz Belediyeler Birligi ile 2014'te imzalanan protokole ilave olarak bugün yeni bir protokol imzalandigini belirterek, bugün "isbirligi-kardeslik" protokolünün çalismalara ivme kazandiracagini söyledi.

Kibris konusunda New York'ta temaslarda bulunan KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar ise imza törenine video konferansla baglanarak, ana vatan Türkiye ile KKTC'li belediyelerin arasinda "Isbirligi-Kardeslik Protokolü"nün imzalanmasinin ayri bir önemi ve degeri oldugunu vurguladi.

Konusmalarin ardindan Akdeniz Belediyeler Birligi ve KTBB arasinda "Isbirligi-Kardeslik Protokolü" imzalandi.

Kaynak: AA