Japon Üretimi Savunma Ekipmanlari Vietnam'a Ihraç Edilecek

Japonya ve Vietnam, Japon üretimi savunma ekipmanlarinin Vietnam'a ihracati ve teknoloji transferini saglayacak anlasma imzaladi.

Resmi ziyaret kapsaminda Vietnam'in baskenti Hanoi'de bulunan Japonya Savunma Bakani Kisi Nobuo, Vietnamli mevkidasi Phan Van Giang ile görüstü.

Kyodo ajansinin haberine göre iki bakan, Güneydogu Asya ülkesi Vietnam'a, Japon imalati savunma ekipmanlari ile teknoloji transferi ihraç edilmesini kapsayan anlasmaya imza atti.

Kisi ve Giang, bölgede seyrüsefer özgürlügü dahil hukuka dayali uluslararasi düzenin korunmasi konularinda is birliginin sürdürülmesinde mutabakata vardi.

Görüsmede, Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) gemilerinin Vietnam'a satisina yönelik müzakerelerin de hizlandirilmasi karari alindi.

Kisi ve Giang, siber güvenlik ve salgin hastaliklara karsi saglik hizmetleri sahalarinda is birliginin gelistirilmesini konularini da ele aldi.

- "Serbest ve Açik Hint-Pasifik" vizyonu

Görüsmede Bakan Kisi, Dogu Çin Denizi'ndeki tartismali Senkaku Adalari'na yönelik Çin'in "statükoyu tek tarafli degistirme tesebbüslerine" karsi olduklarini söyledi.

Çin'de 1 Subat'ta yürürlüge giren kanuna yönelik tasidigi endiseleri aktaran Kisi, bölgede "Serbest ve Açik Hint-Pasifik" vizyonunu hayata geçirmek istediklerini dile getirdi.

Kisi, bölgede, Kuzey Kore'nin "her türde balistik füzelerden ve tüm kitle imha silahlarindan eksiksiz, kanitlanabilir ve geri döndürülemez sekilde arindirilmasi" için Japonya'nin Vietnam ile çalismaya hazir oldugunu bildirdi.

Güneydogu Asya Uluslar Birligi (ASEAN) üyesi Vietnam'in, Japonya'nin bu sahada anlasma imzaladigi 11. ülke oldugunu bildirildi.

Kyodo, Çin'in Dogu Çin Denizi ve Güney Çin Denizindeki tehditkar faaliyetleri karsisinda, Japonya'nin ikili savunma is birlikleri gelistirmesinin önemini vurguladi.

- Silah kullanma yetkisi

Çin'de 1 Subat'ta yürürlüge giren kanun, kendi sahil güvenligine ve söz konusu sularda kurallara uymayan yabanci gemilere karsi silah kullanma yetkisi veriyor.

Bu kanunun Çin'e, Dogu Çin Denizi'ndeki tartismali Senkaku Adalari etrafinda seyreden Japon gemilerini hedef alabilme yetkisi tanidigi belirtildi.

Dogu Çin Denizi'nde Japonya'nin "Senkaku", Çin'in de "Diaoyü" olarak adlandirdigi takimadalar, 5 ada ve 3 kayaliktan olusuyor.

Kaynak: AA