ABD Savunma Bakani Ile Genelkurmay Baskani'ndan 'Taliban Ile Is Birligi Konusunda' Çeliskili Açiklamalar

WASHINGTON – ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Taliban ile iliskilerin tahliyelerin koordinasyonu ile sinirli oldugunu ve bunun daha genis konularda is birligi yapacaklari anlamina gelmedigini ifade ederken, Genelkurmay Baskani Orgeneral Mark Milley, Afganistan’da DEAS/H terör örgütüne karsi gelecekte Taliban ile isbirligi yapmalarinin mümkün oldugunu söyledi.

Bakan Austin ve Orgeneral Milley, ABD birliklerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardindan burada görev alan askerlere tesekkür etmek üzere ortak basin toplantisi düzenledi.

ABD’nin çekilmesinin dogru oldugunu savunan Austin ve Milley, Afganistan’dan 124 binden fazla kisinin tahliye edilmis olmasindan gurur duyduklarini dile getirdi.

Milley, askeri sürecin bittigine ve Afganistan’da artik diplomatik bir sürecin isleyecegine dikkat çekti.

- Taliban iliskiler konusunda çelistiler

Taliban ile is birligi yapilmasina iliskin soruya yanit veren Austin, "Sadece sinirli sayidaki konuda Taliban ile çalistik. O da mümkün oldugunca fazla insani oradan çikarmakti. Dolayisiyla buradan mantik yürüterek bu baska daha genis konularda da birlikte çalisacagimiz anlamina gelmiyor." dedi.

Ayni soruya Orgeneral Milley ise Taliban’in geçmiste acimasiz oldugunu ancak degisip degismeyeceklerinin görülmesi gerektigi yanitini verdi.

"DEAS/H ile mücadele konusunda Taliban ile is birligi yapmaniz ihtimal dahilinde mi?" sorusunu ise Milley, "Bu mümkün." diye yanitladi.

- Kabil’deki hava saldirisinda baskalari da öldü

Kabil’de DEAS/H’ye ait bomba yüklü bir aracin hava saldirisi ile vurulmasi sonucu sivillerin de hayatini kaybedip kaybetmedigine iliskin soruyu yanitlayan Milley, su ifadeleri kullandi:

"Birçok farkli yollarla orada öldürdüklerimizden en az birinin DEAS mensubu oldugunu biliyoruz. Baskalari da öldü mü? Evet, öldürülen baskalari da var ama kim olduklarini bilmiyoruz. Tüm bunlari inceliyoruz."

Pazar günü Kabil’de düzenlenen hava saldirisinda ayni aileden 6’si çocuk en az 10 kisinin öldügü ortaya çikmisti.

Kaynak: AA