Bir Fincan Kahvenin Fiyati 40 Yillik Hatirini Geçti

Kahve üretimi yetersiz kalinca saticilar talebi karsilayamadi, fiyatlar bir ay içerisinde yüzde 100 artti.

Bir Fincan Kahvenin Fiyati 40 Yillik Hatirini Geçti
Saticilara göre, fiyatlardaki bu artisin sebebi, ithal edilen kahvenin yetistigi bölgelerde gerçeklesen dogal afetler olarak görülüyor. Dogal afetlerden dolayi zarar gören kahve bahçelerinden yeterli verim alinamayinca ürün azaldi, talep karsilanamaz hale gelince de fiyatlar artti. Saticilar, “Bir fincan kahvenin 40 yil hatiri vardir” sözündeki hatirin bu fiyatlardan sonra 80 yila çikabilecegini kaydetti.

Eskisehir’de kahve çesitleri satan aktar Tuncay Tezcan, kahve fiyatlarinin bir ay içerisinde yüzde 100 arttigini belirtti.

Fiyatlarin ileri dönemde daha da artacagini düsündüklerini ifade eden Tezcan, “Kahve fiyatlari yüzde 100 artti. Yaklasik bir ay içerisinde 50-60 TL’den sattigimiz kahveler, 100 TL’ye çikti. Su andaki gidisata bakacak olursak 120-150 bandina tirmanacak gibi gözüküyor. Özellikle Orta Amerika ve ekvator ülkelerinde yetisen kahvenin oradaki dogal afetler, sel ve heyelanlardan dolayi kahve bahçelerinde büyük hasarlar olusmus. Ürün yetersiz oldugu için talep karsilanamiyor, o yüzden fiyat artislari bir anda firladi” diye konustu.

Kahve tüketimindeki yas ortalamasinin son yillarda düstügünü dile getiren aktar Tuncay Tezcan, yasanan fiyat artisindan sonra bu ortalamanin tekrar yükselmesini beklediklerini aktardi.
Kaynak: İHA