Pakistan, Uluslararasi Toplumdan Cammu Kesmir'deki Ihlalleri Sebebiyle Hindistan'i Sorumlu Tutmasini Istedi

Pakistan, uluslararasi toplumdan Cammu Kesmir'deki hak ihlalleri sebebiyle Hindistan'i sorumlu tutmasini istedi.

Basbakan Imran Han, Hindistan'in Cammu Kesmir'in özel statüsünü kaldirmasinin ikinci yil dönümünde paylastigi mesajda, Yeni Delhi'nin Kesmir halkinin iradesini kirmada basarisiz oldugunu belirtti.

Han, bugün Hindistan'in 5 Agustos 2019'da "yasa disi ve tek tarafli" attigi adimlarin yil dönümü olduguna isaret ederek, Hint yönetiminin adimlarini "askeri isgal ve temel insan haklarinin kisitlanmasina" yönelik eylemlerin takip ettigini vurguladi.

Aralarinda Birlesmis Milletler (BM), insan haklari örgütleri ve küresel medyanin da bulundugu uluslararasi topluma çagrida bulunan Han, Cammu Kesmir halkina yönelik suçlari sebebiyle Hindistan'in sorumlu tutulmasini istedi.

Cumhurbaskani Arif Alvi de bölgedeki insan haklari ihlallerine dikkati çekerek, Pakistan'in Kesmir halkinin yaninda durmaya devam edecegini belirtti.

- Kesmir ile dayanisma vurgusu

Pakistan Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada da Hindistan'in BM Güvenlik Konseyi kararlari ve uluslararasi hukuku ihlal ederek Kesmir halkinin belirgin kimligini yok etmeye çalistigi vurgulandi.

Açiklamada, Hindistan'in, bölgenin demografik yapisini degistirme girisimiyle Kesmir halkinin kendi kaderini tayin hakki konusunda taviz vermesini umdugu ancak bu girisimlerin basarisiz oldugu belirtildi.

Hindistan'in attigi adimlarin Pakistan, Kesmir ve uluslararasi toplum tarafindan reddedildigi ifade edilen açiklamada, Hindistan'in Kesmir halkina yönelik hak ihlallerinin bölge halkinin kararliligini sarsamadigi kaydedildi.

Açiklamada, Hindistan ile Pakistan arasindaki Cammu Kesmir tartismasinin 1948'den bu yana BM Güvenlik Konseyi gündeminde oldugu animsatilarak, Hindistan'in BM Güvenlik Konseyi, Pakistan, uluslararasi toplum ve Kesmir halkina karsi taahhütlerini yerine getirmedigine isaret edildi.

Pakistan halkinin ve devletinin Kesmir halki ile dayanisma içinde oldugu belirtilerek, Pakistan'in Kesmir halkinin BM Güvenlik Konseyi kararlari ile uyumlu kendi kaderini tayin hakki taninana kadar onlari desteklemekten vazgeçmeyecegi bildirildi.

Kaynak: AA