Islamabad'da Cammu Kesmir Halki Ile Dayanisma Yürüyüsü Gerçeklestirildi

Pakistan'in baskenti Islamabad’da Disisleri Bakani Sah Mahmud Kureysi’nin baskanliginda Cammu Kesmir halki ile dayanisma göstermek için yürüyüs gerçeklestirildi.

Disisleri Bakanligi binasinda bir araya gelen grup, Kureysi’nin liderliginde Kesmir halki ile dayanismalarini göstermek adina D-Çovk Bulvari'na dogru yürüyüse geçti.

Yürüyüse, Kureysi’nin yani sira Bilgi ve Yayincilik Bakani Çaudri Favad Hüseyin, Bilim ve Teknoloji Bakani Sibli Faraz, Senatör Azam Han Svati, üst düzey yetkililer ve çok sayida vatandas katildi.

Katilimcilar, Kesmir halkina destek mesajlari içeren pankartlar tasirken, Hindistan aleyhine sloganlar atti.

Disisleri Bakani Kureysi, burada yaptigi açiklamada, tüm Pakistan ve Kesmir halkinin Hint yönetiminin 5 Agustos 2019’da "yasa disi ve tek tarafli" adimini reddettigini söyledi.

Yürüyüse D-Çovk Bulvari'nda katilan Cumhurbaskani Arif Alvi de burada yaptigi konusmada, Kesmir halkinin hakli davasini desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.???????

- Cammu Kesmir'in özel statüsünün kaldirilmasi

Hindistan, anayasanin yarim asirdan uzun süredir Cammu Kesmir'e ayricalik taniyan 370'inci maddesini, 5 Agustos 2019'da iptal ederek bölgenin özel statülü yapisini ortadan kaldirmis ve eyaleti ikiye bölmüstü.

Resmi olarak merkeze bagli Cammu Kesmir ve Ladakh, 31 Ekim 2019'da "Birlik Topragi" statüsünde iki bölgeye ayrilmisti.

Kararin ardindan Hint güvenlik güçleri, Cammu Kesmir'de asayis operasyonlarini ve halk üzerindeki baskilari yogunlastirmis, sokaga çikma yasaginin yani sira internet, telefon ve ulasim kisitlamalari getirilmis, bölgedeki yerel partilerin yöneticileri ve üyeleri gözaltina alinmisti.

Kaynak: AA