Çevre Ve Sehircilik Bakani Kurum, Manavgat AFAD Koordinasyon Merkezi'nde Konustu Açiklamasi (2)

'(Yangin bölgesi) 3 arti 1 konutlara 3 arti 1, 2 arti 1 konutlara 2 arti 1, altinda deposuyla yine yaninda müstemilatiyla ahiriyla projelendiriyoruz. Yöresel mimariye uygun bir sekilde konutlarimizi hazirliyoruz' 'Mahallelerimizin hepsinin altyapisina da yangin hidranti getirmek suretiyle olasi yanginlara karsi çok daha fazla tedbir almis olacagiz' '(Insa edilecek evlere yönelik elestiriler) O elestirileri yapanlarin sahadan Antalya'dan, Manavgat'tan, Akseki'den, Alanya'dan hiçbir sekilde haberleri yok. Hiçbir sekilde burada vatandasin nasil bir ihtiyaci var, vatandasimiz devletinden ne bekliyor? Bunu bilmiyorlar. Burada devletmillet kaynasmasindan haberleri yok. Onlar hala eski Türkiye'de kalmislar'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, yangin bölgesinde zarar gören evlere iliskin "3 arti 1 konutlara 3 arti 1, 2 arti 1 konutlara 2 arti 1, altinda deposuyla yine yaninda müstemilatiyla ahiriyla projelendiriyoruz. Yöresel mimariye uygun bir sekilde konutlarimizi hazirliyoruz." dedi.

Bakan Kurum, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ve Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Antalya'nin Manavgat ilçesinde AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki degerlendirme toplantisi öncesi açiklama yapti.

Hasar tespit çalismalari çerçevesinde, yeni yapilacak konutlar için adimlarin atildigini belirten Kurum, "Vatandasimizi biz, en kisa zamanda saglam, güvenli dedigimiz yuvalarina yerlestirmek istiyoruz." diye konustu.

Bölgedeki altyapi durumuna iliskin bilgi veren Kurum, "Elektrik ve içme suyu altyapilarinda çalismalarimiz devam ediyor. Hasar tespit çalismalarini yürütüyoruz. Bu noktada su verilmeyen hiçbir mahallemiz kalmadi. Elektrik noktasinda da toplam yangindan zarar gören 36 bin 608 abonemizden sadece 222'sine enerji veremiyoruz. Kalan abonelerin tamamina enerji veriyoruz. Bunlarin da yine tamamina süreç içerisinde verecek adimlari, çalismalari arkadaslarimiz yapmaktadir." ifadesini kullandi.

Marmaris'teki hasar tespit çalismalarina deginen Kurum, sözlerini söyle sürdürdü:

"Arkadaslarimiz, 134 binanin acil, agir hasarli ve yikik oldugunun tespitini yapti. İçel'de meydana gelen yanginda, Aydincik ve Silifke de etkilenmisti. Burada da 77 binamiz agir hasarli, acil ve yikik durumda. Adana'da dünkü açiklamamizda, Kozan'da ve Aladag'da etkilenme oldugunu söylemistik. Bu çerçevede de Adana'da Aladag ve Kozan'da 61 binamiz acil agir hasarli ve yikik durumda. Tabii istisnasiz tüm bakanlarimizla birlikte evlerimize mahallelerimize gidiyoruz, muhtarlarimizla birlikte vatandaslarimizin sorunlari, problemleri neyse onlari çözmenin gayreti içine giriyoruz ve devletimizin tüm kurumlari ilk andan itibaren bir taraftan yangini söndürürken, diger taraftan vatandasimizin ihtiyaçlarini gidermek için ikinci gün itibariyle çalismalarini baslatmistir ve ayni anlayisla da insallah çalismalari yapacagiz."

- "Yöresel mimariye uygun bir sekilde konutlarimizi hazirliyoruz"

Kurum, konutlari yerinde yapacaklarini vurgulayarak, "Herhangi bir dogal sit alani, özel çevre koruma bölgesine veya orman alanina yapmayacagiz. Ayni, vatandaslarimizin bulundugu alanlar neresiyse o alanlara yapacagiz. Hatta hazinenin mülkiyetindeki yerlerde vatandaslarimiza konutlarini yapmak suretiyle buralarin tahsislerini gerçeklestirecegiz." dedi.

Konutlarin ve ahirlarin örnegini bir ay içinde hazirlayip vatandaslara göstereceklerini dile getiren Kurum, "3 arti 1 konutlara 3 arti 1, 2 arti 1 konutlara 2 arti 1, altinda deposuyla yine yaninda müstemilatiyla ahiriyla projelendiriyoruz. Yöresel mimariye uygun bir sekilde konutlarimizi hazirliyoruz ve burada dügmeli evler dedigimiz mahallemizde, köyümüzde olan evleri insallah modernize edilmis halini insa edecegiz." ifadesini kullandi.

- "344 ahirimizi üç ay içerisinde tamamlayip vatandaslarimizin hizmetine sunmus olacagiz"

Bakan Kurum, yangin bölgesinde yasayan vatandaslarin su an büyük bir kisminin yaylalarda oldugunu, bunlarin iki-üç ay içerisinde köylerine, mahallelerine dönecegini belirterek, söyle devam etti:

"Hasar görmüs ne kadar ahirimiz varsa üç ay içerisinde bu ahirlarin tamaminin insasini gerçeklestirmis olacagiz. Bu çerçevede yaklasik 344 tane ahirimiz bu yanginda hasar görmüs durumda. Dolayisiyla 344 ahirimizi üç ay içerisinde tamamlayip vatandaslarimizin hizmetine sunmus olacagiz. Yöresel mimariye uygun bir sekilde hazirliyoruz ve bu konutlarimizi da bir ay içerisinde bütün alanlarda baslamak suretiyle, camisiyle, köy konagiyla, muhtarligiyla, okuluyla, altyapi ve üstyapisiyla örnek köyler hazirlamak istiyoruz ve bu çerçevede yangin söndürme altyapi sistemini de kuracagiz. Yine içme suyu hatlarini yenileyecegimiz yaklasik 10 mahallemiz var. Iller bankamiz ve büyüksehir belediyemiz birlikte bu projeleri gerçeklestirecek. Bu mahallelerimizin hepsinin altyapisina da yangin hidranti getirmek suretiyle olasi yanginlara karsi çok daha fazla tedbir almis olacagiz. Bu insaatlarin hizli olmasi su anlamda önemli, vatandaslarimizin magduriyetini en kisa sürede gidermek istiyoruz."

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in konuyu yakinen takip ettigini ve tüm bakanlardan gerekli bilgileri aldigini aktaran Kurum, "Devletimiz tüm kurumlariyla yanginin çiktigi ilk andan itibaren verilmesi gereken tüm destekleri vermistir ve vermeye de devam edecektir." diye konustu.

- "Bunun hiçbir yerinde rant yoktur"

Bazi basin yayin organlarinda evleri yapmak için niye bu kadar acele ediliyor gibi elestiriler gördügüne dikkati çeken Kurum, sözlerini söyle sürdürdü:

"O elestirileri yapanlarin sahadan, Antalya'dan, Manavgat'tan, Akseki'den, Alanya'dan hiçbir sekilde haberleri yok. Hiçbir sekilde burada vatandasin nasil bir ihtiyaci var, vatandasimiz devletinden ne bekliyor? Bunu bilmiyorlar. Burada devlet-millet kaynasmasindan haberleri yok. Onlar hala eski Türkiye'de kalmislar. Maalesef depremlerde, sellerde enkazin altinda kalan Türkiye istiyorlar. Biz her afette oldugu gibi her depremde, selde, heyelanda, yanginda oldugu gibi Antalya'da da Marmaris'imizde de Mugla'mizda da Bodrum'umuzda da İçel'imizde de Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde en hizli bir sekilde bütün bakanliklarimizla birlikte kimin üstüne ne düsüyorsa, ne vazife varsa masanin ucundan tutmak suretiyle en hizli sekilde yapacaktir. Vatandaslarimiz bizden bunu bekliyor. Bunun hiçbir yerinde rant yoktur, hiçbir gelir beklentisi yoktur. Sadece ve sadece milletin duasi, beklentisi vardir. Biz milletimizin dualariyla bugüne geldik ve yine ayni sekilde onlarla ayni yolu yürümeye devam edecegiz."

(Bitti)
Kaynak: AA