Bosnak Lider Dzaferovic, Devlet Baskanligi Konseyinin Sirp Üyesi Dodik'in Görevden Alinmasi Çagrisinda Bulundu

Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyinin Bosnak üyesi Sefik Dzaferovic, konseyin çalismalarina engel olan Sirp üye Milorad Dodik'in görevden alinmasini talep etti.

Dzaferovic, baskent Saraybosna'da Bosnali Sirp lider Dodik'in de katilimiyla düzenlenen konsey toplantisinin ardindan yaptigi açiklamada, uluslararasi toplum ve "Bonn Yetkilerine" sahip Yüksek Temsilci'ye, tüm kararlari boykot ederek konseyin isleyisine zarar veren Dodik'i görevden almasi çagrisinda bulundu.

Dodik'in, Devlet Baskanligi Konseyi toplantisinda çogu dis politika ile ilgili olan gündem maddeleri için karsi oy kullandigini aktaran Dzaferovic, toplantida hiçbir kararin alinamadigini ifade etti.

Toplantida ancak uzlasmaya gerek duyulmayan iki maddenin kabul edildigini belirten Dzaferovic, kurumun bu sekilde isleyemeyecegini ve söz konusu boykotun yol açacagi zararin çok büyük oldugunu vurguladi.

Dodik'in kendi görevlerini de yerine getirmedigine isaret eden Dzaferovic, uluslararasi toplum ve Yüksek Temsilcilik Ofisi'nden bu konuda tepki göstermesini istedi.

Bosna'daki savasi (1992-1995) sonlandiran Dayton Anlasmasi'nin sagladigi dengeye dikkat edilmesi gerektigini savunan Dzaferovic, "Dodik ya politikasini degistirip yapici adimlar atacak ya da politika sahnesinden çekilmek zorunda kalacak. Kendisi ülkeyi tehlike altina sokarak Dayton Anlasmasi'ni da tehlikeye soktugunu bilmeli. Kendisi ayni zamanda Dayton ile teskil edilen unsurlari, yani entiteleri de tehlike altina sokuyor." dedi.

Bosnali Sirp siyasetçiler, eski Yüksek Temsilci Valentin Inzko'nun, "soykirimin inkarinin cezalandirilmasina iliskin yasa" çikartmasinin ardindan devlet kurumlarinin isleyisini durdurma ve boykot karari almisti.

Inzko'nun 23 Temmuz'da "Bonn Yetkilerine" dayanarak çikarttigi yasa, ülkenin resmi gazetesinde yayimlanarak 28 Temmuz'da yürürlüge girmisti.

- Bosna Hersek Yüksek Temsilciligi nedir?

Dayton Baris Anlasmasi ile olusturulan Bosna Hersek Yüksek Temsilciligi, uluslararasi toplum adina Bosna Hersek'te baris anlasmasinin uygulanmasini denetliyor. Yüksek Temsilcilik ayni zamanda ülkede faaliyet gösteren uluslararasi kurumlarin etkinliklerini de koordine ediyor.

Her yil Birlesmis Milletlere Bosna Hersek'teki gelismeler ve sorunlarla ilgili rapor da sunan Yüksek Temsilci, "Bonn Yetkileri" olarak bilinen genis yetkilere sahip. Yüksek Temsilci, Devlet Baskanligi Konseyinin üyeleri dahil olmak üzere ülkede barisin uygulanmasina engel olan kisileri görevden alabiliyor, ihtiyaç durumunda yasa da çikartabiliyor.

Kaynak: AA