ABD, Kabil'de Düzenledigi Saldiridaki Sivil Kayiplari Reddetmezken 'Durumun Degerlendirildigini' Bildirdi

WASHINGTON – ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD güçlerinin Kabil’de düzenledigi saldirida ayni aileden 6’si çocuk, 9 sivilin öldürüldügüne iliskin haberleri reddetmediklerini ve durumu degerlendirdiklerini söyledi.

Pentagon Sözcüsü Kirby, ABD Genelkurmay Baskanligi Bölgesel Operasyonlar Direktör Yardimcisi Tümgeneral William Taylor ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, Afganistan’dan çekilme sürecine iliskin degerlendirmelerde bulundu.

ABD’nin pazar günü bomba yüklü oldugu iddia edilen bir araca düzenledigi hava saldirisi, brifingde tartismalara neden olurken aracin bomba yüklü olmadigi ve ikincil bir patlamanin yasanmadigina iliskin haberler, Kirby’yi zor durumda birakti.

Kirby, ikinci bir patlamanin meydana geldigine dair ellerinde kanit bulundugunu ancak bu kanitlari açiklayacak durumda olmadigini söyleyerek ikinci patlamaya iliskin sorulari geçistirmeye çalisti.

Saldirinin ayni aileden 6’si çocuk, 9 sivilin ölümüne neden olduguna iliskin haberlerin sorulmasi üzerine Kirby, “Sivil kayiplari olduguna iliskin haberlere karsi çikacak bir pozisyonda degiliz. Su anda durumu degerlendiriyoruz.” demekle yetindi.

AA muhabirinin, "Bir yerlesim yerinde düzenlendigi dikkate alindiginda pazar günkü saldirinin yan hasarlara neden olmasi neredeyse kesindi, o araci durdurmak için baska bir seçenek yok muydu? Tek seçenek bu muydu?" sorusuna ise Kirby, tehdidin dinamik, hizli gelisen ve acil oldugunu dikkate alarak o araci hava saldirisi ile imha ettiklerini söyleyerek yanit verdi.

Ayni soruya yanit veren Tümgeneral Taylor ise söz konusu hava saldirisinin "çok yüksek profilli bir saldiriyi önledigini" ileri sürdü.

Bir gazetecinin, cuma günü Nangarhar'da düzenlenen bir saldirida öldürüldügü iddia edilen DEAS-Horasan örgütünün iki mensubunun isimlerinin neden açiklanmadigina yönelik sorusunu ise Kirby, zamani geldiginde açiklanacagini belirterek geçistirdi.

- Bes roketten sadece biri ABD tarafindan düsürüldü

Diger yandan ABD'nin Afganistan’dan çekilme sürecinin sonuna gelinirken Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararasi Havaalani'nda bulunan Amerikan askerlerine yönelik saldirilarin devam ettigi kaydedildi.

Tümgeneral Taylor, önceki gün yerel saatle 23.00 sularinda havaalanina 5 roket firlatildigini açikladi.

Taylor, bu roketlerinin üçünün havaalani disina isabet ettigini, birinin ABD’ye ait C-RAM roketsavar sistemlerince düsürüldügünü, bir digerinin ise havaalanina isabet ettigini ancak çekilme operasyonunu etkilemedigini söyledi.

- ABD Taliban ile iletisim halinde

Çekilmenin sona yaklasmasi ile “yanlis anlasilmalari önlemek ve güvenli ayrismayi saglamak amaciyla” Taliban ile koordinasyon halinde olduklarini belirten Kirby, Taliban’in su anda havaalaninin hangi kapilarini kontrol ettigine ve buranin Taliban’a nasil teslim edilecegine yönelik sorulari yanitlamadi.

Kaynak: AA