Yeni Kaledonya Üçüncü Kez Fransa'dan Bagimsizligini Oylayacak

Pasifik Okyanusu'nun güneydogusunda yer alan Yeni Kaledonya, Fransa’dan bagimsizligini kazanmak için ilk ikisinden "hayir" oyu çikan referandumun sonuncusunu düzenlemeye hazirlaniyor.

Fransa'ya bagli özerk Yeni Kaledonya'da bagimsizlik yanlisi ve Fransa’dan ayrilmayi reddeden gruplar, yaklasik 180 bin seçmenin bulundugu Ada'da, 12 Aralik 2021’de yapilacak üçüncü ve son referandum öncesi kampanyalarina basladi.

Ülkenin bagimsizligini savunan Kanak Sosyalist Ulusal Kurtulus Cephesi (FLNKS), ‘‘Evet’’ kampanyasini Yeni Kaledonya’nin baskenti Noumea'dan baslatti.

Ilk iki referandumdaki evet oylarinin yükselis gösterdigini hatirlatan FLNKS’nin liderlerinden Aloisio Sako, geçen yilki referandumda 25 bin kisinin oy kullanmadigini hatirlatarak aralik ayinda bir zaferin mümkün oldugunu söyledi.

Fransa’dan ayriliga karsi çikan ve "Hayirlarin Sesi" adi altinda birlesen bagimsizlik karsiti gruplar ise kampanyayi Güney eyaletinin Bourail kentinden baslatti.

Son referandumdan da hayir çikacagini ileri süren grubun öncülerinden Kaledonya Cumhuriyetçiler Partisi’nin lideri Sonia Backes, Yeni Kaledonya'nin Fransa'dan ayrilmaya hazir olmadigini savundu.

- Daha önceki iki referandumdan da "hayir" çikti

Yaklasik 180 bin seçmenin bulundugu Ada'da 4 Kasim 2018 ve 4 Ekim 2020’de yapilan ilk iki referandumda halka, Yeni Kaledonya'nin egemenligini kazanarak tam bagimsiz olmasini isteyip istemedikleri soruldu.

Fransa Denizasiri Bölgeler Bakanliginin açikladigi sonuçlara göre, ilk referandumda halkin yüzde 56,7'si, ikinci oylamada hayir oylarinda düsüs kaydedilmesine ragmen seçmenlerin yüzde 53’ü bagimsizliga ‘‘hayir’’ oyu kullandi.

Mevcut anlasmalara göre iki yil arayla tekrarlanmasi kararlastirilan bagimsizlik referandumu, Fransa yanlisi gruplarin talebi üzerine erkene alinarak, referandum tarihi 12 Aralik 2021 olarak belirlenmisti.

Resmi dili Fransizca olan Ada'da, bagimsizligi en fazla yerli halk Kanaklar savunuyor.

- Kanaklar nüfusun yüzde 41,2'sini olusturuyor

Fransa Parlamentosunda iki milletvekili ve iki senatör tarafindan temsil edilen Yeni Kaledonya, Fransa’dan her yil 1,3 milyar avro mali destek aliyor.

Fransa'nin 1853'te ilhak ettigi Yeni Kaledonya, bu tarihten itibaren 1946'ya kadar sömürge bölgesi oldu, 2003'e kadar da Fransa Denizasiri Bölgeler Toplulugu içerisinde yer aldi. 2003'te gerçeklestirilen anayasa degisikligi sonucu Fransa'ya bagli özerk bir bölge olarak konumlandirildi.

Yaklasik 288 bin nüfuslu ve 18 bin 576 kilometrekare yüzölçümüne sahip Yeni Kaledonya'da, 2019 nüfus sayimina göre yerli halk Kanaklar, nüfusun yüzde 41,2’sini olusturuyor.

Kaynak: AA