New York Borsasi, Fed Baskani Powell'in Jackson Hole Konusmasinin Ardindan Yükselisle Kapandi

New York Borsasi, ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell'in, Jackson Hole Ekonomi Politikalari Sempozyumu'nda verdigi mesajlarin ardindan haftanin son islem gününü yükselisle tamamladi.

Kapanista Dow Jones endeksi 200 puanin üzerinde deger kazandi ve yüzde 0,69 artarak 35.455,80 puana çikti.

S&P 500 endeksi yüzde 0,88 artisla 4.509,46 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,23 kazançla 15.129,5 puana yükseldi. Nasdaq ve S&P 500 endeksleri bu hafta dördüncü kez kapanista rekor kaydetti.

Güne pozitif seyirle baslayan endeksler, Fed Baskani Powell'in Jackson Hole toplantisinda varlik alimlarinin azaltilmasina bu yil baslanabilecegini açiklamasinin ardindan yükselisini hizlandirdi.

Powell, ekonominin beklendigi gibi gelismesi halinde varlik alimlarini azaltmaya bu yil baslamanin uygun olabilecegini, varlik alimlarini azaltmanin zamanlamasi ve hizinin faiz oranlarindaki artisin zamanlamasina iliskin dogrudan bir sinyal amaci tasimayacagini ifade etti.

Öte yandan ABD'de bugün açiklanan verilere göre, ABD'de kisisel gelirler temmuzda aylik yüzde 1,1 artarak beklentileri geride birakirken, kisisel tüketim harcamalari beklentiler dahilinde yüzde 0,3'lük artis kaydetti. Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldigi çekirdek kisisel tüketim harcamalari fiyat endeksi, haziranda yillik yüzde 3,6 yükselerek 1991'den bu yana en büyük artisi gösterdi.

Ülkede öncü dis ticaret açigi olarak adlandirilan mal ticareti açigi da temmuzda bir önceki aya kiyasla yüzde 6,2 azalarak 86,4 milyar dolara geriledi.

ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri ise Powell'in konusmasinin ardindan yüzde 1,30 seviyelerine geriledi.

Kaynak: AA