Van'da Bulunan Göktasi 'Doguzagaç' Adiyla Uluslararasi Meteorit Veri Bülteni'ne Islendi

Güvenlik görevlisi Osman Hezer'in, Van Gölü kiyisinda buldugu 81 kilo 400 gram agirligindaki meteorit, ABD'deki Ay ve Gezegen Enstitüsü tarafindan yapilan inceleme sonucunda sertifikalandirildi Osman Hezer: 'En son Amerika'da yapilan incelemede Uluslararasi Meteorit Veri Bülteni'ne islenerek göktasi oldugu onaylandi. Ailece çok mutlu olduk. Yaptigimiz arastirmalara göre su an Türkiye'nin en büyük üçüncü gök tasi' Meteoridin tescil sürecine destek veren Adem Aktas: 'Bu meteorit, içinde erimis ve kristallesmis demir ile nikel orani çok yüksek olan 'IIIAB' dedigimiz sinifta tescillenmis oldu. Düstügü noktanin adini alarak kayitlara Dokuzagaç olarak geçti'

ÖZKAN BILGIN - Van'da yasayan Osman Hezer'in 6 yil önce ailesiyle piknige gittigi Van Gölü kiyisinda buldugu 81 kilo 400 gram agirligindaki göktasi, ABD'deki Ay ve Gezegen Enstitüsü tarafindan yapilan incelemenin ardindan Uluslararasi Meteorit Veri Bülteni'ne islendi.

Kentte güvenlik görevlisi olarak çalisan 60 yasindaki Hezer, 2015'te ailesiyle Gevas ilçesindeki Dokuzagaç Mahallesi yakinlarinda piknik yaptigi sirada, sahilde rengi ve yapisiyla farkli bir tas oldugunu fark etti.

Ailesinin yardimiyla bulundugu yerden çikararak evine götürdügü tasin, kütle olarak ayni ebattakilere göre daha agir olmasindan süphelenen Hezer, arkadasi araciligiyla tastan aldigi numuneyi Kirklareli Üniversitesi Havacilik ve Uzay Bilimleri Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yesiltas'a gönderdi.

Yapilan incelemeler sonucu meteorit oldugu belirlenen 81 kilo 400 gram agirligindaki tasin numunesi, ABD'deki Ay ve Gezegen Enstitüsü'ne gönderildi. Burada gerçeklestirilen kontrollerde de ayni sonuca ulasilmasiyla göktasi, Uluslararasi Meteorit Veri Bülteni'ne islendi ve "Doguzagaç" ismiyle kayitlara geçti.

- "Birkaç kez göktasi olmadigi söylendi"

Hezer, AA muhabirine, tasi ilk gördügünde digerlerinden farkli oldugunu anladigini, bu nedenle incelemek için eve götürmeye karar verdigini söyledi.

Tasin ebat olarak küçük olmasina ragmen, kütlesinin agir oldugunu belirten Hezer, bunun meteor oldugundan süphelenerek internetten gök taslariyla ilgili arastirma yapmaya basladigini anlatti.

Göktaslarini tespit eden bazi yerlere numuneler gönderdigini ancak olumsuz rapor verildigini aktaran Hezer, söyle konustu:

"Tastan numune almak bile çok güçtü. Kirilmasi çok zor olan tastan numuneleri keserek alabiliyordum. Bu isle ilgilenen Adem Aktas'a ulastim. Tahlil sonuçlarini ona gönderir göndermez bana göktasi oldugunu söyledi. Önce bana evde basit bir test yaptirdi sonra bir numune istedi. Ilgili yerlere gönderdi. En son Amerika'da yapilan incelemede Uluslararasi Meteorit Veri Bülteni'ne islenerek göktasi oldugu onaylandi. Ailece çok mutlu olduk. Yaptigimiz arastirmalara göre su an Türkiye'nin en büyük üçüncü gök tasi."

- "Meteoridi görmek için Konya'dan Van'a geldi"

Konya'da reklamcilik yapan ve hobi olarak gök taslariyla ilgilenen Adem Aktas ise her gün sosyal medya hesaplarina gök taslariyla ilgili onlarca mesaj ve görsel aldigini dile getirdi.

Meteoridi görmek için Konya'dan Van'a geldigini aktaran Aktas, Hezer'in sosyal medyadan kendisine ulastigini ve elindeki raporlari göndererek yardim istedigini belirtti.

Raporlari incelediginde demir meteorlar grubuna giren 2 elementin oldugunu fark ederek fotograflarini da göndermesini istedigini kaydeden Aktas, göktasinin onaylanma sürecini söyle anlatti:

"Bu tas tüm özellikleri ile meteor gibi görünüyordu. Bunu resmiyete kazandirmak için alaninda çok iyi olan Kirklareli Üniversitesi Havacilik ve Uzay Bilimleri Fakültesi ögretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Yesiltas hocamizla iletisime geçtim. Ona numune gönderdik. Ayni fakülteden ögretim üyesi Dr. Namik Aysal ile inceleyip, bunun demir grup bir meteor oldugunu kesinlestirerek Uluslararasi Meteorit Veri Bülteni'ne islenmesi saglandi. Türkiye'de yapilan analizler bize tasin bir meteorit oldugu bilgisini verir ancak resmi bir rapor olamaz. Bunun için dünyaya düsen gök taslarinin islendigi bir veri tabani olan Uluslararasi Veri Bülteni raporunun veya sertifikasinin olmasi gerekiyor. Gönderdigimiz örnekler sonucunda 2 aylik beklemeyle bu raporu aldik. Bu tas resmi olarak Türkiye'ye düsen en büyük 3. demir grup meteorit oldu. Bu meteorit, içinde erimis ve kristallesmis demir ile nikel orani çok yüksek olan 'IIIAB' dedigimiz sinifta tescillendi. Düstügü noktanin adini alarak kayitlara Dokuzagaç olarak geçti."

Kaynak: AA