Hasankeyf'teki 612 Yillik Tarihi Er-Rizk Camisi'nin Restorasyonunda Sona Yaklasildi

Batman'in Hasankeyf ilçesinde, Ilisu Baraji ve HES projesi nedeniyle yeni yerine tasinan, Eyyubiler döneminden kalan 612 yillik Er-Rizk Camisi'nin restorasyonunda sona yaklasildi.

Üzerindeki kitabeye göre 1409 yilinda Hasankeyf Eyyubi Meliki Ebu'l Mefahir Süleyman tarafindan insa ettirilen Er-Rizk Camisi'nde baslatilan restorasyon çalismalari hizla sürüyor.

Hasankeyf Belediye Baskani Abdülvahap Kusen, AA muhabirine, tarihi camide restorasyon çalismalarinin tamamlanmak üzere oldugunu söyledi.

Er-Rizk Camisi'nin eski yerlesim yerinden yeni yerine tasinan tarihi eserler arasinda yer aldigina isaret eden Kusen, 612 yillik caminin eski ile yeniyi bulusturdugunu aktardi.

Kusen, camiye restorasyon kapsaminda yeni eklentiler yapildigina isaret ederek, "Çalismalar son safhaya geldi. Yeni eklentiler yapildi. Minare monte edildi. Su anda peyzaj çalismalari devam ediyor." dedi.

Kisa süre içerisinde restorasyonun tamamlanacagini dile getiren Kusen, camide eskiden oldugu gibi cuma namazlarinin kilinacagini belirtti.

Kusen, Er-Rizk Camisi'nin minaresinin de bir saheser oldugunu aktararak, "Üzerindeki hat sanati ve kitabeler kagida yazilmayacak kadar tasa hükmedilmis. En önemli özelligi de çift yollu olmasi. Yani iki insan iki ayri yoldan minarenin en tepesinde, birbirleriyle temas etmeden çikip, bulusabiliyor." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA