Tunus'ta Cezaevindeki Vekil, Cumhurbaskani'nin Meclisin Çalismalarini Durdurma Kararini Tanimadigini Söyledi

Tunus'ta Cumhurbaskani Kays Said'in milletvekillerinin dokunulmazligini askiya alma kararinin ardindan gözaltina alinan ve cezaevine konulan bagimsiz milletvekili Yasin el-Iyari, Cumhurbaskani'nin Meclisin faaliyetlerini durdurma kararini tanimadigini belirtti.

Iyari'nin savunma heyeti avukati Muhtar el-Cemai yayimladigi yazili açiklamada, baskent Tunus'un batisinda yer alan Mernagiye Cezaevi'nde tutulan Iyari'nin, yürürlükteki yasalara göre sartli tahliye talebinde bulunmak için yargiya basvurmayi düsündügünü ifade etti.

Milletvekili Iyari'nin, Cumhurbaskani'nin yasamayi temsil eden Meclisin faaliyetlerini askiya alma kararini tanimadigini kaydeden Cemai, Anayasa'nin 80. maddesinin dogru bir sekilde yorumlanmasindan hareketle Iyari'nin, halen fiili ve yasal olarak milletvekili statüsünde oldugunu vurguladi.

Açiklamada, Iyari'nin cezaevi yönetimi araciligiyla Kisisel Verilerin Korunmasi Kuruluna bir yazi yazdigi ve kisilik haklarinin ihlal edildigini, kaldigi odanin izni olmaksizin birden fazla kamerayla izlendigini belirterek, yasalara ne derece uyuldugunu kontrol etmek için Kurulun konuya müdahil olmasini istedigi aktarildi.

Açiklamada ayrica Iyari'nin kaldigi cezaevi kosullarinin da sagligini ciddi sekilde tehdit ettigi kaydedildi.

Tunuslu Milletvekili Iyari, 30 Temmuz'da, kendisine herhangi bir suçlama yöneltilmeksizin Cumhurbaskanligina bagli güvenlik ekibi tarafindan evinden gözaltina alinarak cezaevine gönderilmisti.

Iyari hakkinda 2017 yilina ait "orduya hakaret suçlamasiyla" üç dosya bulundugu ifade ediliyor.

Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da ülkenin tehlikede oldugu sirada kendisine olaganüstü yetkiler taniyan Anayasa'nin 80. maddesini hayata geçirdigini duyurmustu.

Said, Meclisin çalismalarini 30 gün boyunca durdurdugunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazliginin kaldirildigini, basbakani azlettigini ve yeni bir basbakan atayacagini, ayrica yolsuzluk dosyalari için kendisini bassavci olarak görevlendirdigini açiklamisti.

Kaynak: AA