Shell, Nijerya'daki Ogoni Halkina 110 Milyon Dolar Tazminat Ödeyecek

Petrol devi sirketi Royal Dutch Shell, Nijerya'da 31 yillik petrol sizintisi davasinda Ogoni halkina 110 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Abuja Yüksek Mahkemesi, Shell'in Nijerya'daki petrol sizinti davasinda Niger Delta'nin Ogoni halkina 110 milyon dolar (45,9 milyar naira) tazminat ödemesine karar verdi.

Bu karari veren Yargiç Ahmed Muhammed, paranin 21 gün içinde ödenmesi gerektigini belirtti.

Shell'in avukati Aham Ejelamo, mahkemeye müvekkilinin paranin ödemeyi yapmayi kabul ettigini bildirdi.

Ogoni halki ile Shell arasindaki dava yaklasik 31 yildir sürüyor.

Nijer deltasinda 1958'den beri faaliyet gösteren Shell'in hasarli petrol boru hatlarindan ve kuyularindan her yil tonlarca petrol sizdigi belirtiliyor.

Birlesmis Milletlerin 2011'de, Nijerya'nin güneyinde 2008 ve 2009'da meydana gelen petrol sizintisi nedeniyle büyük çapta kirlilik olustugu ve izlerin bölgeden silinmesinin 30 yil alabilecegini ortaya koyan raporundan sonra Shell sizintiyi temizlediklerini açiklamisti.

Shell ocak ayinda, 2008 ve 2009'da neden oldugu iki petrol sizintisi için 84 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmis ve kirlenen Bogo Nehri'ni temizleyecegini bildirmisti.

Afrika'nin en büyük, dünyanin 7. büyük ham petrol ihracatçisi olan Nijerya'daki Ogoni halki 1993'te Shell'in bölgeden çikmasi için protestolar düzenlemisti.

Kaynak: AA