Saglik Bakani Fahrettin Koca'dan Kritik Görevlerdeki Kisilere Üçüncü Doz Asi Müjdesi

Bakan Koca: '(Üçüncü doz asilama) 50 yasi belki Bilim Kurulu'nda biraz daha asagi çekebiliriz' '(Kovid19'un varyanti) Delta plus 3 kiside, 3 farkli ilde görüldü. Bunlardan biri Istanbul, Ankara'da yok' 'Delta ise sayilari giderek artiyor, 284'lere kadar çikti. Il sayimiz da artiyor, 30'u buldu'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Kovid-19 asilama takvimine iliskin, "Yakinda, belediye baskanlari dahil olmak üzere kritik görev almis olan kisilere üçüncü dozu açmis olacagiz." dedi.

Bakan Koca, dün yapilan Cumhurbaskanligi Kabine Toplantisi sonrasinda gazetecilerin sorularini yanitladi.

Bakanlik tarafindan yayimlanan "Günlük Kovid-19 Tablosu"nda degisiklige gidilmesinin sebebine iliskin soru üzerine Koca, su an odaklanilmasi gereken konunun asilama oldugunu, bu çerçevede tüm illerin durumunun siteye eklendigini ifade etti.

Salginin son bulmasinin, asilama ve toplumsal bagisikligin saglanmasiyla mümkün olacagini herkesin bildigini belirten Koca, "En az yüzde 70 oraninda asilanmanin gerekliligini de biliyoruz. O nedenle bütün illerimizi harekete geçirerek, illerde yasayan vatandaslarimiz, vali baskanliginda dahil olmak üzere bütün teskilatimizin asida nerede oldugunu görüyor olmasi gerekiyor. Diger illerle kiyaslayarak herkesin bu dönemde üzerine düseni yapmasi gerekiyor." diye konustu.

Bazi illerde asilanan nüfusun düsük oldugunu, bunun sebebinin asi ulastirilamamasi veya saglik kuruluslarina gelenlere asi yapilmamasindan kaynaklanmadigini vurgulayan Koca, "Bunu ilgili kuruluslarimiz da saglik birimlerimiz de bilerek, görerek mobil ekip sayilarini artirip gerektiginde vatandasimizin ayagina giderek asiyi yapiyor olmali. Ne zamana kadar? Bayramda bir hareketlilik olacagini biliyoruz, bayram öncesi en az asilanmasi gereken 18 yas üzeri vatandasimizin yüzde 70'ine erisebilir olup asilayalim istiyoruz." dedi.

- "Toplumsal bagisiklik kisilerden bagimsiz bir sey degil"

Bu nedenle illeri siniflandirdiklarini, asilama oraninda yüzde 75'in üzerinin mavi, yüzde 65'in üzerinin sari, yüzde 55'in üzerinin turuncu, yüzde 55'in altindakilerin ise kirmizi oldugunu söyleyen Koca, "Bütün iller nüfusuna göre nerede oldugunu görmüs olacaklar. Bunu hem saglik kuruluslarimiz hem mülki amirler hem de vatandas görerek harekete geçiyor olmali. Çünkü o ilde toplumsal bagisikligin bir an önce yüzde 70'e eriserek saglanacagi biliniyor. Bu herkesin sorumlulugu, toplumsal bagisiklik kisilerden bagimsiz bir sey degil. Yani herkesin, o ildeki vatandasin, ilinde toplumsal bagisikligin olusup olusmadigini görebiliyor ve biliyor olmasi gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.

Verilerin görülmesinin etkilerine iliskin soru üzerine Koca, sunlari söyledi:

"Yerinde karar almayi tetikleyen bir unsur. Niye Sirnak'ta daha düsük, niye Mardin'de daha düsük, niye Kirklareli'nde daha yüksek? Bunu teskilatimiz, bakanligimizin yönlendirmesi dahil olmak üzere, illerin dinamik, özel durumlari da göz önüne alinip, alinmasi gereken tedbirler neyse ona göre bu asilamayi artirmak gerekiyor. Biz sunu biliyoruz, vatandasimiz asi tereddüdü noktasinda aslinda sorunlu degil. Vatandasimizin çocukluk çagi asilarina yüzde 98 oraninda 'evet' dedigini ve çocuguna asi yaptirdigini biliyoruz."

Bazi bölgelerdeki nüfusun bir kisminin, çalismak için baska bir ile gidebildigine isaret eden Koca, ilgili saglik personeli tarafindan asilama için bu kisilere ulasilmasinin önemini vurguladi.

- "Iki doz asinin oranlarini da il bazinda veriyor olacagiz"

"Günlük Kovid-19 Tablosu"ndan bazi verilerin çikarildiginin hatirlatilmasi üzerine Koca, "Çikartilan bir sey yok. Söyle bir sey, vatandasimiz su an neyi merak ediyor? Bir, ilindeki durumu, iki, toplam asi durumu, üç, en az bir asi devaminda iki asi ki onu da görüyoruz, daha devaminda iki doz asinin oranlarini da il bazinda ayrica veriyor olacagiz. Önce en az bir asi. Bunun disinda vaka sayisi önemli, vefat sayisi önemli, iyilesen hasta önemli, test sayisi önemli, bunlari yine vermeye devam ediyoruz." dedi.

Bakan Koca, hasta ve agir hasta sayilari ile hastalardaki zatürre orani gibi verilerin de haftalik olarak verilmeye devam edilecegini bildirerek, "Ama su an vatandasin odaklandigi asi, vaka, hasta ve vefat sayisi." dedi.

- "Delta plus 3 kiside, 3 farkli ilde görüldü"

Delta ve delta plus (arti) varyantiyla ilgili sorular üzerine Koca, "Delta plus 3 kiside, 3 farkli ilde görüldü. Bunlardan biri Istanbul, Ankara'da yok. Diger iki ili söylemeyeyim. Bu kisilerin de genel durumlari iyi, ayaktan takip edilen hastalar. Dolayisiyla o açidan daha agir geçiren kisiler degil. Delta ise sayilari giderek artiyor, 284'lere kadar çikti. Il sayimiz da artiyor, 30'u buldu." yanitini verdi.

Bakan Koca, bunlarin birbiriyle temas eden gruplar olmadigini söyledi.

- Kütahya'da mizahi tavirla Kovid-19 asi çagrisi yapan saglik personeli

Kütahya Il Saglik Müdürlügünün, sehirler arasi otobüs terminalindeki asi uygulama merkezinde çekilen ve sosyal medyada yayilan videoyla ilgili baslattigi idari sorusturmaya iliskin soruya Koca, su karsiligi verdi:

"Bakanlik olarak, saglik çalisanlari olarak isimizi ciddiyet ve hassasiyetle yapiyor olmaliyiz. Isi, var olan, olmasi gereken hizmet seklinden baska bir noktaya tasirmiyor olmamiz gerekiyor. Ama bunun için de cezalandirilmasinin dogru oldugu kanaatinde degilim. Yani bizim yapmamiz gereken ciddiyetle, hassasiyetle, olmasi gereken sekliyle saglik hizmeti vermenin geregini yapiyor olmak. Ama bu anlamdaki yaklasim cezalandirilmali mi? Bana göre dogru degil. Cezalandirilmamali ama olmasi da gerekmiyor. Biz olmasi gereken ciddiyet ve hassasiyetimizi ve agir basliligimizi korumaliyiz. Cezalandirilmamasi gerektigi kanaatindeyim."

- Türkiye'nin temin ettigi asi miktari

Koca, Türkiye'ye toplam 35,5 milyon doz BioNTech asisi geldigini, persembe günü 1,5 milyon doz daha gelecegini ifade etti.

Ellerinde 8 milyona yakin asi bulundugunu ve asi sorunlarinin olmadigini söyleyen Koca, BioNTech'in kurucu ortagi Prof. Dr. Ugur Sahin ile konustuklarini, Sahin'in bayramdan sonra Türkiye'ye gelecegini kaydetti.

Koca, bir soru üzerine bu ay sözlesme geregi 26 milyon doz asi daha gelecegini belirterek, "Su ana kadar gelen doz bize yetiyor, elimizdeki doz da yeterli. Ayrica Sinovac'la ilgili de su ana kadar gelen 34 milyondu, dün 1,5 milyon daha geldi, çarsamba günü 1,5 milyon daha gelmis olacak 37 milyon olacak. Gelmeye devam ediyor, elimizde Sinovac da var." dedi.

Türkiye'ye gelen turistlere yönelik alinan kararlara iliskin soru üzerine Bakan Koca, "Biz diyoruz ki asi karnesi olan veya son 6 ayda hastaligi geçirmis olan kisilerden istemiyoruz ama bunun disinda olan herkesten 48 saat içinde antijen, 72 saat içinde PCR istiyoruz. Biliyorsunuz bazi ülkelerden uçuslari kapattik 6 ülke için, 2 ülke için de karantina devam ediyor, Pakistan ve Afganistan, ayrica Iran gibi Ingiltere gibi ülkelerden antijeni kabul etmiyoruz, her halükarda PCR istiyoruz." dedi.

- Bayrama kadar 18 yas üstündekilerin yüzde 70'inin asilanmasi hedefleniyor

Bayramin, hareketliligin yogunlasacagi önemli bir dönem oldugunu söyleyen Koca, söyle devam etti:

"Biz bayrama kadar asilanmasi gereken 62 milyona yakin 18 yas üstü vatandasin, 42-43 milyon gibi bir rakam eden en az yüzde 70'inin en az bir asiyla asilanmasini hedefliyoruz. Onun için bütün illeri dünden itibaren yayinladigimiz il bazli asi oranlariyla birlikte illerin bu noktadaki durumunu ve her ilde orani artirmak üzere yapilmasi gereken yaklasimlari yerinde karar vererek, mobil ekip sayilarimizi da olabildigince artirarak bir an önce bu hedefe ulasip toplumsal bagisikligi saglamak istiyoruz."

"Bayram tedbiri olacak mi?" sorusu üzerine Bakan Koca, "Su an bayram için ekstra bir tedbir yok." cevabini verdi.

Koca, "Gönüllü olan, iki doz asisini yaptiranlar ve diger tüm vatandaslar için üçüncü doz konusunda nasil bir çalisma yürütülüyor?" sorusuna ise "Gönüllü olan iki doz yaptirdiysa, benzer sekilde saglik çalisani veya 50 yas üstündeyse açilmis oldu. Orada problem yok. Bunu, 50 yasi belki Bilim Kurulu'nda biraz daha asagi çekebiliriz. Yakinda belediye baskanlari dahil olmak üzere kritik görev almis olan kisilere de üçüncü dozu açmis olacagiz." karsiligini verdi.

"Geçici koruma altindaki kisiler, mesela Suriyeliler asilaniyor mu?" sorusuna ise Bakan Koca, "Asilaniyorlar. Geçici olan, bir sekilde oturumu olan, kaydi olan herkes asilaniyor." dedi.???????
Kaynak: AA