Popülasyondaki Artis Ve Besin Azligi Tuz Gölü'nde Yavru Flamingo Kayiplarina Neden Oluyor

ASÜ Veteriner Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Cemal Darilmaz: 'Yavru flamingolarin ölümleri baska ülkelerde de gözlemleniyor. Dogal süreçlere disaridan müdahale etmek yerine onlari bilimsel olarak arastirmak insanlardan kaynakli bir olumsuzluk varsa onu ortadan kaldirmak lazim' 'Çok fazla yagis olmasi flamingolarin daha iyi beslenecegi anlami tasimiyor. Çok fazla yagis oldugunda suyun kimyasal yapisi degisecegi için mikroskobik canlilar olumsuz etkilenebilir ve sudaki besin azalabilir. Ayrica suyun yükselmesi de flamingo yavrularini etkileyebilir. Çok hassas dengeler var, disaridan müdahaleye açik bir sistem degil'

ZEKERIYA KARADAVUT - Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Cemal Darilmaz, Tuz Gölü'nde yasanan yavru flamingo ölümlerine iliskin, "Yavru flamingolarin ölümleri baska ülkelerde de gözlemleniyor. Dogal süreçlere disaridan müdahale etmek yerine onlari bilimsel olarak arastirmak insanlardan kaynakli bir olumsuzluk varsa onu ortadan kaldirmak lazim." dedi.

Darilmaz, AA muhabirine, dünyadaki flamingolarin en yaygin türü olan büyük flamingolarin kuluçka merkezinin, Türkiye'de iki alan oldugunu söyledi.

Bunlardan birincisi ve en önemlisinin Tuz Gölü, digerinin de Gediz Deltasi oldugunu ifade eden Darilmaz, Tuz Gölü'nün flamingolar için bahar ve yaz aylarinda beslenme ve kuluçka dönemini geçirdikleri önemli bir merkez oldugunu bildirdi.

Darilmaz, geçen sene ve bu yilin, salgindan dolayi tüm dünyada insan hareketlerinin azaldigi yillar olarak tarihe geçtigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Hareketliligin azalmasi flamingo popülasyonunun artmasina neden oldu. Büyük flamingolarin yayilis sahasina bakildiginda Türkiye'nin de içerisinde bulundugu Akdeniz Havzasi, Kuzey Afrika ve Hindistan'a kadar olan bölgenin bu sahalar oldugunu söyleyebiliriz. Pandemiyle geçen yillarda bu ülkelerde flamingo nüfusunda ciddi artis oldu. Ülkemizde de subat ve mart aylarinda gelen flamingo sayilarinda artis oldu."

- "Flamingo sayisi da çok fazla, besin miktari sinirli"

Sulak alan uzmani olan büyük flamingolarin habitatlarindaki besin miktarindaki degisiklik veya kaybin, flamingolar için önemli bir tehdit oldugunu aktaran Darilmaz, söyle devam etti:

"Flamingolar Tuz Gölü içerisindeki mikroskobik canlilar denilen algler ve diger omurgasizlarla beslenir. Tuz Gölü'nün ekolojik yapisina bakildiginda dünyanin en tuzlu göllerinden bir tanesi. Subat ayinda en genis yüzey alana sahip ama suyun buharlasmasiyla çok hizli bir sekilde daralan bir göl. Flamingo ve Tuz Gölü'nü birlestirdigimiz zaman burada 'kres bakimi' denilen bir durum söz konusu. Insanlarda oldugu gibi yavrulara bakan bir aile yapilari var. Ebeveynler suyu süzerek beslenip, daha sonra yavrularini besliyor. Su çekildigi zaman besin azaliyor. Flamingo sayisi da çok fazla, besin miktari sinirli. Bu durumdan yola çikarak maalesef ki; Tuz Gölü'ndeki dogal olan ekolojik sürece ayak uyduramayan yavru flamingo kayiplari, beklenenin çok çok üzerinde flamingo gelmesi ve sinirli besin miktarina baglanmakta."

- "Yavru flamingolarin ölümleri baska ülkelerde de gözlemleniyor"

Darilmaz, Tuz Gölü'nün, belirli sayidaki flamingolar için besin kapasitesine sahip oldugunu dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Çok fazla yagis olmasi flamingolarin daha iyi beslenecegi anlami tasimiyor. Çok fazla yagis oldugunda suyun kimyasal yapisi degisecegi için mikroskobik canlilar olumsuz etkilenebilir ve sudaki besin azalabilir. Ayrica suyun yükselmesi de flamingo yavrularini etkileyebilir. Çok hassas dengeler var, disaridan müdahaleye açik bir sistem degil. Yavru flamingolarin ölümleri baska ülkelerde de gözlemleniyor. Dogal süreçlere disaridan müdahale etmek yerine onlari bilimsel olarak arastirmak, insanlardan kaynakli bir olumsuzluk varsa onu ortadan kaldirmak lazim."
Kaynak: AA