Lübnan Cumhurbaskani Avn, Katar Disisleri Bakani Ile Ülkesindeki Hükümet Krizini Görüstü

Lübnan Cumhurbaskani Misel Avn, Katar Disisleri Bakani Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile ülkesindeki ekonomik kriz ve aylardir sonuç alinamayan yeni hükümeti kurma sürecini ele aldi.



Lübnan Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamaya göre Avn, bir günlük ziyaret için baskent Beyrut'a gelen Katar Disisleri Bakani Al Sani'yi Baabda Cumhurbaskanligi Sarayi'nda kabul etti.

Görüsmede Avn, Katar'in ülkesine yönelik birçok alanda devam eden desteklerinden duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Lübnan'daki ekonomik kriz ve yeni hükümeti kurma sürecindeki gecikmelere iliskin Al Sani'ye bilgi veren Avn, ülkesinin içinden geçtigi zorluklari asmasi için Katar Emiri Seyh Temim bin Hamed Al Sani'nin yardim odakli ilgisinden ötürü tesekkür etti.

Katar'in her zaman Lübnan'in yaninda yer aldigini vurgulayan Avn, ülkesindeki krizlerin çözümüne yardim için Doha'nin atabilecegi her adimin memnuniyetle karsilanacagini ifade etti.

Disisleri Bakani Al Sani de Katar Emiri'nin selamlarini iletti ve Lübnan'in farkli alanlarda yasadigi zorluklari asmasi için yardima hazir olduklarini aktardi.

Lübnan'a bir günlük ziyarette bulunan Al Sani, Cumhurbaskani Avn'in ardindan Meclis Baskani Nebih Berri ve yeni hükümeti kurmakla görevli Saad el-Hariri ile görüstü.

Katar Devlet Güvenlik Birimi Baskani Abdullah Muhammed el-Huleyfi'nin de eslik ettigi Beyrut ziyareti kapsaminda Al Sani'nin, Lübnan Genelkurmay Baskani Joseph Avn ile de bir araya gelmesi ve ardindan kisa bir basin açiklamasi yapmasi bekleniyor.

- Lübnan'daki ekonomik ve siyasi durum

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan'da, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük ekonomik kriz yasaniyor.

Beyrut Limani'nda Agustos 2020'de meydana gelen büyük patlama, Lübnan'daki ekonomik sikintilari artirdi ve yeni bir hükümet krizi dogurdu.

Basbakan Hassan Diyab hükümeti, patlama sonrasi gelen tepkiler üzerine 10 Agustos 2020'de istifa etti ancak siyasi gruplar arasinda yasanan anlasmazliklar nedeniyle ülkede aylardir yeni hükümet kurulamadi.

Siyasi güçler ve yöneticileri ülkedeki ekonomik krizin nedeni olarak gören halk, uzun yillardir iktidari paylasan mezhepsel siyasi partilerin yer almadigi, teknokratlardan olusan küçültülmüs bir hükümetin kurulmasini talep ediyor.

Lübnan lirasi, Merkez Bankasi kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada deger kaybiyla farkli fiyatlardan islem görüyor. Merkez Bankasinin belirledigi resmi kur 1507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken karaborsada dolar 17 bin lira üzerinden islem görüyor.

Kaynak: AA