Liseler Için Tercih Heyecani Basladi

Açiklanan LGS sonuçlarinin ardindan ögrencileri tercih heyecani sardi. Yüz binlerce ögrenci geleceklerine yön verecek liseler için 5-16 Temmuz tarihleri arasinda tercih listelerini doldurabilir. ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Baskani Gülsen Aksu tercih yapacak adaylara önerilerde bulundu.

Liseler Için Tercih Heyecani Basladi
Liseye Geçis Sinavi’na katilan ögrenciler için 5 Temmuz’da tercih dönemi heyecani basladi.

Liselere Geçis Sistemi kapsamindaki merkezi sinav sonuçlari 30 Haziran’da açiklandi. Merakla beklenen sonuçlarin açiklanmasinin ardindan yayinlanan 2021 Ortaögretime Geçis Tercih ve Yerlestirme Kilavuzu’nda yer alan esaslara göre tercihler yapilacak. Ögrencilerin ögrenim hayatlari boyunca kariyer hedefleri etkileyecek sinavlardan biri olan LGS sonrasi yüz binlerce ögrenci iyi bir liseye yerlesebilmek için tercih yapacak. Iyi bir lisede egitim alabilmek adina yapilacak tercih, ögrenciler için bir dönüm noktasi olacak. Dogru tercihler ögrencilerin hayatlarinin sadece dört yilini degil, üniversiteye gidis yolunu da etkileyecek. ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Baskani Gülsen Aksu, tercih döneminde ögrenci ve ailelere önerilerde bulundu.

“Önemli olan sinav sonucu degil, sinav süresince verilen emektir”

Sinav sonucu ne olursa olsun bu sinavin sadece orta ögretime geçiste bir basamak oldugu unutulmamalidir. Bu sebeple ögrenciler, tüm yil gösterdikleri çaba için kendileriyle gurur duymalilar.

Aileler bu süreçte çocuklariyla sinav sonucunun degerlendirmesini yaparken çocugun kisiligini degil çalisma davranisina yönelik geri bildirimler vermelidir. Ögrencilere sinav sonucu beklentinin altinda kaldiysa “verimli çalismanin önemi”nden, “bu yil neyi daha iyi yapsaydi istenen bir sonuç alabilirdi?” basliklarinda görüsülmelidir. Sinav sonucu beklentileri karsiladiysa çalisma performansi takdir edilmeli ve bu çalisma performansinin kendisine kazandirdigi ve egitim hayati boyunca kazandiracaklari hakkinda görüsülmelidir.

Aileler, önemli olanin sinav sonucu degil sinav süreci boyunca ögrencinin verdigi emek oldugunu her firsatta dile getirmelidir. Sinav sonuçlari yerine süreçleri takdir edilen ögrencilerin çalisma performanslari pekistirilmis olur ve ebeveynlerinin gözündeki degerlerinin sinav sonucuyla ölçülmedigini fark ederler.

“Tercih islemleri uzman kisilerle yapilmalidir”

Tüm ögrenciler ve veliler yayimlanan 2021 Orta ögretime Geçis Tercih ve Yerlestirme Kilavuzu’nu titizlikle incelemeli ve kilavuzda yer alan takvim dogrultusunda yaz programlarini planlamalilar.

Yayimlanan kilavuza göre tercih ve yerlestirme islemleri bu yil 5-16 Temmuz 2021 tarihleri arasinda e-okul sistemi üzerinden yapilmali ve okul müdürlügü tarafindan onaylanmalidir. Tercih sonuçlari 26 Temmuz 2021 tarihinde açiklanacak ve ayni gün bos kontenjanlarin ilaniyla nakil süreçleri baslayacaktir.

Tercih islemleri ögrencilerin kisilik özellikleri, ilgi alanlari, kariyer hedefleri dikkate alinarak mutlaka bu alanda uzman kisilerle yapilmalidir.

Yerlestirme islemleri her yil ögrencinin yüzdelik dilimine göre yapilir fakat geçen yil sinava 1.472.088 ögrenci girmisken bu yil sadece 1.038.492 ögrenci sinava girdiginden bu fark yüzdelik dilimleri etkileyecektir. Bu sebeple tercih islemleri yapilirken bir önceki yila ait okullarin yüzdelik dilimleri baz alinarak tercih islemi yapilmasi yaniltici olabilir. Tercih islemleri yapilirken ögrencinin Türkiye geneli basari sirasina göre bir rota belirleyip tercih yapmak daha dogru olacaktir. Tercih listelerine ve tercih islemleri ekranlarina e-okul ana sayfadan ulasilabilecek.

Lise seçimi nasil yapilmali

Lise hayati; bir ögrencinin gelecekle ilgili önemli kararlar aldigi, üniversite ve bölüm hedefleri belirledigi, kariyer planlamasini sekillendirdigi bir dönemdir. Ayni zamanda yas itibariyla ögrencilerin ergenlik döneminde oldugu psikososyal gelisim kuramlarina göre de kimlik olusturduklari bir süreçtir. Bu nedenle lise hayatinda ögrencilerin akademik becerileri kadar psikososyal ihtiyaçlarina duyarli bir egitim-ögretim ortami olusturmak gerekir. Veliler ve ögrenciler, iyi bir lise seçiminde bazi kriterleri göz önünde bulundurmalidirlar. Bu kriterler:

Ögrenme ortami

Iyi bir lise, lise hayatinin ilk yillarindan itibaren ögrenciyi tanimali, ilgi, yetenek ve kisilik özelliklerini kesfedebilecekleri ve gelistirebilecekleri ögrenme ortamlari olusturmalidir. Iyi bir lisenin hem içerige hem de beceriye odaklanmasi gerekir. Lise müfredatinin konu ve kazanimlari içsellestirilmeli, özümseyerek ögrenme gerçeklesmeli, ögrenciler iyi kurgulanmis bir ölçme degerlendirme sistemi ve yayinlarla desteklenmeli, ögrencilere ve ailelere sik geri bildirim verilmelidir.

Üniversite hazirlik süreci

Iyi bir lise, üniversite hazirlik süreçlerinde ögrencilerinin akademik takibini yapmali ve belirli periyotlarda geri bildirimler vererek çalisma davranislarini sekillendirmelidir. Üniversiteye geçiste uygulanan sinav sisteminde ögrencilerin dört yillik lise egitimi boyunca sorumlu olduklari konu ve kazanimlar ölçülür. Dolayisiyla lisenin ilk yillarindan itibaren ögrencilerin güçlü bir akademik altyapiya sahip olmalari gerekir. Iyi bir lisenin bu bilinçle hareket etmesi, sadece rehberlik bölümünün degil, tüm ögretmenlerin de ögrencilerin akademik becerilerini yakindan izledikleri, ögrenciye ve veliye sik geri bildirim verdikleri bir danisman ögretmenlik sistemi uygulanmalidir.

Sosyal beceri gelisimi

Iyi bir lise; ögrencilerinin iletisim becerilerine, sosyal becerilerine önem vermelidir. Ergenlik dönemi, ayni zamanda genç yetiskinlik dönemine hazirlik demektir. Bu nedenle bir birey olarak toplum içinde yer edinecek ögrencilerin bu becerilerinin desteklenmesi gerekir.

Kulüpler, etkinlikler, sosyal sorumluluk projeleriyle lise hayatindaki ögrenme ortamlarini zenginlestirilmelidir. Ögrencilerin kendilerini çok yönlü gelistirebilecekleri akademik ve sosyal ortamlar saglamalidir.

Dijital dünyada dijital beceriler

Iyi bir lise, ögrencilerin dijital becerilerini gelistirmelidir. Insanlarla nasil iletisim kurdugumuz, haberlestigimiz, sosyallestigimiz, çevremizle, dünyayla ilgili gelismelerden nasil haberdar oldugumuz, alisverisimizi nasil yaptigimiz, anilarimizi nasil biriktirdigimizi dönüstüren dijital çagdayiz. Dijital çagda ögrenmeyi sadece yüz yüze degil -pandemi döneminde deneyimledigimiz gibi- uzaktan egitimle de gerçeklestirdik. Iyi bir lise, ögrencilerinin dijital dönemde nasil kimlik olusturduklarini ve dijital güvenlik konularini önemsemeli, ögrencilerinin kodlama, yazilim ve yapay zekâ gibi konularda becerilerini gelistirmelidir.

Proje temelli lise

Iyi bir lise, ögrencilerin bilimsel süreç becerileri kazanmalarini desteklemelidir. Matematik, fizik, kimya, biyoloji, edebiyat, tarih, cografya gibi temel bilimlerde ögrencilerin arastirma yapmasini, bilimsel bilgi üretmesini saglamalidir. Ögrencilerini ulusal ve uluslararasi bilimsel proje yarismalarina yönlendirmelidir. Etik ve akademik dürüstlük gibi kavramlari lise hayatinda ögretmeli, üniversitedeki akademik hayata hazirlamalidir. Bilim ve teknoloji üretme, ülkesine, topluma ve dünyaya katki saglayacak gençler yetistirme misyonuna sahip olmalidir.

Yabanci dil egitimi

Iyi bir lise, yabanci dil egitimine önem vermelidir. Haftalik programda yabanci dil ders saatlerine yogunluk vermeli ve ögrencilerin dil becerilerini nasil gelistirdigi ile ilgili özgün bir programi olmalidir. Ögrencilerin dil yeterliligini ölçen uluslararasi sinavlara hazirlamalidir.

Hayata hazirlik

Iyi bir lise; ögrencilerini tasarim odakli düsünme, girisimcilik, liderlik, inovasyon, üretkenlik, problem çözme gibi kavramlarla tanistirmali. Bu alanlardaki projeler ve etkinliklerle ögrencilerini üniversitenin yaninda gelecegin is dünyasina da hazirlamalidir.
Kaynak: İHA