Diyanet Isleri Baskani Erbas, 2021 Yili Yaz Kur'an Kurslari Açilis Programi'nda Konustu Açiklamasi

'Bütün ders materyallerimizi, motivasyon merkezli bir yaklasimla, çocuklarimizin seviyesini, ilgisini, beklentisini, yasini, yetenegini, bilgisini dikkate alarak hazirladik' 'Sevgi, ilgi, oyun ve bilgi düzleminde yürütecegimiz bir egitim programiyla yaz Kur'an kurslarimiz, yavrularimizin sikilmalarina mahal vermeden bu zor süreci saglikli bir sekilde atlatmalarini da saglayacaktir'.

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, yaz Kur'an kurslari materyallerini, motivasyon merkezli bir yaklasimla, çocuklarin seviyesini, ilgisini, beklentisini, yasini, yetenegini, bilgisini dikkate alarak hazirladiklarini belirtti.

Diyanet Isleri Baskanligi Konferans Salonu'nda düzenlenen "2021 Yili Yaz Kur'an Kurslari Açilis Programi" Ankara'daki çesitli yaz Kur'an kurslarindan ögrencilerin Kur'an tilaveti ve hadis okumasiyla basladi. Ardindan yaz Kur'an kursu tanitim videosu gösterildi.

Ali Erbas programda yaptigi konusmada, çocuklarin, Allah'in insanlara ihsan ettigi "en sevimli nimet ve en degerli emanet" oldugunu, bu "ilahi ikram" karsisinda ebeveynlerin çocuklarini bir sarraf hassasiyetiyle gelecege hazirlamasi, Kur'an'la bulusturmasi, Hz. Muhammed ile tanistirmasi ve medeniyet degerleriyle kusandirarak Islam ahlakiyla donatmasi gerektigini söyledi.

Yaz Kur'an kurslarinin, çocuklara karsi sorumluluklarin yerine getirilmesi noktasinda sunulmus büyük bir firsat oldugunu dile getiren Erbas, "Yaz Kur'an kurslari, dogru dini bilginin dogru bir yöntemle çocuklarimiza aktarildigi ve ülkemizin en ücra köylerinden en büyük sehirlerine kadar her çocugun kolaylikla ulasabildigi kiymetli bir imkandir. Zira ülkemizin her kösesinde yer alan dogal birer mektep olarak, bu imkana en güzel mekan olan camilerimizin kapilari, çocuklarimiz için ardina kadar açiktir." ifadelerini kullandi.

Erbas, Baskanlik olarak sorumluluklarinin farkinda olduklarini aktararak, sunlari kaydetti:

"Bu yüzden tertemiz bir fitratla dünyaya gelen her bir çocugumuzun kendisiyle, Rabb'iyle, ailesiyle, toplumla, çevreyle barisik ve sorumluluk sahibi bireyler olarak yetismelerinin gayreti içerisindeyiz. Elbette çocuklarimizin tatil döneminde olduklarinin farkindayiz. Bu yüzden bütün ders materyallerimizi, motivasyon merkezli bir yaklasimla, çocuklarimizin seviyesini, ilgisini, beklentisini, yasini, yetenegini, bilgisini dikkate alarak hazirladik. Böylece çocuklarimiz hem yeni seyler ögrenecekler hem de daha önce informel olarak ögrendikleri bilgilerini test edip yanlislari varsa düzelterek eksiklerini tamamlayacaklardir."

- "Çocuklar cami ve cemaat kültürüyle tanisacak"

Okuldan ve akranlarindan uzaklasmalarina sebep olan salgin sürecinin çocuklar için kolay olmadigini vurgulayan Erbas, söyle devam etti:

"Bu dogrultuda sevgi, ilgi, oyun ve bilgi düzleminde yürütecegimiz bir egitim programiyla yaz Kur'an kurslarimiz, yavrularimizin sikilmalarina mahal vermeden bu zor süreci saglikli bir sekilde atlatmalarini da saglayacaktir. Yaz Kur'an kurslarinda çocuklarimiz, bir yandan temel dini bilgileri, ibadetleri ve ahlaki degerleri ögrenerek ruhlarina hakikat tohumlari ekerken diger yandan da cami ve cemaat kültürüyle tanisarak hayatlarinin temel degerlerini insa edeceklerdir. Birligi, beraberligi, yardimlasmayi, kardesligi, saygiyi, sevgiyi, dürüstlügü, paylasma ve dayanisma ahlakini bizzat yasayarak ögreneceklerdir. Bizler de bu imkani saglayarak onlara en degerli mirasi birakmis olacagiz. Göz aydinligi yavrularimizin yüce dinimiz Islam'i, kitabimiz Kur'an'i, peygamberimiz Hz. Muhammed'i ve onun ahlakini ögrenmelerini saglamanin kivancini yasayacagiz."

Erbas ebeveynlere, çocuklarin manevi yönden de gelistirilmesi gerektigini hatirlatarak, bunun çocuklarin dinini, tarihini, toplumunu, medeniyetini tanimasi ve daha iyi bir gelecek insa etmeleri için bir zorunluluk oldugu degerlendirmesinde bulundu.

- "Yaramazliklarini sabirla, anlayisla ve sevgiyle karsilayalim"

Cemaatin çocuklarin camiye gelme ve camiyi sevmelerine katkida bulunmalarini isteyen Erbas, "Hocalarimiz çocuklara cami adabindan mutlaka bahsedeceklerdir. Fakat onlar, yine de her firsatta kosup oynayacaklar, gülüp egleneceklerdir. Tabii ki onlardan bir yetiskin tavri beklemek dogru degildir. Birakin, camide neseli olsunlar. Onlari cennet çiçekleri olarak görelim ve yaramazliklarini sabirla, anlayisla ve sevgiyle karsilayalim. Onlara Peygamber Efendimizin çocuklara davrandigi gibi davranalim." seklinde konustu.

Erbas, yaz Kur'an kurslarinda görevli hocalara da sorumluluklarini animsatarak, "Bu noktada onlar için iyi bir örnek olmanin, yapilabilecek en kolay ve etkili egitim yöntemi oldugunu unutmamaliyiz. Islam'a dair anlattigimiz ve ögrettigimiz bütün güzellikleri çocuklarimiz bizzat bizim sözlerimizde, davranislarimizda ve hayatimizda görmelidir." dedi.

Egitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç de çocuklarin yeniden camilerle bulusmasinin sevincini yasadiklarini söyledi.

Dinç, "5 Temmuz-20 Agustos döneminde 6 hafta süreyle devam edecek kurslarimizda 4-9 yas grubu çocuklarimizla yüz yüze, 10-16 yas grubu çocuklarimizla çevrim içi ve yüz yüze, 16-22 yas grubu gençlerimizle de çevrim içi olacak sekilde bir yaz Kur'an kursu hazirladik." bilgisini verdi.

Kaynak: AA